Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Piati kandidáti na banskobystrického župana neprijímajú ponuku Luntera v súčasnej podobe

Kandidáti Lunterovu ponuku nepríjmajú.
Kandidáti Lunterovu ponuku nepríjmajú. (Zdroj: SITA/Jakub Julény)

BANSKÁ BYSTRICA - V podobe, v akej kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ján Lunter (nezávislý) adresoval ponuku svojim súperom v novembrových voľbách do vyšších územných celkov, ju piati kandidáti na šéfa kraja Viliam Baňák (Jednota-ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, OKS, KDH) a Stanislav Mičev (nezávislý) neprijímajú.

Išlo o ponuku podieľať sa spolu s Lunterom na prieskume voličských preferencií, ktorý chce zadať agentúre Focus s tým, že termín na ich vyjadrenie končí 13. septembra o 12.00 h. TASR o tom dnes informovali všetci piati kandidáti, ktorí poskytli svoju otvorenú odpoveď Lunterovi. V nej zdôrazňujú, že by s ním uvítali radšej osobný kontakt.

"V sobotu 9. septembra sa uskutočnil prvý okrúhly stôl kandidátov na župana BBSK, ktorí o tento formát diskusie doposiaľ prejavili záujem. Jedným z bodov programu bola aj diskusia o spoločnom prieskume. Všetci zúčastnení oň prejavili záujem a zhodli sa na tom, že to bude užitočný nástroj na hľadanie spoločného – najvhodnejšieho kandidáta, ktorý by bol schopný uspieť vo voľbách 4. novembra tak, ako to od nás dlhodobo očakáva verejnosť nielen v našom kraji. Súčasťou diskusie bolo aj špecifikovanie agentúry, respektíve agentúr, počtu a typu kladených otázok, ale i termínu, kedy sa má tento prieskum zrealizovať. Zhodli sme sa na tom, že ideálnou verziou by bol prieskum viacerých agentúr, prípadne zahraničnej, a otázky musia zahŕňať okrem prvej voľby aj voľbu sekundárnu, ktorá vernejšie odhalí zmysluplnosť vzájomného vzdávania sa v prospech iných kandidátov," konštatujú v odpovedi piati kandidáti.

Zhodli sa tiež, že vzhľadom na ustanovenie zákona o podmienkach volebného práva "kandidáti, ktorí sa vzdali po zaregistrovaní, zostávajú so svojimi údajmi na hlasovacom lístku. Pri prideľovaní mandátov sa na nich neprihliada", nie je dôvod tento proces zásadne urýchľovať.

"O to viac by všetci zúčastnení ocenili, ak by ste prijali pozvanie na ďalší z plánovaných okrúhlych stolov, aby sme vaše zámery, okrem iného aj v oblasti prieskumov, mohli prediskutovať osobne," dodávajú v stanovisku Lunterovi.

Výsledkom prvého okrúhleho stola kandidátov na post predsedu BBSK boli aj výzvy adresované RTVS a ministerstvu vnútra. Pripomínajú, že v BBSK sa vytvára veľký tlak na odstúpenie kandidátov a je preto nevyhnutné, aby živú diskusiu s kandidátmi RTVS zrealizovala čo najskôr. Podľa nich ak majú voľby v kraji rozhodnúť vo veľkej miere prieskumy verejnej mienky, tak je dôležité, aby si občania vyberali aj na základe iného dojmu než len bilbordov či letákov.

Ďalšiu výzvu smerovali ministerstvu vnútra, ktoré je zodpovedné za tlač volebných lístkov. Ich finálnu podobu si už údajne niektoré médiá a kandidáti našli ako vhodný dôvod na urýchlenie procesu vzdávania sa v prospech jediného kandidáta.

"Ak bolo ministerstvo v minulosti schopné natlačiť hlasovacie lístky pre druhé kolo voľby za menej ako dva týždne, tak sme si istí, že prinajmenšom pre náš kraj by lístky na voľby predsedu BBSK mohli ísť do tlače až po 15. októbri," tvrdia kandidáti.

O post predsedu BBSK sa uchádzajú 17 kandidáti. Sú nimi Stanislav Mičev (nezávislý), Ivan Saktor (nezávislý), Alena Pivovarčiová (Nový parlament), Ján Lunter (nezávislý), Miroslav Gálik (Národ a spravodlivosť), Michal Kantor (Strana zelených Slovenska), Vojtech Kökény (Strana rómskej koalície), Martin Juhaniak (nezávislý), Jozef Šimko (nezávislý), Viliam Baňák (Jednota ľavicová strana Slovenska), Pavel Greksa (nezávislý), Jozef Sásik (Slovenská ľudová strana Andreja Hlinku), Zdenek Očovan (Politická strana NAJ), Igor Kašper (nezávislý), Martin Klus (SaS, OĽaNO, NOVA, KDH, OKS), Milan Urbáni (SMS) a Marian Kotleba (Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko).

 

Viac o téme: Stanislav MičevMartin KlusJán Lunter
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu