Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Je nezodpovedné, že Smer nemá podrobný program, tvrdí šéf IVO

Grigorij Mesežnikov
Grigorij Mesežnikov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za nezodpovedný prístup považuje prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Grigorij Mesežnikov fakt, že vládna strana Smer-SD nemá podrobne rozpracovaný volebný program.

“Považujem za dosť symptomatické to, že napríklad strana Smer volebný program de facto nemá. Strana Smer má stranovú deklaráciu priorít, ktoré hovoria o oblastiach, kde chce Smer-SD niečo riešiť. Program neobsahuje podrobnosti a ani to, s kým by strana chcela po voľbách spolupracovať", uviedol Mesežnikov. Z analýzy volebných programov opozičných strán je podľa neho zrejmý veľký prienik bloku stredopravých strán. Mesežnikov pripustil, že väčšina voličov na Slovensku volebné programy nečíta, rozhoduje sa ale podľa deklarovaných priorít strany.

Vládna strana Smer-SD naznačuje absenciou volebného programu, “že nepotrebuje koaličných partnerov, že je spokojná s tým, ako sa vyvíja slovenská spoločnosť a že iba pokračuje. Tým naozaj pripomína stranu Fidesz, ktorá v roku 2014 nemala nijaký volebný program, iba niekoľko priorít," povedal ďalej prezident IVO.

Viaceré stredopravé opozičné strany podľa Mesežnikova vo svojich volebných programoch odrážajú skutočné problémy Slovenska, napríklad hovoria o úprave územnosprávneho členenia SR, o reforme justície, o hmotnej zodpovednosti úradníkov, sudcov a prokurátorov. Grigorij Mesežnikov sa domnieva, že Smer precenil migračnú problematiku, najmä postoj obyvateľov Slovenska k nej a na strane druhej podcenil reálne problémy Slovenska. Predstaviteľom vládnej strany vytkol i arogantné vystupovanie. Zároveň šéfa IVO prekvapila pomalá reakcia opozičných strán na problémy zdravotníctva a školstva, ktoré v súčasnosti kulminujú štrajkami učiteľov a výpoveďami zdravotných sestier. 

IVO začal tento mesiac zverejňovať na svojej webstránke analýzy volebných programov politických strán uchádzajúcich sa o hlasy voličov v marcových parlamentných voľbách. Analýzy sú dostupné na adrese http://www.ivo.sk/7845/sk/aktuality/ivo-a-parlamentne-volby-2016. Interní experti a externí spolupracovníci IVO v nich skúmajú postoje strán v siedmich oblastiach: právny štát a demokracia, transparentnosť a boj s korupciou, migrácia, ľudské a menšinové práva, sociálno-ekonomický vývoj, zahraničná politika a obrana, budúcnosť Európskej únie.

Aktuálne sú dostupné dve analýzy od prezidenta IVO Grigorija Mesežnikova „Právny štát, demokracia a ústavnosť“ a od šéfa Transparency International Slovensko (TIS) Gabriela Šípoša „Korupcia a transparentnosť“. Ďalšie budú do volieb pribúdať. Analýzy predvolebných programov strán venovaných školstvu sa objavia na webstránke kampane A dosť! http://kampanadost.sk/, doplnil na tlačovej besede koordinátor kampane A dosť! Pavol Demeš. 

Deviate parlamentné voľby od nežnej revolúcie v roku 1989 čakajú Slovensko presne o mesiac, v sobotu 5. marca. O priazeň približne 4,4 milióna voličov sa uchádza 23 politických subjektov. 

IVO dnes prezentovalo aj opätovné vydanie prvej súhrnnej správy o Slovensku – Slovensko 1995. Správu napísalo 21 autorov a jej editormi boli Martin Bútora a Péter Hunčík. Reedícia má byť pripomienkou situácie a postavenia SR za vlády Vladimíra Mečiara, keď čelilo kritike z celej Európy, ale aj z USA. “Boj o demokraciu v strednej Európe je ešte ďaleko od konca,” konštatoval na dnešnej tlačovej besede k dôvodom znovuvydania správy v elektronickej podobe Hunčík. Správa sa v elektronickej verzii dá nájsť aj na webstránke IVO, http://www.ivo.sk. 

Viac o téme: Smer-SDIVOGrigorij Mesežnikov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu