Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovenský herec terčom výsmechu: Najprv mal nadváhu a potom... Aha, aký fešák!

Juraj Ďurdiak ako princ Velen Zobraziť galériu (5)
Juraj Ďurdiak ako princ Velen (Zdroj: FS Barrandov)

BRATISLAVA - Herec Juraj Ďurdiak má za sebou tiež životnú rolu, ktorá s ním bude spojená naveky. Pred divákov je proste navždy fešným princom z rozprávky Princ a Večernica. A to mal pritom predtým nadváhu a zlizol si nejednu posmešnú prezývku.

Juraj Ďurdiak sa narodil 27. apríla 1959 ako najmladší z piatich detí. Známa bola aj jeho staršia sestra Judita, ktorá tragicky zahynula ako 43-ročná. Juraj kráčal v jej šľapajach, okrem herectva sa však venoval aj opernému spevu. 

V detstve mal menší problém s váhou a ako tučné dieťa si vyslúžil mnoho posmechu a nelichotivých prezývok. V puberte sa mu však podarilo zoštíhlieť a tiež si uvedomil vplyv stravovania na výzor a zdravie. 

Vďaka tomu si potom mohol zahrať aj princov, napríklad vo filme Princ a Večernica po boku krásnej Libuše Šafránkovej.

Slovenský herec terčom výsmechu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: FS Barrandov)

Juraj Ďurdiak hral v mnohých slovenských a zahraničných filmoch, napríklad Málka (1968), Princ a Večernice (1978), v televíznom seriáli Dynastie Nováků (1982), Román pro ženy (2004).

V roku 1995 účinkoval v klasickej operete Paganini. V roku 1997 bol autorom námetu a režisérom scénickej kompozície Nostra vita, ktorú uviedla v Moyzesovej sieni Slovenskej filharmónie Komorná opera Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

V Divadle Nová scéna účinkoval v muzikáli Klietka bláznov, Vlasy, Donaha!, v komédii Blbec na večeru a v ďalších tituloch.

V rokoch 2003 až 2006 bol umeleckým šéfom Divadla Nová scéna a manažérom bratislavského Štúdia L+S. Neskôr bol generálnym riaditeľom Divadla Nová scéna. Pôsobí ako vyučujúci na bratislavskom konzervatóriu. 
Viac o téme: Juraj Ďurdiak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu