Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Dôkaz špionáže v prípade vraždy Jána Kuciaka: Talianska televízia zverejnila exkluzívny materiál

Talianska televízia Rai 1 zverejnila zábery so sledovania Jána Kuciaka. Zobraziť galériu (9)
Talianska televízia Rai 1 zverejnila zábery so sledovania Jána Kuciaka. (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

BRATISLAVA - Talianska televízia Rai 1 v piatok zverejnila exkluzívne zábery zo sledovania novinára Jána Kuciaka. Podľa talianskej novinárky dokazujú, že Kuciak bol pred tým, ako ho zavraždili, zámerne špehovaný. Informácia sa na povrch dostala krátko po tom, ako sa objavili správy, že novinára pred jeho smrťou lustroval šéf finančného spravodajstva. Pokyn mal dať vtedajší policajný prezident Tibor Gašpar.

Na reportáži, v ktorej sa objavili exkluzívne zábery zo sledovania Jána Kuciaka, pracovala na Slovensku špecializovaná talianska novinárka televízie Rai 1 Maria Grazia Mazzola. Výsledok svojej práce zverejnila na sociálnej sieti.

Ako uviedla v príspevku, na ktorý upozornil Denník N, snímky sú dôkazom špionáže a teda skutočnosti, že Kuciaka pred jeho smrťou prenasledovali. 

Po vražde novinára sa objavujú desivé informácie: Kuciaka mal preverovať aj Gašparov človek

Na pokyn Kočnera

Jána Kuciaka aj iných novinárov mal sledovať Peter Tóth, bývalý novinár a príslušník SIS. Práve on mal fotografie odovzdať vyšetrovateľom. Po tom, ako zadržali údajnú objednávateľku vraždy Alenu Zsuzsovú, sa totiž sám prihlásil na polícii a začal spolupracovať ako utajený svedok.

Bývalý príslušník SIS sledoval novinárov: Priznanie vo výpovedi, mal tak robiť na pokyn Kočnera

Najať si ho mal Marian Kočner, ktorý je v súčasnosti vo väzbe pre obvinenie z falšovania miliónových zmeniek. Obvinený z vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej však nie je.

Mariana Koćnera priviezli s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: TASR/Dušan Hein)

Jeden zo štvorice obvinených Zoltán Andruskó mal však vypovedať, že práve Kočner si hrozný čin objednal prostredníctvom Aleny Zsuzsovej. Žena, ktorá má na krku aj obvinenie z vraždy exprimátora Hurbanova, pritom komunikovala s viacerými vplyvnými ľuďmi. Napríklad s Martinom Glváčom, Jurajom Drobom, Andrejom Dankom či s Borisom Kollárom.

Alena Zsuzsová
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

Tóth mal počas prenasledovania údajne spolupracovať s Norbertom Bödörom, synom majiteľa SBS Bonul. Tá je známa tým, že vyhráva veľké štátne zákazky. Do špehovania Kuciaka mal byť zapletený aj bývalý zamestnanec Finančného riaditeľstva a bývalý príslušník ŠtB, Miroslav Kriak.

Talianska televízia Rai 1
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

Bývalý novinár Tóth mal podľa Denníka N vypovedať, že Kočner si ho najal na sledovanie novinárov, pretože chcel zistiť, či nerobia niečo zlé. V súčasnosti väznený podnikateľ ich chcel potom verejne diskreditovať.

Talianska televízia Rai 1
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

Zábery však pôsobia skôr tak, že mapujú Kuciakov bežný denný režim, keďže vznikli pred redakciou Aktualít, kde pracoval, či na autobusovej zastávke.

Vyhrážky, lustrácia a úniky: Vyšetrovanie vraždy Kuciaka odhaľuje špinu na najvyšších miestach

V reportáži talianskej novinárky sa objavila aj mama Jána Kuciaka, ktorá uvádza, že synovi hovorila, aby si dával pozor. Ten jej však odvetil, že si iba robí svoju prácu.

Talianska televízia Rai 1
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Reprofoto/rai.it)

Šéfredaktor Aktualít Peter Bárdy zas upozornil, že Kočner si uvedomoval, že Kuciak bol nebezpečnejší než samotná polícia. 

Poprava vo Veľkej Mači

Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú našli mŕtvych v ich dome vo Veľkej Mači 25. februára 2018. Popraviť ich mali 21. februára výstrelmi z pištole kalibru 9 mm. Novinára zavraždili ranou do hrude, jeho partnerku strelou do hlavy. 

Dôkaz špionáže v prípade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Vo väzbe skončila Alena Zsuzsová, ktorú stíhajú ako údajnú objednávateľku úkladnej vraždy, Tomáš Szabó, ktorý mal stlačiť spúšť, Miroslav Marček, ktorý mal v osudnú noc robiť šoféra a Zoltán Andruskó, ktorý mal byť sprostredkovateľom. Odmenou za dvojnásobnú likvidáciu mladej dvojice bolo 50-tisíc eur v hotovosti a ďalších 20-tisíc eur ako odpustenie dlhu, ktorý mal mať Andruskó u Aleny Zsuzsovej.

Dôkaz špionáže v prípade
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA/Peter Rusko)

Chladnokrvný zločin otriasol celým Slovenskom. Do ulíc vyšli státisíce ľudí, svoje posty už nezastávajú Robert Fico, Robert Kaliňák či Robert Krajmer. Napriek tomu neustále vychádzajú na povrch ďalšie mená, ktoré sa spájajú s ostro sledovaným prípadom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu