Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Otázniky s brexitom nemajú konca kraja: Nekompromisná Merkelová, Johnsonova snaha v slepej uličke

Boris Johnson a Angela Merkelová Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson a Angela Merkelová (Zdroj: Koláž - TASR/AP/Michael Sohn; SITA/AP/Kirsty Wigglesworth)

REYKJAVÍK - Nemecká kancelárka Angela Merkelová v utorok opäť odmietla výzvu britského premiéra Borisa Johnsona na prerokovanie odchodu Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Ako napísala agentúra DPA, vyjadrila sa tak deň pred schôdzkou oboch dvoch lídrov v Berlíne.

Johnson požadoval, aby EÚ obnovila rokovania o brexite a z dohody, ktorú s Bruselom uzavrela vláda predchádzajúcej šéfky britského kabinetu Theresy Mayovej, vypustila ustanovenia týkajúce sa írskych hraníc. Tie sú podľa Johnsona "nedemokratické" a ohrozujú mierový proces v Severnom Írsku.

"Samozrejme, že budeme premýšľať o praktickom riešení," uviedla Merkelová v súvislosti so zrušením takzvanej írskej poistky, kľúčovej časti dohody o brexite. Ako ďalej dodala, zmienenú dohodu však preto znovu otvárať nemusia.


Čítajte aj: Britov má čakať po tvrdom brexite mimoriadne krutý SCENÁR: Z tohto sa len tak nespamätajú


Po stretnutí s predsedami vlád severských krajín na Islande Merkelová tiež zdôraznila, že 27 členských krajín EÚ ďalšie rokovania s Britániou jednotne vylučuje. "Inak sa Británia sama rozhodne, ktorou cestou sa vydá," dodala nemecká kancelárka s tým, že v členstve v EÚ neexistuje žiadne buď-alebo.

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (4)
Angela Merkelová  (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Po stredajších rozhovoroch s Merkelovou má Johnson vo štvrtok odcestovať do Paríža na stretnutie s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Na základe írskej poistky by pre Severné Írsko po odchode Británie z EÚ dočasne platili odlišné podmienky obchodovania s EÚ než tie, ktoré by sa týkali zvyšku Spojeného kráľovstva.


Čítajte aj: Po úniku dokumentov o brexite Johnson s odmietnutím: Stretnutie parlamentu nebude


Tento "záložný plán" pre Írsko však nie je časovo ohraničený a veľká časť britských zákonodarcov ho vníma ako pascu, ktorá ich krajinu navždy zviaže obchodnými pravidlami Únie a znemožní Londýnu uzatvárať samostatné obchodné dohody s partnermi vo svete. Ak však Británia odíde z EÚ bez dohody 31. októbra, čo Johnson pripúšťa ako realistickú alternatívu, írska poistka do platnosti nevstúpi.

Johnsonov plán znamená obnovenie hranice

Pokiaľ britský premiér Boris Johnson nenavrhne "realistické alternatívy" takzvanej írskej poistky, ktoré by zabránili vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom, podporuje "obnovenie hranice", uviedol v utorok predseda Európskej rady Donald Tusk. "Tí, ktorí sú proti poistke a nepredkladajú realistické alternatívy, v skutočnosti podporujú obnovenie hranice. Aj napriek tomu, že to nepriznajú," uviedol Tusk na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

EÚ si stále myslí, že britský parlament môže zvrátiť brexit

Predstava Európskej únie o tom, že britský parlament môže ešte zvrátiť brexit, komplikuje vzájomné rokovania medzi Londýnom a Bruselom o podobe odchodu Británie z EÚ. Vyhlásil to v utorok britský premiér Boris Johnson, informovala spravodajská televízia Sky news.

"Nateraz je skutočne pravdou to, že naši priatelia a partneri sú trocha negatívni, avšak myslím si, že dohodu dosiahneme," vyhlásil Johnson, pričom dodal, že začína byť zrejmá potreba "urobiť niečo s írskou poistkou, pretože v existujúcej podobe" ju britská vláda "nemôže dostať cez parlament".

Boris Johnson
Zobraziť galériu (4)
Boris Johnson  (Zdroj: SITA/Dominic Lipinski/Pool via AP)

Situáciu však podľa Johnsonových slov komplikuje skutočnosť, že predstavitelia EÚ "si stále myslia, že parlament môže zablokovať brexit". "Pokiaľ si budú myslieť, že parlament môže zablokovať brexit, ťažko ich presvedčíme, aby urobili potrebné ústupky, takže budeme potrebovať trocha trpezlivosti," povedal šéf britskej vlády.

Británia sa nebude zúčastňovať na väčšine schôdzok EÚ

Británia sa rozhodla, že od 1. septembra obmedzí svoju účasť na väčšine zasadnutí Európskej únie. V utorok to vo vyhlásení oznámil britský minister pre brexit Steve Barclay. Ako pripomenula agentúra DPA, britský premiér Boris Johnson už skôr prisľúbil, že britských zástupcov z rokovaní EÚ "oslobodí", aby sa mohli sústrediť len na okamžité priority.


Čítajte aj: Podľa Európskej komisie dôsledky tvrdého brexitu ublížia najviac samotným Britom


"Schôdzky EÚ zaberajú veľmi veľa času a úsilia. Odteraz pôjdeme len na také stretnutia, ktoré sú skutočne dôležité, obmedzíme našu účasť na viac ako polovicu a ušetríme stovky hodín," uviedol Barclay. Podľa jeho slov tým úradníci získajú viac času pripraviť sa na brexit, teda vystúpenie Spojeného kráľovstva z Únie, ktorý je naplánovaný na 31. októbra.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA/AP/Frank Augstein)

Barclay vo vyhlásení tiež uviedol, že okrem prípravy na brexit sa zástupcovia Británie budú tiež snažiť pripraviť na budúce vzťahy so zvyšnými 27 krajinami Únie a dosiahnuť obchodné dohody s ostatnými krajinami. K oznámeniu britskej vlády prichádza po prieskume aktivít jej úradníkov v Bruseli. Na ktoré konkrétne stretnutia úradníci pôjdu, sa rozhodne individuálne, dodala vláda s tým, že Johnson sa naďalej bude zúčastňovať na summitoch EÚ.

Viac o téme: Angela MerkelováVeľká BritániaBoris JohnsonDohoda o brexite
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu