Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najkontroverznejšia osobnosť Česka: Jeho život je plný škandálov!

Jan Saudek Zobraziť galériu (6)
Jan Saudek (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Jan Saudek je slávny a uznávaný fotograf, ktorého tvorba je známa aj za hranicami rodného Česka. Jeho diela boli rokmi provokatívnejšie až priam perverzné. Poriadne kontroverzný je však aj jeho život. Pozrite sa s nami na tie najväčšie škandály dnešného 83-ročného oslávenca.

Jan Saudek sa narodil 13. mája 1935 ako druhé z dvojčiat. Jeho brat Karol bol uznávaným českým grafikom. Ich otec Gustav mal židovský pôvod. Slávny fotograf na obdobie svojho detstva nespomína v dobrom. Práve naopak. Hovorí o ňom ako o najhoršej etape života. 

Nízky umelec, ktorého poznávacím znamením sú slnečné okuliare, vyštudoval grafickú školu. Zhruba 30 rokov pracoval ako reprodukčný fotograf vo viacerých tlačiarniach. Keď sa začal venovať umeleckej tvorbe, fotil najskôr seba. Potom sa zameral na zachytenie materstva a otcovstva. V 80. rokoch začala mať jeho tvorba nádych erotiky a s pribúdajúcimi rokmi stále viac pritvrdzoval. Saudek fotil ženy rôznych vekových kategórií a tvarov.

Množstvo žien prišlo do styku nielen so Saudkovým objektívom, ale kopec ich prešlo aj jeho posteľou. Slávny osmedesatnik hovorí, že sám sa stráca v tom, koľko má detí, vnúčat a pravnúčat. V roku 2014 sa oženil s novinárkou Pavlou Hodkovou, ktorá k nemu pôvodne išla len na rozhovor. Dnes s ním má dve deti. 

Jan Saudek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Len tie najmladšie ratolesti majú k fotografovi relatívne vrúcny vzťah. Jeho ostatné deti mu nevedia prísť na meno. Zvlášť syn Samuel. Ten už dlhšie tvorí pár s jednou z otcových bývalých lások - Sarou. Šokujúce? Nie tak veľmi ako odhalenie, že na konci 80. rokov sa Saudek intímne stýkal so svojou 19-ročnou dcérou Karolínou. Ich pomer trval zhruba 4 roky a Karolína mala dlhodobo problém s drogami. Ktovie, či práve toto malo nejaký vplyv na to, že v roku 1985 sa pokúsil o samovraždu. 

Saudek sa v minulosti priznal tiež k tomu, že v čase dospievania sexuálne experimentoval so svojím bratom. A za sebou má aj viacero skúsenosti s inými mužmi. 

Jan Saudek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Jan Saudek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu