Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Tajné služby odhalili totožnosť nového lídra Daešu: Je to jeden zo zakladateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Britské tajné služby odhalili skutočnú identitu nového lídra extrémistickej organizácie Daeš. Podľa nich ide o militanta menom Amír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Predchádzajúci líder Daeš Abú Bakr Baghdádí zahynul v októbri 2019 pri útoku amerických síl v Sýrii. Organizácia Daeš následne oznámila, že jej novým vodcom sa stal abú Ibráhím Hášimí Kurajší, čo je však podľa denníka The Guardian len prezývka, ktorú používajú jeho spolubojovníci. Skutočnú identitu tohto militanta odhalili dve tajné služby.

Salbí je jedným zo zakladateľov organizácie Daešt a podľa denníka The Guardian dohliadal na jej aktivity na celom svete. Takisto sa zúčastnil na ťažení Daeš proti menšine jezídov v Iraku. Nový vodca Daeš sa narodil v turkménskej rodine v meste Tal Afar v Iraku a je jedným z malého počtu vedúcich osobností Daeš, ktoré nemajú arabský pôvod. Neskôr vyštudoval islamské právo šaría na univerzite v irackom meste Mósul.

Americká armáda Salbího v roku 2004 zadržiavala vo vojenskom väzení Camp Bucca na juhu Iraku, kde sa stretol Abú Bakrom Baghdádím.

Viac o téme: VodcaOrganizáciaDaešAbú Bakr BaghdádíAmír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu