Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Reportérov bez hraníc teší obžaloba Kočnera a znepokojuje rozpustenie vyšetrovacieho tímu

Ján Kuciak Zobraziť galériu (3)
Ján Kuciak (Zdroj: TASR/Aktuality.sk via AP)

BRATISLAVA – Reportérov bez hraníc teší obžaloba Mariana Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Na druhej strane ich znepokojuje rozpustenie policajného tímu, ktorý prípad vyšetroval, a to ešte predtým ako sa Kočner a ďalší postavia pred súd. Vyplýva to z dnešného vyhlásenia organizácia Reportéri bez hraníc.

Vraždou investigatívneho novinára a jeho snúbenice sa podľa medzinárodnej novinárskej organizácie odhalenia nekončia. Obžaloba naznačuje, že vyšetrovatelia objavili informácie o ďalších zločinoch, do ktorých boli zapletení politici, sudcovia, prokurátori a policajti. Tí všetci boli prepojení na Kočnera, tvrdia RSF a práve z tohto dôvodu spochybňujú rozhodnutie rozpustiť špeciálny vyšetrovací tím.

„Vítame pokroky vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka, ktoré viedli k obžalobe údajného strojcu a jeho komplicov, ale vyzývame úrady, aby boli počas pokračovania procesu transparentnejšie," cituje vyhlásenie vedúca RSF pre EÚ a Balkán Pauline Ades-Mével.

Pojednávanie v kauze falšovania
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

RSF zároveň apeluje na slovenskú políciu, aby pokračovala vo vyšetrovaní Kočnerovho protizákonného sledovania 29 slovenských novinárov, ktorých osobné údaje unikli z policajných databáz. Slovenské úrady tiež musia zaručiť, že sa už takéto úniky nikdy nezopakujú. 

Policajný prezident Milan Lučanský zrušil vyšetrovací tím, ktorý sa zaoberal vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice 22. októbra. Ako dôvod uviedol, že vražda, ktorá otriasla celým Slovenskom, bola vyšetrená v krátkom čase a teraz je na rade súd. Po kritike jeho rozpustenia uviedol Lučanský na oficiálnom účte Polície SR na sociálnej sieti Facebook, že tento krok konzultoval aj s dozorujúcim prokurátorom.

Prípad bude pokračovať na súde

Ak súd požiada o doplnenie dokazovania, bude o tom upovedomený priamo šéf vyšetrovacieho tímu. Lučanský zároveň dodal, že vyšetrovatelia sú podľa neho profesionáli a k takémuto kroku zo strany súdu nedôjde. V prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obžalované štyri osoby, medzi nimi je aj Marian Kočner, ktorý v prípade figuruje ako objednávateľ vraždy novinár.

Milan Lučanský
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

„Po obžalovaní osôb v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sa skončila práca polície, a teda aj vyšetrovacieho tímu. Prípad bude pokračovať na súde, polícia už nemá k dispozícii vyšetrovací spis. Preto som sa rozhodol vyšetrovací tím Kuciak rozpustiť, a to aj na základe konzultácie s dozorujúcim prokurátorom. Vyšetrovací tím bol zriadený na objasnenie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, nie na ďalšie trestné činy, ktoré z priebehu vyšetrovania vyplynuli. Na týchto trestných činoch ďalej pracujeme, pracujú na nich rovnakí vyšetrovatelia ako boli v tíme vraždy novinára. Ide napríklad o činnosť pracovnej skupiny Hmla či vyšetrovanie nahrávky medzi bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom a Marianom Kočnerom," uviedol Lučanský s tým, že nebude konkretizovať ich súčasné kroky, lebo ich prezradením by mohol varovať tých, proti ktorým polícia podľa zákona zasiahne.

Viac o téme: Ján KuciakReportéri bez hraníc
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu