Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Slovensko patrí v korupcii k najhorším na svete: Najviac mu podľahli učitelia, lekári a úradníci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

BRATISLAVA - Dnešný deň je vyhlásená za Medzinárodný deň boja proti korupcii. Pozreli sme sa na korupčné prípady, ktoré v poslednom roku otriasali našimi médiami. Slovensko opakovane obsadzuje najhoršie priečky prieskumov, ktoré poukazujú na škandalóznu situáciu v spoločnosti.

Podľa Svetového ekonomického fóra, ktoré koždoročne zverejňuje index korupcie ako súčasť správy o globálnej konkurencieschopnosti, Slovensko skončilo na druhom mieste. Podotýkame, že inštitúcia robila prieskum medzi 15-tisíc vedúcimi pracovníkmi zo 141 ekonomík od februára do júna tohto roku. Slovensko v ňom dosiahlo katastrofálny výsledok.

Bojujte proti neduhom spoločnosti s nami a urobte zo Slovenska lepšie miesto na život. Svoje skúsenosti môžete anonymne nahlasovať na email protikorupcii@topky.sk. Za spoluprácu vopred ďakujeme.

Slovensko patrí v korupcii
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Korupcia na Slovensku

1. Zdravotníctvo

Korupcia na Slovensku sa deje takmer na všetkých úrovniach a v najrôznejších inštitúciách. Koncom septembra zasahovali policajti Národnej kriminálnej agentúry v Národnom onkologickom ústave v Bratislave. Zadržali primára T.Š. pre podozrenie zo spáchania korupčného trestného činu.

Obálka s peniazmi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

2. Štátna správa

V októbri tohto roku vyšetrovateľ NAKA obvinil jednu osobu z pokračovacieho zločinu prijímania úplatku. Korupcia mala súvisieť s obstarávaním veci všeobecného záujmu v obci v Kežmarskom okrese. Obvinený mal 12. augusta požiadať od konateľa jednej z obchodných spoločností úplatok 10.000 eur. Ten mal firme zaručiť vystavenie objednávky a vyplatenie faktúr za práce a dodávky súvislosti s výstavbou modulovej školy. Polovica úplatku mala byť určená pre obvineného a druhá polovica pre ekonómku obce. V prípade dokázania viny hrozí obvinenému trest odňatia slobody na tri až osem rokov.

3. Školstvo

Špecializovaný trestý súd schválil dohodu o vine a treste v prípade Imricha S., ktorý sa dopustil trestného činu nepriamej korupcie tým, že ako študent Slovenskej poľnohospodárskej univerzite (SPU) v Nitre. prostredníctvom sprostredkovateľa poskytol úplatok 500 eur, aby si zabezpečil úspešné absolvovanie skúšky z predmetu Poľovníctvo. Po zapísaní skúšky do výkazu ešte pedagógovi doplatil ďalších 200 eur. ŠTS mu uložil peňažný trest vo výške 300 eur, náhradný trest odňatia slobody, teda ak by napríklad sumu nezaplatil, v dĺžke trvania tri mesiace.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)

4. Školstvo

Dávid S. mal zase ako študent rovnakej univerzity problémy so skúškou z fyziky. V budove SPU v Nitre tak poskytol pedagógovi dve fľaše alkoholu Baileys a keď skúšku „spravil“, doniesol mu ešte fľašu domácej, fľašu vína a štyri kilogramy klobásy. ŠTS mu uložil peňažný trest vo výške 200 eur, prípadne náhradný trest odňatia slobody na dva mesiace.  V spomenutých prípadoch prebieha aj trestné konanie týkajúce sa pedagógov, nakoľko niektorí z nich si úplatky mohli vyžiadať.


Prečítajte si aj:

Nová zaujímavá štatistika: TOP krajiny EÚ, kde sa žije ako v bavlnke, porovnajte so Slovenskom


5. Veľkým problémom na Slovensku zostáva politická korupcia. Podľa Business Insider kauza Gorila otriasla krajinou v roku 2011 a poukázala na to, že politici, manažéri a úradníci bežne berú úplatky výmenou za súkromné ​​zákazky. Ide o najväčšiu kauzo policitickej korupcie v novodobe j histórii Slovenska. Do dnes nie je vyšetrená.
Korupcia - obrovský problém vo svete

Každý tretí človek v Európe a strednej Ázii považuje korupciu za jednu z najväčších výziev, ktorým čelí jeho krajina, ale podobný počet ľudí sa obáva odvety, ak by proti korupcii verejne vystúpili. Vyplýva to z v novembri zverejnených výsledkov Globálneho barometra korupcie, aktuálneho prieskumu organizácie Transparency International (TI) medzi takmer 60.000 občanmi 42 krajín Európy a strednej Ázie.

Transparency International uviedla, že v rámci Európskej únie považujú korupciu za jeden z najväčších problémov v Španielsku, kde tento názor vyjadrilo 66 percent opýtaných. Naopak, najmenej ľudí - iba dve percentá - považuje korupciu za problém v Nemecku. Ďalšími krajinami, ktorých občania považujú korupciu za veľký problém, sú Moldavsko, Kosovo, Slovinsko a Ukrajina.

Viac o téme: KorupciaKauzy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu