Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

MIMORIADNE Šefčovič prichytený na Smere: FOTO Jeho kandidatúra je už istá

Maroš Šefčovič po predsedníctve Smeru Zobraziť galériu (9)
Maroš Šefčovič po predsedníctve Smeru (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Zdá sa, že všetko je už dohodnuté a Smer už má svojho prezidentského kandidáta. Po neúspešných snahách presvedčiť šéfa rezortu zahraničia Miroslava Lajčáka padla voľba na eurokomisára Maroša Šefčoviča. Ten dlhodobo túto možnosť odmietal, zlom nastal po tom, čo mu kandidatúru ponúkol sám šéf Smeru Robert Fico. Vzal si krátky čas na rozhodnutie. Podľa našich informácií bude Šefčovič kandidovať. Bol aj na dnešnom predsedníctve strany.

Včera večer informoval Denník N o tom, že kandidatúra eurokomisára Maroša Šefčoviča je istá. Topkám to takisto potvrdil zdroj z prostredia strany. Podľa našich informácií je už všetko dohodnuté a Smer považuje jeho kandidatúru za hotovú vec. Maroš Šefčovič ešte ani dnes po predsedníctve neoznámil oficiálne rozhodnutie. Podľa našich informácií je však už rozhodnutý ponuku prijať, musí si však doriešiť veci na pôde Európskeho parlamentu. 

MIMORIADNE Šefčovič prichytený na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Definitívne sa Šefčovič sa ešte rozhoduje, ide do Štrasburgu

Šefčovič po predsedníctve povedal, že mal možnosť prediskutovať ponuku zo strany Smeru s celým predsedníctvom strany. „Veľmi si ju vážim a zároveň si veľmi cením, že mi vytvorili časový priestor, aby som mohol túto ponuku zvážiť. Vo svojom živote sa vždy snažím robiť veci naplno, čiže aj tomuto musím venovať plnú pozornosť. Za pár hodín musím odcestovať do Štrasburgu, kde ma čakajú povinnosti,“ uviedol Šefčovič. Na viac otázok neodpovedal, vyjadriť by sa mal koncom týždňa.

Maroš Šefčovič po predsedníctve

Galéria: Šefčovič po predsedníctve Smeru

Rozhodnúť sa musí Šefčovič, povedal Pellegrini

Po predsedníctve sa vyjadril aj premiér Peter Pellegrini. „Ak sa pán komisár Maroš Šefčovič v najbližších dňoch rozhodne, či do toho pôjde, tak určite podporu strany SMer-SD bude mať,“ povedal po predsedníctve strany.

Peter Pellegrini po predsedníctve

„Je to len jeho osobné rozhodnutie. Kandidatúra na prezidenta nie je ísť si kúpiť tri rožky do potravín, to sú vážne rodinné rozhodnutia, ktoré majú vplyv na celé jeho okolie. Musí to byť jeho skalopevné presvedčenie,“ dodal Pellegrini s tým, že nemajú v zálohe žiadne iné meno.

 VIDEO Peter Žiga po predsedníctve Smeru

Peter Žiga po predsedníctve

Predsedníctvo skončilo, všetko je na Šefčovičovi

Predsedníctvo Smeru sa skončilo, v základni Smeru ostali už len najvyšší predstavitelia strany vrátane premiéra Petra Pellegriniho. Po predsedníctve povedal Peter Kažimír, že sa nič nezmenilo. Smer Šefčoviča podporil a všetko je na ňom. „Nechajte mu ľudský priestor nech sa rozhodne,“ povedal s tým, že sa Šefčovič ešte nerozhodol. 

Predsedníctvo Smer - koniec

Šefčovič na sneme Smeru

Dnes by o tom malo rozhodnúť predsedníctvo Smeru, kam dorazil aj eurokomisár. Na základňu Smeru dorazil krátko pred pol 12. Okolo obeda by sa malo začať predsedníctvo, na ktorom by malo padnúť definitívne rozhodnutie aj zo strany Šefčoviča. V Smere je to totiž hotová vec. Po predsedníctve by mala byť tlačová konferencia.

MIMORIADNE Šefčovič prichytený na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Smer s oznámením svojho prezidentského kandidáta čakal do poslednej chvíle. Na veľkom decembrovom sneme strany Smer vyhlásil Fico, že majú kandidáta, ale s oznámením jeho mena budú čakať, aby ho nevystavili mediálnemu lynču. Skloňovali sa mená Miroslava Lajčáka i Maroša Šefčoviča. Obaja túto možnosť odmietali. 

Galéria: Príchod Šefčoviča na predsedníctvo strany Smer

MIMORIADNE Šefčovič prichytený na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pellegrini je za Šefčoviča všetkými desiatimi

Podpredseda Smeru-SD a premiér Peter Pellegrini bude všetkými desiatimi spolustraníkom odporúčať, aby v prezidentských voľbách Smer-SD podporil podpredsedu Európskej komisie Maroša Šefčoviča, ak ten na to dá definitívne súhlas. Pellegrini to povedal novinárom pred zasadnutím predsedníctva Smeru-SD.

Pellegrini

„Ak sa spýtajú, či som za to, aby ho Smer-SD podporil, tak všetkými desiatimi," deklaroval. Šefčovič sa podľa neho nikomu neponúkal. „On je taká významná osoba, že ak má dostať ponuku, nie je na to odkázaný,“ podotkol premiér. Pellegrini priznal, že pôvodne rozmýšľal ako nad kandidátom len nad ministrom zahraničných vecí Miroslavom Lajčákom, ale čím dlhšie uvažuje nad Šefčovičom, myslí si, že ak mu dá Smer podporu a on povie áno, je to veľmi dobrá správa.

Rašiho športová terminológia

Podpredseda Smeru-SD a vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši použil športovú terminológiu. „Šefčovič je taký kandidát, ako bol Michael Schumacher v čase svojej najväčšej slávy. Je to kandidát, na ktorom málokto nájde hocijaký problém. Snaha bude najmä dostať sa do druhého kola, šance na to má,“ myslí si.

Richard Raši

Jeho šance sú dobré

Ako dobré vidí šance Šefčoviča aj podpredseda Smeru-SD a minister hospodárstva Peter Žiga. Člen predsedníctva Smeru-SD a poslanec NR SR Ľubomír Petrák odmietol, že Šefčovič je len náhradou za Lajčáka, ktorý kandidatúru odmietol. „Maroš Šefčovič bol kandidátom, o ktorom sme hovorili,“ uistil.

VIDEO Peter Žiga si myslí, že šance na úspech Šefčoviča sú dobré

Žiga

Aj podpredseda Smeru-SD a minister financií Peter Kažimír dúfa, že Šefčovič bude kandidátom strany na prezidenta. „Očakávam, že sa s ním dnes stretneme a budeme sa o tom rozprávať. Nemám informácie, že by už bol rozhodnutý,“ dodal.

VIDEO Peter Kažimír bol vo vyjadreniach opatrný

Kažimír

VIDEO Podľa Miroslava Číža by bol Šefčovič určite dobrým prezidentom

Miroslav Číž na predsedníctve

VIDEO Podľa Ľubomíra Petráka bol Šefčovič jeden z kandidátov, o ktorom sa uvažovalo

Ľubomír Petrák

O jeho rozhodnutí informuje aj Európsky parlament

Kandidatúru by mal tento týždeň oficiálne oznámiť voličom aj Európskemu parlamentu. „Rozhodnutie zatiaľ nepadlo, o téme ale prirodzene diskutuje aj so stranou Smer-SD, od ktorej ponuka prišla. Vo vzťahu k vedeniu EK informoval len o existujúcej ponuke s tým, že ju zvažuje. Pán Šefčovič sa však plánuje vyjadriť v priebehu týždňa - aj vzhľadom na to, že termín volieb už bol stanovený a ako povedal, nemá záujem zdržiavať. Nateraz si naďalej vykonáva povinnosti späté s jeho pozíciou podpredsedu EK,“ uviedla v oficiálnom stanovisku pre Topky Renáta Goldírová z kancelárie eurokomisára.

MIMORIADNE Šefčovič prichytený na
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podobne sa vyjadrila aj strana Smer. „Predsedníctvo strany Smer-SD sa stretáva a rokuje na pravidelnej báze (bez ohľadu na aktuálnu tému prezidentských volieb). Rozhodnutie ohľadom kandidatúry p. Šefčoviča na prezidenta SR ešte nepadlo. Veríme, že sa p. Šefčovič rozhodne v priebehu tohto týždňa,“ napísal hovorca strany Ján Maždút.

SNS kandidáta stále nepredstavila

Most-Híd s kandidátom dlho nečakal. Za ich stranu bude kandidovať na prezidenta líder Mosta Béla Bugár. Ten vyzbieral potrebný počet hlasov a dnes svoj záujem potvrdil aj tlačovkou. Oproti tomu tretia koaličná strana SNS s kandidátom stále otáľa. O kandidátovi by mali rozhodnúť na sneme strany, ktorý bude koncom mesiaca. Čoraz viac sa skloňuje meno Andreja Danka ako prezidentského kandidáta. Danko zatiaľ takúto možnosť nepotvrdil ani nevyvrátil. Uviedol však, že pokiaľ by takáto situácia nastala, nebude viesť prezidentskú kampaň. 

Andrej Danko
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Intenzívna komunikácia

Šefčovič už skôr potvrdil, že zvažuje kandidatúru na prezidenta SR po ponuke, ktorú dostal od strany Smer-SD. „Hlavne v posledných dňoch bola táto komunikácia oveľa intenzívnejšia a vo všetkých rozhovoroch zaznieval jednoznačný apel, aby budúci prezident mohol čo najviac prispievať k celospoločenskému zmieru, aby garantoval jednoznačné ukotvenie Slovenska v modernej a prosperujúcej Európe a posilňoval postavenie krajiny v zahraničí,“ opísal minulý týždeň situáciu Šefčovič. Podľa jeho slov ide o kľúčové charakteristiky budúceho prezidenta SR, a to bez ohľadu na jeho rozhodnutie, či bude kandidovať.

Maroš Šefčovič
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

„Pokiaľ ide o moje rozhodnutie, uvedomujem si, že termín prezidentských volieb bol stanovený, zároveň som však rád, že všetci rozumejú, že ide o závažný krok, ktorý bude mať vplyv na Slovensko aj na moju intenzívnu prácu v eurokomisii, aj dnes som kvôli tomu v Bukurešti, a takisto to bude mať dosah na moju rodinu a na moju budúcnosť osobne. Preto potrebujem ešte zopár dní, nechcem tento proces nejakým spôsobom zdržovať a ubezpečujem, že svoje rozhodnutie oznámim v najbližšom období,“ vysvetlil Šefčovič.

Zlá správa pre Slovensko

Na Šefčovičovu kandidatúru reagoval aj líder mimoparlamentnej strany SPOLU - občianska demokracia. „Rešpektujeme jeho právo kandidovať, ale považujeme to za zlú správu pre Slovensko,“ povedal predseda strany Miroslav Beblavý. „Na rozdiel od Miroslava Lajčáka pri pánovi Šefčovičovi chýba garancia, že v druhom kole si nebudeme musieť vyberať medzi Dankom a Harabinom. Nemá totiž medzi občanmi známosť ani popularitu, ktorá by z neho robila favorita.“

Podľa Beblavého doterajšie politické pôsobenie Maroša Šefčoviča charakterizujú najmä dve veci: bezvýhradná spolupráca so Smerom a prispôsobivosť potrebám Roberta Fica. „Vítame jeho proeurópske vystupovanie, ale vzhľadom na prezidentove kompetencie sa nám ako dôležitejšie zdajú otázky, či by pán Šefčovič vymenoval Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu alebo umožnil návrat Roberta Kaliňáka do vlády,“ uzavrel Beblavý.

Viac o téme: Prezidentské voľbyPredsedníctvoSmer-SDMaroš Šefčovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu