Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

EÚ sa môže s Veľkou Britániou dohodnúť na „mäkkom“ brexite, tvrdí Sigmar Gabriel

Sigmar Gabriel
Sigmar Gabriel (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Európska únia sa môže s Veľkou Britániou dohodnúť na tzv. „mäkkom“ brexite, čo by znamenalo, že krajina aj po vystúpení z Európskej únie zostane súčasťou spoločného trhu. Podmienkou však je, že Londýn svoj trh práce ponechá otvorený občanom iných členských štátov a bude rešpektovať právomoci súdnych orgánov EÚ. Uviedol to nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel v rozhovore pre týždenník Welt am Sonntag.

Agentúra AP upozorňuje, že tieto požiadavky môžu byť pre mnohých zástancov brexitu nesplniteľné, keďže kampani pred minuloročným referendom dominovali témy obnovenia kontroly nad trhom práce a nezávislosti od rozhodovania orgánov EÚ.

Rokovania o vystúpení Veľkej Británie z EÚ sa začínajú v pondelok. V predčasných parlamentných voľbách tento mesiac konzervatívci premiérky Theresy Mayovej neobhájili parlamentnú väčšinu, čo vedie k špekuláciám, že britská vláda by mohla byť prístupnejšia ku kompromisom v určitých otázkach, akou je napríklad podoba obchodných vzťahov s EÚ.

Johnson: Dohoda o budúcich vzťahoch medzi EÚ a Britániou je kľúčová

Dôraz na výhodnú dohodu o nastavení vzťahov medzi Spojeným kráľovstvom a Európskou úniou dnes vyslovil britský minister zahraničných vecí Boris Johnson. Brexit podľa neho z dlhodobého hľadiska bude prospešný pre obe strany. Povedal to v Luxemburgu pred začiatkom zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci, ktoré má bohatý program. Šéf britskej diplomacie pri otázke na dnešný prvý deň rokovaní o brexite upriamil pozornosť na zmluvu o budúcom usporiadaní obchodných vzťahov medzi Britániou a EÚ. Nazdáva sa, že rokovania povedú k riešeniu, ktoré bude prijateľné pre obe strany.

"Bude veľa diskusií o povahe dohody, ktorú chceme uzavrieť. Najdôležitejšie však teraz je vzhliadnuť k horizontu, pouvažovať o budúcnosti a novom hlbokom a špeciálnom partnerstve, ktoré si chceme vybudovať. Z dlhodobého hľadiska to bude dobré pre Britániu i zvyšok Európy," vyhlásil v Luxemburgu.

Johnson pripomenul, že dnes sa stretne s rezortnými kolegami prvýkrát od nedávnych teroristických útokov v Londýne. Za Britániu vyjadril odhodlanie bojovať proti terorizmu v spolupráci s internetovými platformami, aby obmedzil priestor pre spolčovanie teroristov na internete. Práve boj proti terorizmu a obranná spolupráca medzi EÚ a NATO bude jednou z tém dnešného stretnutia. Ministri budú diskutovať aj o nelegálnej migrácii do Európy a pozastavia sa pri Mali, kde v nedeľu opäť útočili islamská radikáli, tentoraz na hotelový komplex. V Mali pôsobí nevojenská misia EÚ.

V neposlednom rade budú ministri diskutovať o diplomatickom konflikte v Perzskom zálive, kde sa Katar ocitol v nemilosti okolitých arabských štátov. Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Federica Mogheriniová dnes uviedla, že štáty v regióne sú spojencami EÚ v boji proti terorizmu a ekonomickými partnermi, a je preto aj v európskom záujme, aby sa podarilo diplomatickú krízu zažehnať.

"Som v každodennom kontakte so všetkými relevantnými aktérmi, napríklad s ministrami zahraničných vecí Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov a Kuvajtu. Očakávam dnes od ministrov vyslovenie jednoty a odhodlanie EÚ podporiť našich priateľov a bratov v tejto zložitej situácii, potrebujú našu podporu a my sme pripravení im pomôcť," vyhlásila Mogheriniová. Na dnešnom zasadnutí sa očakáva prijatie rozhodnutia o ročnom predĺžení sankcií uvalených na Ruskom anektovaný ukrajinský polostrov Krym.

Viac o téme: Sigmar GabrielBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu