Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Rusku zadržali podporovateľa Daeš: Organizácii poslal viac ako 50 miliónov rubľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Aamaq News Agency via AP)

MOSKVA - Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) a Vyšetrovací výbor (Sledkom) zadržali obyvateľa severokaukazskej republiky Severné Osetsko, ktorý je podozrivý, že teroristickej organizácii Daeš poukázal najmenej 50 miliónov rubľov (v prepočte 690.000 eur). Informovali o tom vo štvrtok ruský denník Novaja gazeta a tlačová agentúra Interfax.

Vyšetrovaním sa zistilo, že zadržaný Georgij Gujev od januára 2015 do mája 2019 uskutočňoval bezhotovostné prevody na bankové karty osôb, ktoré sa zúčastnili na bojoch v Sýrii ako príslušníci extrémistickej organizácie Daeš. 

Ďalšie finančné prostriedky Gujev údajne previedol na zakladateľa islamskej dobročinnej nadácie Muchadžirun, po ktorom je v Rusku vyhlásené pátranie pre podozrenie z podpory terorizmu. Počas prehliadky v mieste bydliska zadržanej osoby polícia našla extrémistickú literatúru, značný počet bankových kariet, "mobilné telefóny s pokynmi od koordinátorov Daeš". Hovorkyňa Sledokomu Svetlana Petrenková uviedla, že voči Gujevovi bude v krátkom čase vznesené obvinenie a súd rozhodne o jeho vzatí do väzby.

Viac o téme: PodporaFSBDaeš. Rusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu