Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

ROZHOVOR s Jánom Noskom, kandidátom na post primátora Banskej Bystrice

Ján Nosko Zobraziť galériu (3)
Ján Nosko (Zdroj: TASR - Dušan Hein)

BANSKÁ BYSTRICA - Jedným zo štyroch kandidátov, ktorý 10. novembra v Banskej Bystrici zabojuje o svoj doterajší post primátora, je súčasný prvý muž mesta, 57-ročný Ján Nosko. Do volieb ide ako nezávislý kandidát s podporou Smeru-SD a SNS.

V roku 2014 ste opustili ako lekár, detský kardiológ a vrcholový manažér Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Banskej Bystrici, ktorý ju dostal do plusových čísel, svoje miesto a kandidovali ste po prvý raz na post banskobystrického primátora. Bola chvíľa, kedy ste oľutovali svoje vtedajšie rozhodnutie?

V roku 2014 som vnímal stagnáciu mesta a chcel som to zmeniť. Post primátora so sebou prináša mnoho problémov a vyžaduje si veľa času. Je to aj o rozhodnutiach a každodennej komunikácii s ľuďmi a inštitúciami.

Musím priznať, že boli aj ťažké chvíle, ale dnes na konci štvorročného volebného obdobia môžem povedať, že som toto rozhodnutie neoľutoval a som rád, že sa nám Banskú Bystricu podarilo posunúť o poriadny krok dopredu.

Ak by ste sa mali ohodnotiť známkou, medzi tým, čo ste Banskobystričanom pred štyrmi rokmi sľubovali a čo sa podarilo, aká by bola?

Myslím si, že mi neprináleží hodnotiť sám seba. To, čo som spravil pre Banskú Bystricu, musia posúdiť najmä ľudia, ktorí v našom meste žijú. Verím, že som ich nesklamal a výsledok hodnotenia sa dozvieme v komunálnych voľbách.

Ján Nosko chce v Banskej Bystrici "smart city" a univerzálnejšiu mestskú políciu

Ján Nosko #1

Na čo ste najviac hrdý za uplynulé štyri roky? Čo považujete za svoj najväčší úspech vo funkcii hlavy mesta pod Urpínom?

Pozitívne vnímam zefektívnenie a zdynamizovanie práce v úrade, čo viedlo k príprave mnohých projektov či investičných zámerov potrebných pre získavanie zdrojov z európskych štrukturálnych fondov. Za pozitívum považujem udržanie dobrého hospodárenia so získavaním mimorozpočtových zdrojov tak, aby sme mohli investíciami rovnomerne rozvíjať a riešiť prierezovo všetky oblasti komunálneho života.

Máme novú autobusovú stanicu, investovali sme do dopravnej infraštruktúry, zrekonštruovali sme materské a základné školy, pričom sme dbali aj na navyšovanie kapacít, a pribudli i nové multifunkčné ihriská a športové areály.

Podarilo sa nám tiež naštartovať projekty, ktoré dlhodobo spali, ako napríklad výmenu kremačných pecí či prípravu výstavby mosta Iliaš. Výnimkou neboli ani kultúrne pamiatky, kde sa nám s Akadémiou umení podarilo získať tri milióny eur na záchranu a rekonštrukciu kaštieľa Radvanských.

Naopak, čo sa vám nepodarilo naplniť z vašich predvolebných sľubov spred štyroch rokov?

Mrzí ma, že do Banskej Bystrice neprišiel investor, aj keď v Priemyselnom parku v Šalkovej má stále kúpený pozemok. V našom meste je veľký problém aj nedostatok tzv. áčkových priestorov pre firmy a spoločnosti.

Pri rokovaniach sa preto snažíme, aby majitelia súkromných pozemkov nešli do zámerov budovania obchodných centier, ale skôr do toho, čo v meste môže pomôcť, najmä vytvorenie pracovných miest. Môžem povedať, že zo strany vedenia mesta tu snaha naozaj bola. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách a pritiahnutie investora do Banskej Bystrice zostáva našou prioritou aj naďalej.

Ján Nosko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA / Peter Rusko)

Okrem toho, že vás mnohí Banskobystričania označujú za primátora bez škandálov, na rozdiel od niektorých vašich predchodcov, majú predsa len výhradu. Kandidujete ako nezávislý, síce ste osobne zbierali podpisy od občanov, ale verejnú podporu vám vyjadrili politické strany Smer-SD či SNS. Neobávate sa, že by vám to mohlo uškodiť? Ste nezávislý?

Áno som, a aj naďalej chcem zostať nezávislý. Necítim na seba zo strany mojich podporovateľov žiadny tlak a problémy v meste nevnímam ako pravicové a ľavicové. Vnímam ich ako problémy obyvateľov a na ich riešení by malo záležať všetkým, a to bez ohľadu na politické tričko.

Ak by ste boli vo voľbách úspešný, čo sú vaše priority na najbližšie štyri roky?

Ako som už viackrát avizoval, od myšlienky k realizácii projektu je dlhá cesta a štyri roky ubehli ako voda. Chcel by som preto pokračovať vo svojej práci a dokončiť rozbehnuté projekty. Moje ďalšie priority vyplývajú aj z komunikácie s obyvateľmi.

Naďalej je potrebné znižovať investičný dlh v oblasti dopravnej infraštruktúry súvislou obnovou povrchov ciest a chodníkov či riešením parkovacej politiky. Chceli by sme pokračovať tiež v zelených projektoch, ako sú revitalizácie vnútroblokov a parkov, budeme dbať na bezpečnosť a čistotu v meste, rekonštruovať kultúrne pamiatky, opravovať materské a základné školy či budovať potrebné zázemie pre mladé rodiny a pre seniorov.

Ján Nosko plánuje pokračovať v opravách banskobystrických ciest

Ján Nosko #2

Ste na rozdiel od iných primátorov dosť aktívny na sociálnej sieti. S občanmi diskutujete, vysvetľujete rôzne problémy, prezentujete im stanoviská, čo vás v konečnom dôsledku musí oberať o čas, ktorý by ste inak venovali svojej rodine. Ako vníma rodina vašu opätovnú kandidatúru na prvého muža mesta?

Som vďačný za každú chvíľku, ktorú môžem so svojou rodinou stráviť. Moji najbližší sú pre mňa veľmi dôležití a bez nich by to nešlo. Práce je veľa, no rodina mi vytvára potrebné zázemie a podporuje ma, za čo jej patrí veľké ďakujem.

Tesne pred voľbami sa v Banskej Bystrici otvorila téma množstva herní, najmä na sídliskách. Dokonca z Hornej ulice v centre mesta by sa vraj mala stať Herná ulica. Vnímate to ako účelovú tému pred voľbami alebo ako problém, ktorý mesto reálne má?

Téma herní má svoju históriu a určite v našom meste nerezonuje len počas posledných dní. Tomuto problému je potrebné venovať pozornosť dlhodobo. Vnímam ho v širších súvislostiach, pretože nesúvisí len s herňami, ale i s inými negatívnymi javmi, ako je rušenie nočného pokoja či predaj drog.

Treba k nemu pristúpiť komplexne a hľadať riešenia, ktoré by minimalizovali dopad na reálny život obyvateľov v dotknutých lokalitách. Myslím si, že prvé výsledky našej aktivity sa už objavili na ulici Družby a budeme pokračovať aj ďalej.

Ľudia sa na sociálnej sieti bavia tým, že keď cítiť asfalt, je to znamenie, že sa blížia komunálne voľby v SR. Aj v Banskej Bystrici sa robia cesty, parkoviská... Prečo teraz?

Na obnovách súvislých úsekov ciest a chodníkov sme systematicky pracovali počas celých štyroch rokov. Zdedili sme však vysoký investičný dlh, ktorý postupne znižujeme, a preto sa nedá vyriešiť všetko naraz. Nemyslím si, že sme len predvolební asfaltéri.

Ján Nosko
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR / Branislav Račko)

Počas uplynulého volebného obdobia sme opravili 150.000 metrov štvorcových ciest a chodníkov a do obnovy sme investovali 8.400.000 eur. Pokiaľ ide o parkoviská, je potrebné zdôrazniť, že príprava niektorých zámerov trvá oveľa dlhšie, ako by si mnohí mysleli. Je za tým náročná práca odborných útvarov, ktorú obyvatelia nevidia.

Tvorba projektovej dokumentácie, komunikácia s obyvateľmi, zapracovanie pripomienok, verejné obstarávanie na zhotoviteľa stavby... To všetko sú veci, ktoré si vyžadujú svoj čas, a to som ešte nespomenul nečakané problémy, ktoré kedykoľvek môžu nastať. S budovaním parkovísk sme začali hneď, ako to bolo možné, bez ohľadu na voľby.

Momentálne sa pracuje na Tulskej a na Povstaleckej ulici a naplánované sú aj realizácie ďalších parkovacích plôch. Napríklad na veľmi vyťaženej ulici v Sásovej, na Tatranskej. V tomto prípade projekt práve pripomienkujú obyvatelia a verím, že sa zrealizuje bez ohľadu na to, ako dopadnú blížiace sa voľby.

Viac o téme: Banská BystricaJán NoskoKomunálne voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu