Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Európske zákutia prinesú novinky renomovaných režisérov v exkluzívnej slovenskej premiére

Art film fest 2015
Art film fest 2015 (Zdroj: Art film fest 2015)

Najnovšie filmové diela legendárneho talianskeho bratského dua Tavianiovcov, francúzskeho provokatéra Françoisa Ozona, aj významnej poľskej režisérky Małgorzaty Szumowskej.

Vstupenky na Art film fest sú k dispozícií na PREDPREDAJ.SK.

Programová sekcia Európske zákutia blížiaceho sa Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 19. do 26. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, prinesie na festivalové plátna snímky slávnych filmárov v exkluzívnej slovenskej premiére, ale domácemu divákovi predstaví
aj rodiace sa hviezdy a talenty európskej kinematografie. Riaditeľovi Art Film Festu Petrovi Náglovi sa podarilo získať aj snímky ovenčené cenami zo známych zahraničných festivalov. Najrozsiahlejšia festivalová sekcia s 13 filmami sľubuje zaručené filmové zážitky. 

Diváci budú môcť po prvýkrát v slovenskom priestore vidieť na Art Film Feste najnovšiu snímku Françoisa Ozona Nová priateľka / The New Girlfriend, ktorá mala svetovú premiéru na festivale v Toronte. Známy režisér servíruje delikátne menu, v ktorom láme ďalšie tabu. Kým v poslednej snímke Len 17 provokoval príbehom luxusnej tínedžerskej prostitútky, tento raz provokuje diváka príbehom hlavy rodiny a otca, ktorý je uväznený v ženskom tele.

Medzi najzaujímavejšie snímky sekcie bude bez pochýb patriť aj novinka legiend talianskej, ale aj európskej kinematografie. Známe režisérske duo – bratia Paolo a Vittorio Tavianiovci, ktoré je na scéne už šesť desaťročí, inscenovalo film Úžasný Boccaccio/Wondrous Boccaccio ako pozvánku na znovuobjavenie rozprávačského čara jedného z najväčších európskych literátov. Tavianiovská interpretácia Boccacciovho Dekameronu sa zameriava na päť zo sto klasických príbehov renesančnej histórie a vzdáva im vizuálnu aj poetickú poctu. A dokazuje, že vyše osemdesiatroční režiséri majú stále čo povedať aj dnešnému divákovi.

Taliansku kinematografiu bude na Art Film Feste reprezentovať aj snímka Čierne duše / Black Souls režiséra Francesca Munziho. Jeho westernová sága o kalábrijskej zločineckej rodine získala na festivale v Benátkach štyri ocenenia, vrátane ceny Pasinettiho za najlepší film.

V Európskych zákutiach je zastúpená aj ženská režisérka, jedna z najrenomovanejších európskych filmárok súčasnosti - Małgorzata Szumowska. Za snímku Telo / Body, ktorú slovenskí diváci uvidia po prvýkrát práve na Art Film Feste, získala na prestížnom festivale Berlinale Strieborného medveďa za réžiu. Na vzťahu dievčaťa-anorektičky, smútiacej za zomrelou matkou a psychologičky, ktorá sa snaží komunikovať s mŕtvymi, vykresľuje strach zo smrti, osamelosti, túžbu po intimite aj konflikt medzi rozumom a vierou v nadprirodzenom svete.

S dvoma víťazstvami z festivalu v San Sebastiane prichádza španielsky film Magické dievča / Magical Girl. Režisér Carlos Vermut zaň získal Zlatú mušľu za najlepší film aj Striebornú mušľu pre najlepšieho režiséra. Na plátno prináša príbeh 12-ročnej Alicii, ktorá  trpí leukémiou. Jedno z jej posledných troch želaní znie: získať kostým magickej Yukiko, jej seriálovej hrdinky. Lenže ten stojí 7000 eur. Otec sa však podujme splniť dcérino prianie, hoci bude musieť skĺznuť k zúfalým činom. V sugestívnej dráme cítiť vplyvy od Luisa Buňuela až po Alejandra Amenábara, ako aj japonskej mangy.

S rekordnými 12 národnými cenami prichádza na Art Film Fest islandský film s minoritnou českou koprodukciou Život v akváriu / Life in a Fishbowl. Režisér Baldvin Zophoníasson prináša naturalistický a nezaujatý pohľad na život v Reykjavíku pred vypuknutím ekonomickej krízy v roku 2008. Už vtedy si musí mladá matka a učiteľka v škôlke privyrábať ako prostitútka. Film sa stal na Islande diváckym kinohitom a médiá ho dokonca označujú za najlepší domáci film histórie. Európske zákutia prinesú ešte jeden islandský film, Fúsi, čo podľa riaditeľa Art Film Festu a zostavovateľa sekcie Petra Nágla len potvrdzuje ohromný vzostup tejto severskej kinematografie v poslednom období.
 
Naopak, už niekoľko rokov na seba púta veľkú a zaslúženú pozornosť rumunská kinematografia. Na Art Film Feste sa predstaví dráma Prečo ja? / Why me?, ktorá zobrazuje znepokojivú tému korupcie štátnych úradníkov. Režisér Tudor Giurgiu na prípade ambiciózneho prokurátora, ktorý má vyšetriť delikátny prípad skorumpovaného kolegu, ukazuje trpký obraz postkomunistického Rumunska a čoho všetkého je schopná všemocná štátna správa.

Do kolekcie 13 európskych titulov sa dostala aj maďarská dokumentárna snímka Kainove deti / Cain´s Children. Dlhometrážny debut režiséra Marcella Gerőa mal svetovú premiéru v San Sebastiane. Protagonistami jeho mrazivého filmu sú traja muži, ktorí ako deti spáchali vraždu a celú svoju mladosť prežili v brutálnych komunistických väzniciach. Archívne zábery spred troch desaťročí sa striedajú so súčasnosťou, kde pred kameru traja muži odhaľujú tajomstvá, ktoré Maďarsko dosiaľ nepoznalo.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu