Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Môže byť Slovensko o 10 rokov na špici vyspelých krajín sveta?

PR článok Zobraziť galériu (6)

Patriť medzi najvyspelejšie krajiny sveta vôbec nemusí byť utópia, ak už dnes zareagujeme na dva globálne trendy! Aké, vysvetľuje vedec Ivan Zuzula, kandidát na prezidenta SR.

Žijeme v prelomových rokoch. Svet bude už za krátky čas vyzerať celkom inak ako dnes. „Chcem, aby Slovensko patrilo o 10 rokov medzi 10 najvyspelejších krajín sveta. A to tak, že už dnes zareagujeme na dva určujúce globálne trendy – klimatickú zmenu a technologický pokrok,“ vysvetľuje Ivan Zuzula.

Klimatická zmena je naša šanca na prosperitu

Rovnako ako priemyselná revolúcia kedysi zmenila svet a predurčila poradie vyspelosti krajín podľa toho, ako na ňu zareagovali, tak aj v súčasnosti stojíme na prahu novej revolúcie. Akurát namiesto industrializácie hovoríme o ďalekosiahlych negatívnych dopadoch klimatickej zmeny,  ktorá nezvrátiteľne zmení svet ako ho poznáme, a o rýchlom technologickom vývoji, ktorý zmení spôsob ako pracujeme a zarábame.

Podľa prognóz sa úrodná pôda  na mnohých miestach stane bezúrodnou, a to sa týka aj Slovenska.

Ak neprebudujeme závlahový systém, tak do 20 rokov bude viac ako polovica ornej pôdy na Slovensku neúrodná. „Toto je konkrétny príklad nepripravenosti na zmenu klímy. Toto je maslo na hlave všetkých politikov posledných troch desaťročí,“ myslí si vedec a kandidát na prezidenta Ivan Zuzula.

Pitná voda bude onedlho strategickou surovinou a jej dostatok vzácnou výhodou. “Dôležité bude, ako dobre budeme vedieť zvládnuť živelné katastrofy ako povodne, obdobia dlhého sucha a mohutných prívalových dažďov, aby sme ochránili našich ľudí, cesty a energetické siete, ktoré v súčasnej kondícií nebudú schopné plniť svoju funkciu,“ tvrdí Ivan Zuzula, ktorý je presvedčený, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý dokáže krajinu previesť týmito kľúčovými časmi.

Čo sa týka prebiehajúcej revolúcie v technológiách, tie prinesú zemetrasenie nielen na trhu práce. Zaniknú mnohé súčasné povolania a naopak úplne nové vzniknú. Motorom ekonomiky nebude lacná manuálna práca, ale naše hlavy a  úroveň vedy a výskumu bude kľúčová pre napredovanie jednotlivých krajín.

Slovensko nepotrebuje malé kozmetické úpravy, ale veľké systémové zmeny

A to vo všetkých oblastiach. „Spomeniem len niektoré z nich – systém zavlažovania v poľnohospodárstve pre našu potravinovú sebestačnosť, bezpodmienečná ochrana lesov a vodných zdrojov, pretože rôzne znečistenia nás vystavujú zdravotným následkom ako sú rakovina či pokles plodnosti, reforma školstva, ktoré naše deti neodsúdi na neúspech, ale vychová ich pre budúcnosť,“ vysvetľuje Zuzula.

Klimatická zmena aj technologický pokrok nebudú mať mierne následky, buď pre nás budú znamenať pokles životnej úrovne, alebo sa na ne pripravíme a budeme patriť k najprosperujúcejším krajinám.  „Pokiaľ sa nebudeme tváriť ako súčasní politici, že tieto problémy neexistujú alebo sa nás netýkajú, budeme mať príležitosť patriť o desať rokov medzi svetových lídrov. Naše deti nebudú už odchádzať do zahraničia za lepším životom. Potrebujeme však prebudovať Slovensko, a začať ihneď,“ povedal Ivan Zuzula. 

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu