Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Voľby 2016: Chcete ísť voliť mimo svojho domova? Dnes máte poslednú možnosť na vybavenie preukazu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Voliči, ktorí, chcú hlasovať v sobotňajších parlamentných voľbách, ale nebudú v tom čase doma, majú posledný deň na vybavenie hlasovacieho preukazu. Môžu to urobiť osobne alebo prostredníctvom splnomocnenej osoby. Hlasovací preukaz vydáva obec. Záujemcovia si ho musia stihnúť vybaviť v stránkových hodinách obecného úradu v mieste ich trvalého bydliska.

Hlasovací preukaz umožňuje voliť v ktorejkoľvek volebnej miestnosti na Slovensku. Hlasovať môžu aj Slováci v zahraničí, a to poštou. Svoj hlas môžu odovzdať tiež ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Musia však požiadať o prenosnú hlasovaciu schránku, tá príde za nimi. Ale iba v ich volebnom okrsku. Žiadať o ňu môžu priamo v deň volieb okrskovú volebnú komisiu.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Kandiduje v nich 23 politických strán, hnutí a koalícií. Voliť môžu všetci občania SR, ktorí majú v deň hlasovania aspoň 18 rokov. Na Slovensku máme viac ako 4,4 milióna oprávnených voličov. Štát vyjdú voľby na 10,7 milióna eur.

Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Buď ho vloží do obálky bez úprav, alebo zakrúžkuje preferovaných kandidátov z listiny danej strany. Najviac však môže odovzdať štyri preferenčné krúžky. Do obálky môže volič vložiť iba jeden hlasovací lístok. Ak ich bude viac, budú všetky neplatné. Odovzdať môže aj prázdnu obálku. Hoci takto nikomu nedá hlas, zvýši volebnú účasť.

Nepoužité alebo zle upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do zapečatenej schránky na odloženie nepoužitých alebo nesprávne upravených hlasovacích lístkov. Za vynesenie hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti hrozí pokuta 33 eur.

Viac o téme: Voľby 2016Hlasovací preukaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu