Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Politici podporujú výzvu prokurátorov: Čaputová chystá zásadné vyhlásenie

Dozorujúci prokurátori informovali o novinkách vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej Zobraziť galériu (7)
Dozorujúci prokurátori informovali o novinkách vo vyšetrovaní vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

BRATISLAVA - Dozorujúci prokurátori dnes na tlačovej konferencii potvrdili, že vyšetrovanie je v konečnom štádiu a do konca novembra by mali podozrivých obžalovať. Zároveň uviedli, že z vyšetrovania vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov a vyzvali ich, aby prišli vypovedať. Politici výzvu podporujú.

Okrem toho dnes dozorujúci prokurátori uviedli, že lustrovaní boli nielen novinári, ale aj prokurátori vrátane ich dvoch. Na závažné poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov reagovali aj politici. Prezidentka Zuzana Čaputová vyšetrovaniu dôveruje a vo vhodnom príde so zásadným vyhlásením. 


MIMORIADNY ONLINE Vyšetrovací tím vraždy Jána a Martiny: Kočnerova komunikácia odhalila trestnú činnosť štátnych orgánov


Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu aj prokurátorom

Prezidentka Zuzana Čaputová plne dôveruje vyšetrovaciemu tímu a dozorujúcim prokurátorom v prípade vraždy Jána Kuciaka. Zdieľa ich presvedčenie, že v záujme vyšetrenia celého prípadu je potrebné, aby ľudia, ktorých sa dôvodné podozrenia vyplývajúce z komunikácie s jedným z obvinených týkajú, prišli dobrovoľne v tejto veci vypovedať. Reakciu prezidentky poskytol jej hovorca Martin Strižinec. „Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry dnes potvrdili, že existujú vážne poznatky o trestných činoch predstaviteľov štátnych orgánov. Považujem tieto informácie za mimoriadne závažné,“ uvádza sa v stanovisku.

Politici podporujú výzvu prokurátorov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ako Čaputová na záver dodala, je potrebné, aby si občania mohli uchovať dôveru v právo a spravodlivosť a preto bude aj naďalej pozorne sledovať vývoj situácie. Avizuje, že vo vhodnom čase zaujme "zásadné stanovisko".

Lučanský reaguje

Dôsledkom únikov informácií bolo podľa prokurátorov aj zúženie vyšetrovacieho tímu vraždy novinára z januára tohto roku.Tento fakt pripomenul aj policajný prezident Milan Lučanský. „Zo strany riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana boli prijaté aktívne opatrenia v podobe zúženia tímu a celej veci (úniky informácií, pozn. red.) sa od začiatku venuje aj inšpekcia ministerstva vnútra,“ uvádza sa vo vyhlásení Lučanského, ktoré poskytlo Prezídium Policajného zboru.

PS/SPOLU stoja za všetkými slušnými prokurátormi

Podľa koalície PS/SPOLU neboli ešte nikdy obludné praktiky politikov „kočnerovej generácie“ odkryté v takom rozmere. „Stojíme za všetkými slušnými prokurátormi, vyšetrovateľmi a policajtmi, vďaka ktorým sa tieto fakty o fungovaní mafiánskych praktík kočnerovej generácie na Slovensku odhaľujú. Želáme si a urobíme všetko pre to, aby tieto trestné činy boli vyšetrené a vinníci v štátnych orgánoch potrestaní,“ uviedla v stanovisku koalícia. 

Andrej Kiska, Miroslav Beblavý,
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

„Politikov kočnerovej generácie, ktorí sa s ním poznali, vypisovali si s jeho volavkou, tykali si a vybavovali si cez neho veci, dostávali jeho lístočky z basy, chceme vymeniť za ľudí, ktorí nie sú zaťažení žiadnymi kontaktmi s mafiou a sú pripravení urobiť s kočnerovou generáciou poriadok,“ napísala koalícia s tým, že dnešnú výzvu prokurátorov podporujú. „Podporujeme aj dnešnú výzvu prokurátorov, aby všetci dotknutí politici prišli podať vysvetlenie a povedali pravdu o tom, čo sa o nich píše v Kočnerovej komunikácii s A. Zsuzsovou.“

Remišová hovorí o politickej zodpovednosti

Trestná činnosť predstaviteľov štátnych a justičných orgánov by sa mala vyšetriť. Veronika Remišová hovorí o vyvodení trestnoprávnej aj politickej zodpovednosti. Reagovala na informácie o prebiehajúcom vyšetrovaní trestných činov predstaviteľov štátnych orgánov. Remišová zdôraznila závažnosť prepojení predstaviteľov štátnych orgánov s ľuďmi okolo podnikateľa Mariana Kočnera, ktorý je obvinený z objednávky vraždy novinára Jána Kuciaka.

Politici podporujú výzvu prokurátorov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

„Má ísť o veľmi dôležité mená, ktoré komunikovali s Marianom K. a následne aj istým spôsobom konali. Každý, kto na tomto obludnom systéme participoval, musí niesť plnú zodpovednosť,“ uviedla na sociálnej sieti. Za zvláštny považuje prístup prokuratúry k nitrianskemu podnikateľovi Norbertovi Bödörovi. Prokurátori podľa jej slov potvrdili dostatok zákonných dôvodov na domovú prehliadku a zadržanie Bödöra. „Avšak o plánovanom úkone sa dozvedel, preto ho zrušili,“ podotkla s tým, že je nutné sa pýtať, či neexistuje ohrozenie vyšetrovania z jeho strany.

Výzva pre Sakovú a Lučanského

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry podľa hnutia OĽaNO definitívne potvrdili úzku spoluprácu polície s mafiou. „Norbert Bödör z policajných zdrojov dopredu vedel o tom, že ho plánujú zadržať, na políciu preto zo strachu z hanby prišiel sám,“ uviedlo hnutie. „Obzvlášť znepokojujúce na tom je, že Bödör má väzby na políciu aj po tom, ako jeho švagor a nádejný kandidát Smeru v parlamentných voľbách Tibor Gašpar skončil vo funkcii policajného prezidenta,“ vyjadril sa predseda OĽANO Igor Matovič.

Politici podporujú výzvu prokurátorov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Dodal, že Tibor Gašpar odišiel z funkcie prezidenta v máji 2018 a Bödör sa k informáciám o svojom zadržaní dostal v decembri toho istého roku. „Preto vyzývame ministerku vnútra Denisu Sakovú a prezidenta policajného zboru Milana Lučanského, aby čo najskôr vysvetlili prepojenia polície s Bödörom, a tiež aké opatrenia urobili preto, aby im zamedzili,“ dodal Matovič.

„Nezávislá práca orgánov činných v trestnom konaní bude mimoriadne dôležitá. Ako dnes informovali prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry, informácie o trestných konaniach sa týkajú aj predstaviteľov štátu. Budeme dôsledne sledovať priebeh vyšetrovania, aby sa verejnosť výsledky ich práce dozvedela čím skôr,“ uzavrel tieňový minister vnútra za OĽANO Gábor Grendel.

Zlá správa pre Slovensko

Podľa šéfa KDH sú zistenia o prepojení zločinu so štátom veľmi zlou správou. „Dobrá správa je, že nikdy nie je neskoro, začať odznovu. Slovensko je krásne, Slovensko je západoeurópska civilizácia, sme povinní kvôli sebe, ale hlavne kvôli nastupujúcim generáciám, urobiť poriadny poriadok. Poriadny poriadok a začať odznovu,“ uviedol Alojz Hlina na sociálnej sieti. „Tridsiate výročie Novembra 89 je symbolické a intenzívne nás k tomu pozýva. Verím, že to zvládneme a všelijakí Kočnerovia, Bašternákovia, Vadalovia už nebudú paralyzovať našu spoločnosť,“ dodal. 

Na závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj štátne orgány

Z vyšetrovania podľa prokurátorov vyplynulo, že na rôznej závažnej trestnej činnosti sa podieľali aj predstavitelia štátnych a justičných orgánov. „Zaistených správ je niekoľko desiatok tisíc. Analýza musí byť podrobná, vo vzťahu k niektorým dielčím skutkom je vedené trestné konanie,“ uviedli v reakcii na zadržaný telefón Mariana Kočnera. Telefón získali orgány činné v trestnom konaní od bývalého príslušníka SIS Petra Tótha, ktorý v prípade vystupuje ako svedok. „Je tam súhrn dôkazov, ktoré ten telefón jednoznačne identifikujú ako telefón Mariana K.,“ uviedol dozorový prokurátor.

Politici podporujú výzvu prokurátorov:
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/Alexandra Čunderlíková)

„Sme v úvodnom štádiu trestného konania. Odporúčam ľuďom, ktorí sú v komunikácii spomenutí, aby prišli vypovedať v tomto štádiu trestného konania. Neskôr to môže byť v ich neprospech,“ uviedli dozorujúci prokurátori. Dodali, že v tomto štádiu vyšetrovania neboli zatiaľ vypočuté žiadne osoby z taktických dôvodov. Dozorujúci prokurátori očakávajú, že sa tlaky na nich budú stupňovať a vyzvali novinárov, aby nenaskočili na žiadnu hru, kde by sa na policajtov alebo prokurátorov útočilo.

Prokurátori sa na tlačovej besede vyjadrili aj k medializovaným informáciám o zrušení príkazu na zadržanie nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra na jeseň minulého roku. Dôvodom podľa nich bolo, že dostali informáciu, že Bödör má informácie o úkonoch a mal čas sa na ne pripraviť. Úniky informácií boli podľa prokurátorov aj dôvodom, prečo sa v januári tohto roku zúžil počet príslušníkov vyšetrovacieho tímu, ktorý sa zaoberá vraždou Kuciaka.

Viac o téme: VraždaJán KuciakMartina KušnírováDozorujúci prokurátor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu