Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Saková: Polícia rieši 127 trestných oznámení v súvislosti s voľbami

Denisa Saková Zobraziť galériu (3)
Denisa Saková (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - V súvislosti s komunálnymi voľbami rieši polícia 127 trestných oznámení. Informovala o tom ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD).

Väčšina trestných oznámení sa má týkať možného ohovárania. "Podrobnosti nepoznám, bližšie informácie môže poskytnúť len polícia," uviedla Saková s dodatkom, že samotné komunálne voľby prebehli pokojne. Sčítavanie hlasov podľa vyjadrenia ministerky prebehlo bez výraznejších problémov. Taktiež zablahoželala všetkým zvoleným primátorom, starostom a poslancom.

Polícia dostala v súvislosti s voľbami spolu 349 podnetov

Polícia dostala v súvislosti s voľbami spolu 349 podaní, z toho bolo 127 trestných oznámení. Počas volebného dňa dostala celkovo 137 podnetov. Trestné oznámenia sa najčastejšie týkali trestného činu volebnej korupcie, ohovárania či poškodzovania cudzej veci. V nedeľu to na tlačovej konferencii potvrdil viceprezident Policajného zboru Róbert Bozalka.

Viceprezident Policajného zboru Róbert
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

"Celkovo sme dostali 349 podaní, to je obdobie sobotného (10. 11.) dňa aj obdobie predtým, zhruba asi mesiac. Z toho bolo 127 trestných oznámení, 60 priestupkov a 162 iných podnetov," vysvetlil Bozalka. Počas konania sa volieb zaznamenala polícia 137 podnetov. "Z toho bolo trestných oznámení 13 a 21 priestupkov," doplnil Bozalka.

V súčasnosti podľa jeho slov prebieha preverovanie každej jednej veci. "V prípade trestných oznámení išlo najmä o trestné činy korupcie, tých sme zaevidovali 20, v jednej veci už bolo vznesené obvinenie. Ďalej to boli trestné činy ohovárania či poškodzovania cudzej veci," doplnil Bozalka s tým, že šlo napríklad o poškodzovanie bilbordov. Priestupky sa podľa policajného viceprezidenta týkali drobného poškodzovania majetku, išlo aj o priestupky proti občianskemu spolužitiu a verejnému poriadku.

Eduard Bárány a Alexander
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Diana Černáková)

Bozalka zároveň informoval, že policajti poskytovali počas volieb priamu ochranu sídlu Štatistického úradu SR, ako aj Štátnej komisii pre voľby a kontrolu financovania politických strán a všetkých ostatných volebných komisií na území SR. Na poriadok počas volieb dozeralo viac ako 6700 policajtov. "Voľby prebehli z pohľadu polície hladko a pokojne. Nedošlo k závažnému narušeniu verejného poriadku," uzavrel Bozalka. 

Viac o téme: VoľbyPolícia Denisa Saková
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu