Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes sa začína Divadelná Nitra 2018, oslovuje celé spektrum divákov a návštevníkov

PR článok Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: DIVADELNÁ NITRA 2018)

Monumentálna inscenácia Môj boj súboru TR Warszawa otvára dnes, v piatok 28. septembra večer, Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018. Knižnú ságu Karla Ove Knausgårda s rozsahom takmer 3 600 strán adaptoval v spolupráci s jedným z najvýznamnejších poľských divadelných súborov Michał Borczuch. Podľa jedného z kurátorov festivalového programu Jána Šimka nepripravil vyhľadávaný režisér klasickú dramatizáciu, ale inscenáciu, v ktorej kladie otázky, aké už román položiť nemohol.

„Začali sme workshopmi s vybranými čitateľmi knihy. Konali sa približne pol roka pred prvými skúškami. Zúčastnili sa ich aj herci. Rozprávali sme sa o tom, čo pre nás táto kniha znamená, ale aj o našej minulosti, o súkromnom živote. Potom sa objavil hlavný náčrt scenára, ale ďalej sme čítali rôzne úryvky alebo si herci vyberali nové úryvky – tak sme menili scenár až do poslednej chvíle,“ popisuje Borczuch, ako inscenácia vznikala.

Otvorenie festivalu si nenechajú ujsť viacerí významní hostia, spoluorganizátori, partneri, predstavitelia kultúrneho i politického života Slovenska, ako aj členovia diplomatického zboru.

Do Nitry už dorazili viacerí z protagonistov programu Divadelnej Nitry – okrem poľského súboru účinkujúci z  Nemecka, Portugalska i Veľkej Británie. Dve svoje diela – divadelnú prednášku Piesok v očiach a fascinujúcu inštaláciu, koncert nástrojov komunikácie bez jediného herca 33 otáčok za minútu a pár sekúnd – uvedie v sobotu a v pondelok libanonský angažovaný umelec Rabih Mroué. Divokú energiu a napätie nočnej ulice ponúkne v nedeľu vo svojej inscenácii Noc portugalské zoskupenie Circolando, mladá libanonská umelkyňa Tania El Khoury žijúca o Veľkej Británii zas ponúkne jedinečný zážitok – takmer galerijnú inštaláciu Tak ďaleko, ako ma povedú končeky prstov, v ktorej 64-krát, vždy pre jediného diváka, vyrozpráva príbeh z utečeneckej krízy.

„Nové mená, nové témy, nové tendencie. Divadlo s presahom do iných umení a spoločenských oblastí. Prekvapujúce a často znepokojujúce. Odrážajúce dobu i životný pocit súčasníka. Divadlo, ktoré pozýva diváka opustiť svoje mentálne pohodlie a dať sa na cestu objavovania seba samého,“ rámcuje tohtoročný program riaditeľka festivalu Darina Kárová.

Dnes sa začína Divadelná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: DIVADELNÁ NITRA 2018)

Festival sa aj tento rok prelína s dlhodobými projektmi Asociácie Divadelná Nitra. Takým je aj V4 Theatre Critics Residency, v rámci ktorého svoje zručnosti umeleckej reflexie rozvíjajú mladí divadelní kritici a teoretici. Dnes pricestujú do Nitry účastníci z Bieloruska, Bulharska, Českej republiky, Gruzínska, Maďarska, Moldavska, Poľska, Rumunska, Slovenska, Ukrajiny a lektori z Francúzska a Nemecka. Počas festivalu opäť dostanú aj priestor diskutovať s tvorcami inscenácií, ktoré festival ponúkne.

V projekte Ako na divadlo, ktorého časť Pobyt na medzinárodnom festivale tiež štartuje dnes a ktorý je zameraný na neformálne vzdelávanie o divadle, sa zas lektori Asociácie Divadelná Nitra venujú študentom vysokých a stredných škôl.

Festival je však otvorený celému spektru divákov a návštevníkov. Krajské osvetové stredisko už od rána ponúka tvorivé dielne a divadelné predstavenia pre deti a s deťmi pod názvom REkvizita, REkonštrukcia, REalita. V Krajskej knižnici Karola Kmeťka sa zase návštevníci stretnú so „živými knihami“ v zaujímavom formáte Živá knižnica, tentoraz na tému REštart v spolupráci s Amnesty International. Na Kupeckej ulici sa v týchto chvíľach pripravuje akcia s názvom Kníhkupecká – nepretržitá poézia a próza na ulici, ktorú organizuje Antikvariát s Libressom Pod Vŕškom a Literárno-dramatický odbor ZUŠ J. Rosinského. O kúsok ďalej stojí objekt empathy BLACK BOX, kde budú môcť návštevníci festivalu v sobotu a v nedeľu zažiť jedno ráno nevidiaceho. Tu sa budú odohrávať aj iné aktivity projektu pre hendikepované deti Darujem ti tulipán.

Na Svätoplukovom námestí v Nitre už stojí aj tohtoročná novinka – Festivalový stan Divadelnej Nitry. Oddnes do stredy 3. októbra v ňom festival ponúkne viaceré z diskusií na aktuálne témy z projektu RE Agora Nitra či premietania najnovších dokumentárnych filmov českej i slovenskej proveniencie aj filmové pásmo, ktoré pripomenie slávnu éru československého hraného filmu 60. rokov. Stan slúži aj ako meeting point – okrem programu ponúka aj občerstvenie a v chladnejších chvíľach útulné miesto na stretnutia. 

Pre najmenších je na Svätoplukovom námestí v sobotu a v nedeľu pripravená Zóna radosti, kde sa budú konať mnohé divadelné predstavenia a hry– vrátane interaktívnej inštalácie z Čiech Bábkovisko, Rozprávkového automatu z Haligandy Košice alebo Cisárových nových šiat z Nového divadla v Nitre.

Program Divadelnej Nitry aj tento rok doplní populárna sobotná Nitrianska Biela noc. Jej súčasťou bude Balónový sprievod rodičov a detí aj koncerty hudobného zoskupenia Folk&Bass Orchestra a multižánrovej kapely LA3NO CUBANO. Tradične sa predstavia aj mnohé školské a amatérske divadelné súbory zo Slovenska, Čiech i Veľkej Británie v sekcii Mladé divadlo.

Predstavením pre všetky generácie a deti od 8 rokov Medzinárodný festival Divadelná Nitra 2018 vyvrcholí v stredu 3. októbra večer. Kultový český súbor Cirk La Putyka, ktorého netradičné vystúpenie Black Black Woods minulý rok strhlo obecenstvo, tentoraz uvedie svoju novú inscenáciu – nový cirkus Batacchio. S vyhľadávanými českými tvorcami ju pripravil fínsky režisér Maksim Komaro.

Vstupenky na predstavenia festivalu si môžu návštevníci kúpiť oddnes až do stredy  priamo v priestore Registrácie účastníkov a hostí festivalu, vo foyer Divadla Andreja Bagara. Tam dostanú aj propagačné materiály festivalu a  za výhodnú cenu môžu získať festivalové tričká či tašky. Pokračuje aj predaj vstupeniek online na 

Všetci ste srdečne vítaní na sviatku umenia pod Zoborom!

- reklamná správa - 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu