Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prvé odhady, ako budeme voliť v prezidentských voľbách: A je to poriadne prekvapenie!

Zuzana Čaputová, Robert Mistrík a Štefan Harabin Zobraziť galériu (4)
Zuzana Čaputová, Robert Mistrík a Štefan Harabin (Zdroj: TASR/Martin Baumann,Michal Svítok,Dušan Hein)

BRATISLAVA - Väčšinu kandidátov v budúcoročných prezidentských voľbách už poznáme. Mená niektorých z nich slovenskú verejnosť poriadne zaskočili. Podobne šokujúce sú výsledky prvej predpovede, ktorá odhaduje šance kandidátov zhruba pol roka pred voľbami, ktoré sa uskutočnia najneskôr v marci 2019.

Väčšinu kandidátov na boj o prezidentskú stoličku už verejnosť pozná. Ich šance na úspech však zatiaľ môžeme iba odhadovať, pretože na oficiálny prieskum preferencii si počkáme. Pravdepodobnosť výhry jednotlivých kandidátov sa však pokúsila dvojica politológov Daniel Kerekes a Michal Škop. Tí vytvorili model, ktorý odhaduje pravdepodobnosť volebného víťazstva jednotlivých kandidátov. Jeho prvé odhady sú celkom prekvapivé.

Prvé odhady, ako budeme
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: ktovyhravolby.sk)

Najlepšie šance na výhru má podľa prognózy nezávislý Robert Mistrík. Úspešný vedec sa podľa výsledkov modelu prezidentom stane na 28,9 percent.

Za ním na druhom mieste nasleduje prekvapivo Štefan Harabin, ktorého kandidatúra sa stretla so zmiešanými reakciami verejnosti. Kontroverzná osoba slovenskej justície má šancu 25 percent.

S väčším rozdielom za Harabinom nasleduje Zuzana Čaputová, ktorú podporuje Progresívne Slovensko. Prvou ženou prezidentkou sa stane na 14,5 percent. Nasledujú Milan Krajniak z hnutia Sme Rodina, Marian Kotleba z ĽSN a za ním Béla Bugár, predseda Mostu-Híd.

Štefan Harabin
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Predpovede modelu podľa autorov vychádzajú z dát volebných prieskumov a kurzov stávkových kancelárií, pričom je model primárne založený na tej druhej skupine ukazovateľov. Keďže žiadna z agentúr nesprístupnila výsledky predvolebných prieskumov, model zatiaľ vychádza iba zo stávkových kurzov, ktoré sú prepočítavané a normalizované.

Viac o téme: Štefan HarabinZuzana ČaputováRobert MistríkPrezidentské voľby 2019
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu