Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slovensko chce diskusie o rozširovaní Európskej únie, tvrdí Ružička: Brexit zaberá veľa času

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička
Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR František Ružička (Zdroj: TASR - Pavel Neubauer)

BRUSEL - Slovensko patrí medzi členské krajiny Európskej únie, ktoré žiadajú, aby sa Európska rada (lídri členských štátov) na svojom októbrovom zasadnutí venovala aj otázke rozširovania Únie o krajiny západného Balkánu. Uviedol to pre TASR štátny tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí František Ružička, ktorý sa v pondelok zúčastnil na zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli.

Slovenský diplomat pripomenul, že prvé poprázdninové zasadnutie Rady EÚ v tomto formáte sa týkalo rokovaní o dlhodobom rozpočte EÚ, príprav októbrového summitu EÚ (17. a 18. 10.), implementácii strategickej agendy EÚ, otázok spojených s tzv. brexitom a vo večerných hodinách prebehla diskusia k situácii v dodržiavaní zásad právneho štátu v Maďarsku.

S odkazom na strategickú agendu EÚ Ružička zdôraznil, že z pohľadu Slovenska je dôležité, aby sa to, na čom sa lídri členských krajín dohodli v júni, jasne a presne odzrkadlilo v programe nového Európskeho parlamentu, novej Európskej komisie a Rady EÚ. Ružička vyjadril obavy, že "dvaapolročný príbeh o brexite" môže zabrať veľa času v rokovaniach lídrov EÚ na októbrovom summite, pričom je otázne, s akými návrhmi dovtedy príde britská vláda. Spresnil, že pozícia Slovenska je v tejto otázke nemenná, čo znamená vystúpenie Británie z Únie na základe dohody o vystúpení, zachovanie jednoty EÚ, silnú dohodu o budúcich vzťahoch s Londýnom a ochranu pre našich občanov a podnikateľov v Británii.

"V rámci diskusií o summite Slovensko spoločne s ďalšími krajinami veľmi silno akcentovalo to, aby v agende bola aj politika rozširovania Únie," opísal situáciu Ružička. Spresnil, že politiku rozširovania o krajiny západného Balkánu treba vnímať ako politický, bezpečnostný a ekonomický záväzok. "Nechceme, aby sme prestali byť hráčom v tomto regióne, ktorý patrí k Európe a do Európy," vysvetlil.

Pred rokom, v septembri 2018, Európsky parlament prijal kritickú správu k stave právneho štátu v Maďarsku. Táto téma bola aj predmetom pondelňajších diskusií diplomatov EÚ, pričom Ružička ocenil, že dialóg na túto tému pokračuje. Dodal, že maďarská strana poskytla vysvetlenie k niektorým prijatým krokom a opatreniam, pričom iné krajiny mali priestor na dodatočné otázky. "Kým by malo dôjsť k nejakým disciplinárnym alebo iným opatreniam, tak si najskôr vydiskutujme veci a nájdeme riešenie," uviedol v závere Ružička.

Viac o téme: SlovenskoRozširovanieEurópska úniaBrexitFrantišek Ružička
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu