Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Znášik už má podpisy pre prezidentskú kandidatúru: Nesplnil jednu podmienku, žiada o výnimku

Radovan Znášik
Radovan Znášik (Zdroj: TASR/Marko Erd)

BRATISLAVA - Radovan Znášik už má dosť podpisov pre svoju prezidentskú kandidatúru. Predsedu parlamentu Andreja Danka listom informuje, že ich má viac ako 15-tisíc. Zároveň však priznáva, že ešte nemá 40 rokov. Kandidatúra je pritom podmienená aj vekom. Danka v liste žiada, aby pri vyhlasovaní termínu volieb zohľadnil aj fakt, že 40 rokov dovŕši 11. apríla 2019.

"Prípadným stanovením termínu prvého kola prezidentských volieb od 11. apríla 2019, teda najskôr v deň splnenia ústavného predpokladu kandidatúry na prezidenta SR, o ktorú sa uchádzam, je plne konformné so spomínaným čl. 103 ods. 3 Ústavy SR, vzhľadom na to, že mandát súčasného prezidenta uplynie až dňom 15. júna 2019," píše v liste Znášik.

Do boja o Prezidentský palác sa už chce zapojiť viac ako desať záujemcov, ktorí oznámili zbieranie podpisov potrebných na kandidatúru. Nateraz sa ohlásili napríklad Béla Bugár (Most-Híd), Radovan Znášik, Juraj Zábojník (bezpečnostný analytik), Eduard Chmelár (politický analytik), Zuzana Čaputová (Progresívne Slovensko), Milan Krajniak (Sme rodina), Oskar Fegyveres (svedok únosu prezidentovho syna Kováča ml.), Marian Kotleba (ĽSNS), František Mikloško (expolitik KDH), Róbert Švec (Slovenské hnutie obrody), Bohumila Tauchmannová, Štefan Harabin (sudca Najvyššieho súdu SR) či dramaturgička a riaditeľka módnej televízie Gabriela Drobová.

Záujemcovia o palác môžu kandidovať, ak splnia zákonné podmienky. Za prezidenta možno podľa zákona zvoliť každého občana SR s trvalým pobytom na Slovensku, ktorý má v deň voľby aspoň 40 rokov. Kandidátov navrhuje najmenej 15 poslancov Národnej rady SR alebo občania, a to na základe petície podpísanej najmenej 15.000 občanmi. Prezidentské voľby budú na jar 2019. Termín vyhlasuje predseda Národnej rady SR.

Viac o téme: Prezidentské voľbyKandidatúraRadovan ZnášikVoľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu