Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Názory britských médií na SUPERSOBOTU sa líšia: Ponižujúca porážka, ale aj chvály na adresu Johnsona

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: SITA/AP/Francisco Seco)

LONDÝN - Nedeľné vydania britskej tlače dnes na titulných stranách komentujú sobotňajší rýchly vývoj okolo odchodu Británie z Európskej únie. Britský premiér Boris Johnson najskôr v Dolnej komore britského parlamentu nepresadil dohodu a večer potom odoslal list so žiadosťou o odklad brexitu, ktorý však nepodpísal.

Naopak, pripojil k nemu ďalší list, v ktorom odklad označuje za chybu. Zatiaľ čo časť tlače udalosti opisuje ako ponižujúcu porážku premiéra Johnsona, časť ho za odvážne listy chváli a z chaosu viní Dolnú snemovňu.

"Boris proti rozvracačom brexitu bojuje tromi vzdornými listami Európskej únii," zhŕňa udalosti sobotňajšej noci denník The Sunday Times, podľa ktorého Johnson "vo svojej bitke za brexit otvoril nový front". Premiérovo rozhodnutie žiadosť nepodpísať označuje denník za nekompromisné.

Názory britských médií na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Printscreen/Sunday Times)
Podľa nedeľníka The Sunday Telegraph premiér Johnson žiadosť poslal len preto, že ho k tomu zaväzuje zákon. "Je to list parlamentu, nie môj," citujú Johnsonov text noviny, ktoré premiérovo rozhodnutie žiadosť nepodpísať vítajú. "Poslanci našli ďalší spôsob, ako predĺžiť agóniu našej krajiny a znovu odložiť vlastný návrat do reality," komentujú včerajšie hlasovanie v Dolnej snemovni.
Názory britských médií na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Printscreen/Daily Telegraph)

Ako o "ponižujúcej porážke" premiéra Johnsona v Dolnej snemovni píše o hlasovaní nedeľník The Observer, podľa ktorého z premiérových plánov na odchod zostal len chaos. Titulnú stranu dopĺňa fotografia sobotňajších demonštrácií zástancov členstva Británie v EÚ. Podobne situáciu vníma aj Daily Mirror, ktorý premiérov sobotňajší boj zhrnul slovom "ponížený". O hlasovaní noviny referujú ako o Johnsonovej porážke, listy označili za "protichodné". 

Názory britských médií na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Printscreen/Observer)
Ostatná tlač sa vzhľadom na uzávierku skôr než na nočnú žiadosť sústredila na hlasovanie v dolnej komore. Denník Daily Mail ju označuje za "snemovňu bláznov" a hlási, že "národ kvíli nad tou márnosťou" pre zákon schválený v septembri, ktorý vláde ukladá nutnosť list žiadajúci EÚ o trojmesačný odklad brexitu odoslať. 
Názory britských médií na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: printscreen Daily Mail)
"Prečo nás nenechajú odísť?" pýta sa na čierno ladenej titulnej strane Sunday Express. Otázka je smerovaná britským poslancom, ktorí podľa denníka zablokovali "Borisovu prevratnú dohodu o brexite".
Názory britských médií na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Printscreen/Sunday Express)

Viac o téme: ListyMédiáReakcieBoris JohnsonBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu