Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Táto herečka sa narodila veľkej hviezde: Závislej mame schovávala tabletky, ale potom... Podľahla tiež!

Liza Minnelli Zobraziť galériu (5)
Liza Minnelli (Zdroj: Warner Bros.)

LOS ANGELES - Mama bola slávna herečka, otec zas režisér. Niet sa čo diviť, že z Lizy Minnelli sa tiež stala umelkyňa a okrem spevu jej rovnako dobre išlo aj herectvo. Po matke však, bohužiaľ, zdedila aj sklon k návykovým látkam...

Liza Minnelli sa narodila 12. marca 1946 ako dieťa režiséra Vincenteho Minnelliho a herečky Judy Garland. Mnohé zdroje tvrdia, že nešlo o vzornú matku a život závislej umelkyne, ktorá si nevie nájsť vzťah k svojej dcére, inšpiroval aj Neila Simona k hre Perníková dáma.

Liza Minnelli ako dieťa s mamou Judy Garland
Zobraziť galériu (5)
Liza Minnelli ako dieťa s mamou Judy Garland  (Zdroj: MGM)

Samotná Liza však pre matku nemá krivého slova. „Jednou z mylných predstáv o mojej mame je, že mi nezabezpečila šťastné detstvo,” tvrdí Minnelli v rozhovore, ktorý vyšiel pred pár mesiacmi vo Vogue. „Samozrejme, boli tu lepšie a horšie chvíle, ale môžem povedať, že som bola veľmi šťastná. Či už tomu ľudia budú veriť alebo nie, to je na nich, ale ja viem, že som bola šťastná,” dodala. 

Liza Minnelli a jej otec Vincente Minnelli
Zobraziť galériu (5)
Liza Minnelli a jej otec Vincente Minnelli  (Zdroj: AIP)

Pravdou však je, že Judy, o ktorej nedávno vznikol film s Renée Zellweger v hlavnej úlohe, bojovala so závislosťou. Liza na ňu dávala pozor, schovávala pred ňou tabletky a starala sa za ňu o domácnosť. Keď mala 23, jej matka sa predávkovala barbiturátmi. 

Po jej smrti do rovnakého kolotoča závislostí spadla aj Liza. Bol v tom alkohol aj lieky, najmä válium. Liečbe sa podrobila aj v roku 2015.

Liza Minnelli
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Galéria: Liza Minnelli

Svoj herecký talent ukázala Liza Minnelli napríklad vo filme Sterilná kukučka (1969), za ktorý ju nominovali na Oscara. Cenu americkej Akadémie filmových umení a vied sa jej podarilo získať až vďaka snímke Kabaret (1972). Okrem toho si zahrala v tituloch ako Šťastná dáma (1975), Nemý film (1976), New York, New York (1977), Najatý poliš (1988), Arthur 2: Na mizine (1988) či Sex v meste 2 (2010). 

Táto herečka sa narodila
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: abc)

Viac o téme: Liza Minnelli
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu