Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

VIDEO Je to definitívne! Smer má kandidáta na prezidenta: Šefčovič chce ťahať za jeden povraz

Brífing Maroša Šefčoviča Zobraziť galériu (6)
Brífing Maroša Šefčoviča (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Je to definitívne. Smer postavil svojho prezidentského kandidáta. Po dlhých úvahách a rozhovoroch sa eurokomisár Maroš Šefčovič rozhodol kandidovať v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. V Smere si boli istí už po pondelkovom predsedníctve. Šefčovič si však vzal pár dní na rozmyslenie a vybavenie posledných vecí.

NAŽIVO Tlačovka Maroša Šefčoviča

 

Šefčovič oficiálne oznámil kandidatúru

Zaujímavé je, že Šefčovič nezvolal tlačovú konferenciu v centrále Smeru, ako bývalo zvykom pri podobných zásadných témach. Rozhodol sa pre neutrálnu pôdu bratislavského hotela. Na úvod oznámil, že vždy bojoval za Slovensko. Ako príklad uvidedol meno Milana Rastislava Štefánika, ktorého označil za svoj vzor.

Brífing Maroša Šefčoviča
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta. Cítim pokoru, odhodlanie" vyhlásil s tým, že chce využiť svoje skúsenosti pre Slovensko. Označil súčasnú situáciu vo svete aj na Slovensku ako zlomové časy. Chce prispieť k zmieru doma a chce otvárať dvere Slovensku vo svete."Celý život som zastupoval Slovensko a bojoval za jeho záujmy. Vždy som to robil s cieľom, aby bolo Slovensko rešpektované a so sebavedomým hlasom. Dnes pred vami stojím ako kandidát na prezidenta SR," vyhlásil Šefčovič.

Podľa neho je Slovensko úspešné a chce prispieť k pokračovaniu tohto úspešného príbehu. Spomenul úspechy, pri ktorých nechýbal. "Budem garantovať pevné ukotvenie v EÚ," povedal. Byť vo vyspelej Európe je naším hlavným záujmom. Ak by bol zvolený za prezidenta SR, pri každom zákone by vyžadoval, aby vláda predložila dokument s dopadom na dôchodcov, mladých ľudí a podnikateľské prostredie.

"Otázka dnes nestojí tak, či potrebujeme koaličného alebo opozičného prezidenta. Nepotrebujeme ustavičný trvalý konflikt. Je to neproduktívne a oslabuje nás to. Slovensko potrebuje prezidenta všetkých občanov, ktorý bude vláde nastavovať rovné zrkadlo," uviedol Šefčovič s tým, že je odhodlaný to robiť za ľudí. Ako prezident chce byť čo najbližšie k ľuďom, hovorí o potrebe modernizácie, zmenách v zdravotníctve, školstve a sociálnych veciach.  Chce chrániť a podporovať oznamovateľov korupcie aj pozíciu európskeho prokurátora. Upozornil aj na trend extrémizmu a jeho hrozby. Do kampane sa rozhodol vstúpiť aj vďaka podpore manželky Heleny, s ktorou majú tri deti. "Určite by bola skvelou prvou dámou," dodal.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Druhým pilierom je hlboké presvedčenie, že Slovensko potrebuje dobrého prezidenta, ktorý nikdy nezaváha o zakotvení Slovenska v civilizovanom svete. Všetkých Slovákov pozval na osobné stretnutie, ktoré plánuje už od budúceho týždňa.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

V Bruseli sa dočkal potlesku a podpory, keď oznámil svoje rozhodnutie. Počas kampane požiadal o neplatené voľno. Prisľúbil , že splní všetky limity finančných nákladov v kampani a dodrží všetky zákony. Už dnes si plánuje založiť transparentný účet.

Manželka Helena podľa svojich slov manžela plne podporuje. A je pripravená s pokorou vložiť svoje srdce a čas do charity, ak by sa stala prvou dámou.

Logo Šefčoviča v kampani
Zobraziť galériu (6)
Logo Šefčoviča v kampani  (Zdroj: Jan Zemiar)

Ponuka od Fica

Eurokomisár Maroš Šefčovič pred pár dňami uviedol, že dostal ponuku kandidovať na prezidenta od Roberta Fica. O ponuke uvažoval niekoľko dní. Stretol sa aj s ostatnými členmi v strane na pondelkovom predsedníctve. Svoje oficiálne rozhodnutie však stále odkladal. Podľa jeho slov má toto rozhodnutie vplyv na jeho diplomatickú kariéru i rodinný život. Šefčovič predtým takúto možnosť dlhodobo odmietal.


MIMORIADNE Šefčovič prichytený na Smere: FOTO Jeho kandidatúra je už istá


Ostatní členovia strany s jeho nomináciou súhlasili. Podľa nich je to dobrý kandidát. V minulosti bol horúcim kandidátom Miroslav Lajčák, no ten túto možnosť nepripúšťal, aj keď si vážil podporu od ľudí. Koaličný trojlístok prezidentských kandidátov je takmer hotový. Jediná strana, ktorá svojho kandidáta ešte nepredstavila, je SNS. Koncom januára by však po predsedníctve malo padnúť rozhodnutie.

Kandidátka na prezidenta Čaputová reaguje

"Veľkým otáznikom je pre mňa vzťah Maroša Šefčoviča k vládnej strane SMER-SD a otázka, ako by sa postavil k menovaniu predsedu tejto strany, Roberta Fica, na post ústavného sudcu. Slovensko dnes stojí na veľkej križovatke, či sa konečne podarí vyšetriť kauzy, ktoré siahajú k najmocnejším ľuďom v štáte. Napríklad vo veci nahrávok, ktorými polícia disponuje pri vyšetrovaní Mariána Kočnera. Linky mnohých káuz smerujú až k politickým špičkám strany, ktorá bude pána Šefčoviča nominovať, preto mám pochybnosť, či by ako prezident dokázal a mal záujem využívať váhu tejto funkcie na to, aby sa korupčné kauzy na Slovensku úspešne vyšetrovali a aby Slovensko bolo naozaj spravodlivou krajinou. Cítim preto moju povinnosť reprezentovať alternatívu voči pánovi Šefčovičovi na poste prezidenta SR."

Reakcia SaS

Maroš Šefčovič sa prijatím návrhu predsedu strany Smer-SD Roberta Fica, aby kandidoval v prezidentských voľbách, stal kandidátom oligarchov a mafie. Iba človek, zahladený výhradne do vlastnej kariéry, nedokáže rozpoznať túto súvislosť, a to ho diskvalifikuje ako slušného prezidenta, ktorý bude stáť v ťažkých chvíľach za občanmi. 

Maroš Šefčovič má skúsenosti na poli medzinárodnej diplomacie, ale slovenskej spoločnosti a jej problémom sa odcudzil. Ako člen Európskej komisie, ktorý mal na starosti vzdelávanie a neskôr energetiku, nikdy verejne nevyslovil kritiku na adresu alarmujúcich pomerov v našom školstve, ktoré Ficove vlády zanedbávali, ani kritiku nevyhovujúceho regulačného rámca v energetike, ktorý zapríčinil napríklad to, že Slovensko dlhodobo malo najvyššie ceny elektriny zo štátov V4.

Za jeho vlažnými postojmi k domácim problémom je nesporne aj to, že bol kádrom Smeru-SD. Maroš Šefčovič sa za dlhé roky pobytu v Bruseli naučil kľučkovať medzi rôznymi záujmami a v kuloároch získal povesť človeka, ktorý sa umne kĺže po povrchu. To je možno dobrá výbava na kariéru v bruselských kabinetoch, ale nie pre slovenského prezidenta.

Slovensko na čele štátu nepotrebuje byrokrata so širokým úsmevom, ale človeka so silným životným príbehom, nezávislým na politických stranách a s odhodlaním zasadzovať sa za spravodlivosť proti tým, ktorí po nej šliapu.“

Viac o téme: Prezidentské voľbySmer-SDMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu