Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Art Film Fest prinesie ocenené snímky z Benátok, Berlína či Locarna

Art Film Fest konferencia
Art Film Fest konferencia (Zdroj: Forza)

Filmy zo svetoznámych festivalov, kultové snímky, ktoré sa zaradili do histórie kinematografie, veselé tanečné filmy, klasické komédie či slovenské filmy v premiére. A ešte viac ponúkne návštevníkom 17. ročník Art Film Fest, ktorý sa uskutoční od 20. do 27. júna 2009 už tradične v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne.

Medzinárodný filmový festival patrí k najvýznamnejších kultúrno-spoločenským podujatiam na Slovensku a aj tento raz prinesie na Slovensko vyše 150 filmov, ktoré nemožno vidieť bežne v našich kinách.

Tohtoročný Art Film Fest ponúkne dve súťažné sekcie. Medzinárodná súťaž hraných filmov predstaví vo festivalových kinách diela talentovaných filmárov. 

O vzácnu trofej festivalu – Modrého anjela sa v súťaži budú konfrontovať tvorcovia, ktorý zanechali podpis pod svojim prvým, druhým alebo tretím filmom. Vo výbere sa objavia aj ocenené snímky z najprestížnejších filmových podujatí z Benátok, Berlína či Locarna.

Druhou súťažnou sekciou je Medzinárodná súťaž krátkych filmov, ktorá patrí k divácky obľúbeným súčastiam festivalu. Podobu sekcie aj tento rok určuje základný parameter – dĺžka filmu do 30 minút.

Okrem súťažných sekcií festivalový program tvoria aj sekcie informatívne. Práve tie sa predstavia tento rok v novom šate. Bude ich totiž dvakrát viac ako po minulé ročníky. A už len ich názvy lákajú do kina. Zabudnúť na starosti a naozaj sa kvalitne zabaviť ponúkne sekcia Americké tanečné filmy 80. rokov, ktoré k nám prichádzajú z Ameriky. Diváci sa teda na plátne môžu tešiť na geniálnych tanečníkov, ktorí predvedú disco tanec, step, latino aj balet. Z filmov sa premietnu napríklad Fame režiséra Alana Parkera alebo All That Jazz režiséra Boba Fosseho. Každý jeden tanečný film návštevníkom osobne uvedie známy slovenský tanečník a choreograf Ján Ďurovčík.

Zábavu pripravil pre návštevníkov aj prezident festivalu, herec a humorista Milan Lasica. Zostavil pre nich sekciu To najlepšie z komédie. „Zaspomínal som si na staré i novšie filmy, z ktorých zopár som videl ešte ako chlapec, milovník filmu, jeho veľký fanúšik,“ hovorí Milan Lasica, ktorý do výberu zaradil napríklad Krásky noci s legendárnou Ginou Lolobrigidou. Milan Lasica bude každý film uvádzať osobne.

Po prvý raz sa v programe Art Film Festu objavuje sekcia Okolo sveta, ktorá bude obsahovať skutočné bonbóniky svetovej kinematografie. Potvrdený je už aj víťaz posledného festivalu v Benátkach a na Oscara nominovaný Wrestler režiséra Darrena Aronofského, s ktorým sa na herecký piedestál navrátil Mickey Rourke. Z ázijskej scény zavíta najnovší film nepriehliadnuteľného Kim Ki-duka Bi-mong. 

Festivalové projekcie sa uskutočnia v 5 premietacích priestoroch: Trenčín – Kultúrne a metodické centrum Ozbrojených síl Slovenskej republiky ODA (kapacita 550 miest), ArtKino Metro (kapacita 148 miest) a Bažant kinematograf pod holým nebom na Štúrovom námestí. Trenčianske Teplice – kino Prameň (200 miest)a kinostan Tatra banka cinema (200 miest) v Kúpeľnom parku. Aj tento rok budú mať študenti do 26 rokov možnosť navštíviť Artfilm zdarma. Plnohodnotný celofestivalový cinepass získajú prostredníctvom vyplnenia registračného formuláru na stránke www.artfilfmest.sk, ktorá bude na stránke k dispozícii od 1. 5. do 18. 6. 2009.

Všetkým zaregistrovaným študentom bude cinepass vydaný na registračnom mieste festivalu. Na registračnom mieste sa musia preukázať študentským dokladom (index, žiacka knižka, potvrdenie o návšteve školy, študentská karta ISIC a podobne). Od 19. 6. bude študentský cinepass v predaji v pokladniach festivalu za cenu 5 euro. Zlacnený cinepass môžu získať držitelia Teplickej karty, preukazu člena filmového klubu ASFK na rok 2009, karty EURO 26, ITIC-u a ZŤP v predpredaji v sieti Ticketportal od 1. 4. do 19. 6. za 10 euro a na mieste festivalu za 15 euro. Štandardnú 8-dňovú permanentku si možno do konca mája zakúpiť za zvýhodnenú cenu v sieti Ticketportal za 16 euro, a od 1. 6. do 19. 6. v predpredaji za 23 euro, na mieste bude stáť 30 euro. Účastníci nad 62 rokov zaplatia za cinepass na mieste 5 euro a návštevníci nad 62 rokov s trvalým pobytom v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne 2 eurá. Trojdňový cinepass stojí 10 euro, jednodňový 5 euro a jednorazová vstupenka do festivalového kina 2 eurá.

Požiadať o akreditáciu Press je možné prostredníctvom registračného formuláru, ktorý bude k dispozícii na stránke www.artfilmfest.sk od 10. 5. do 10. 6. 2009. Ak organizátori obdržia žiadosť o akreditáciu Press do 10. 6. 2009, bude novinárovi akreditácia vydaná zdarma. Po 10. 6. 2009 bude akreditácia Press spoplatnená sumou 10 euro.

Viac informácií bude k dispozícii na webovej stránke festivalu www.artfilm.sk začiatkom mája.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu