Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Strašidelná spoveď bojovníka IS o utečencoch: Sú medzi nimi tisícky našich zabijakov

Teroristi z Islamského štátu Zobraziť galériu (4)
Teroristi z Islamského štátu (Zdroj: hayat)

DAMASK - Pašerák z Islamského štátu šokuje Európanov. Teroristická organizácia vyslala až 4 tisíc svojich bojovníkov, aby prenikli spolu s utečencami na starý kontinent. Tam majú čakať na svoju chvíľu, aby zaútočili proti západným vládam. Je to po prvý raz, čo prehovoril skutočný predstaviteľ IS o pašovaní teroristov do Európy.

Nemenovaný Sýrčan, ktorý sa zapredal do služieb džihádistov prezradil, že do západných krajín prepašovali až 4 tisíc svojich bojovníkov. Tí sa majú skrývať v radoch nevinných utečencov, píše britský portál Express s odvolávaním sa na informácie portálu Buzzfeed. Ten túto správu zverejnil ešte v januári.

Portálu to prezradil bradatý bojovník, ktorý má cez 30 rokov. Podľa neho ide o veľký úspech. „Len počkajte,“ povedal terorista s úsmevom na tvári. O plánoch radikálnych islamistov sa špekulovalo už dlhšie. Teraz to potvrdil americkému portálu samotný zdroj z radov Islamského štátu.

Strašidelná spoveď bojovníka IS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: hayat)

Putujú ako utečenci

Fanatici majú prechádzať do Európy cez tureckú hranicu. „V súčasnosti je pripravených viac ako 4 tisíc tajných bojovníkov naprieč celou EÚ,“ píše portál. Spolu s ďalšími dvomi pomocníkmi ich prevádzajú v malých skupinkách skrytých vo veľkých skupinách utečencov v nákladných lodiach. Zo Sýrie utieklo už 4 milióny ľudí, tamojšia občianska vojna je katastrofa, ktorá následne vyvolala ďalšiu katastrofu – utečeneckú krízu.

„Všetci putujú ako utečenci,“ povedal terorista. Dvaja prevádzači z Turecka dokonca potvrdili, že bojovníkom z IS pomáhali do Európy. Raz ich jeden z nich naložil viac ako desať na jednu loď. Druhý povedal, že ich prevádza už niekoľko mesiacov. Portál Buzzfeed si overoval tieto informácie u prevádzačov. Tí mu ich potvrdili. Niektorí bojovníci pochádzali zo Sýrie, iní z EÚ a ďalší dokonca zo Spojených štátov.

Teroristi sa strácajú v dave utečencov
Zobraziť galériu (4)
Teroristi sa strácajú v dave utečencov  (Zdroj: SITA)

Pri prechode do Turecka si vybavujú falošné pasy, ktoré si ľahko zaobstarajú. „Keď sa k pašerákovi dostanú bojovníci, umiestni ich do hotela. Potom počká na dokumenty na utečeneckú loď. Opúšťajú Turecko ako ostatní utečenci na malých lodiach.“ Pašerák tiež povedal, že 10 ďalších bojovníkov ho čakalo v jednom prístave. „Pošleme ich ďalšou loďou,“ nechal sa počuť.

Snívajú o svetovom kalifáte

Oproti pašovaniu bojovníkov leteckou trasou, je cesta s utečencami pod oveľa menším dozorom. Člen amerického senátu Richard Burr tiež potvrdil BuzzFeedu, že o týchto praktikách vie. „Myslím, že môžeme uistiť, že to takto funguje. V akom veľkom rozsahu to je, nie sme si však istí.“ Člen armádneho výboru Lindsey Graham o tom tiež počul, podľa neho Turecko využívajú ako tranzitnú krajinu na ceste do Európy. „Keby ste nedestabilizovali Sýriu, nikdy by sme toto nemuseli riešiť,“ povedal Graham.

Teroristi šokujú aj v spôsoboch popravy
Zobraziť galériu (4)
Teroristi šokujú aj v spôsoboch popravy  (Zdroj: Twitter)

Sýrsky pašerák sa netají veľkými ambíciami. „Snívame o kalifáte nielen v Sýrii, ale aj na celom svete. Onedlho sa tak stane,“ prezradil. Na stretnutie s novinármi musel mať povolenie od „nadriadených“. „Niektoré veci vám môžem povedať, niektoré nie,“ zakončil nemenovaný pašerák z Islamského štátu.

Viac o téme: TeroristiUtečenciSýriaIS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu