Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

USA reagujú na VIDEO vodcu Daeš, ktorý sľubuje pomstu: Budú bojovať a všetkých potrestajú

abú Bakr Baghdádí Zobraziť galériu (3)
abú Bakr Baghdádí (Zdroj: TASR/Al-Furqan media via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty v pondelok vyhlásili, že nájdu a potrestajú zvyšných veliteľov extrémistickej organizácie Daeš po tom, čo sa na internete objavil videozáznam, v ktorom vystúpil vodca militantov abú Bakr Baghdádí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva zahraničných vecí.

Koalícia vedená Spojenými štátmi bude bojovať na celom svete, aby "zabezpečila trvalú porážku týchto teroristov a aby boli všetci vodcovia tejto organizácie, ktorí ešte zostali, spravodlivo potrestaní," uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová.

abú Bakr Baghdádí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Al-Furqan media via AP)

Vodca Daeš abú Bakr Baghdádí sa prvýkrát za posledných päť rokov objavil na videozázname, ktorý v pondelok zverejnila táto džihádistická skupina. Z videa nie je jasné, kedy bolo nakrútené, Baghdádí však na ňom v hovorí v minulom čase o mesiacoch bojov o dedinu Bághúz, poslednú baštu Daeš v Sýrii, ktoré sa skončili v marci vyhlásením víťazstva Sýrskych demokratických síl (SDF) nad Daeš. 

Muž na videu hovorí o sebe ako o najhľadanejšom človeku na svete a za porážku v Bághúze sľubuje odvetné útoky. Videonahrávku, na ktorej je údajne Baghdádí, budú teraz podľa Ortagusovej analyzovať experti amerických tajných služieb, ktorí buď potvrdia, alebo vyvrátia jej pravosť. Podľa Ortagusovej však bez ohľadu na to, či je nahrávka pravá alebo nie, utrpel Daeš zdrvujúcu porážku.

"Územná porážka IS v Iraku a Sýrii bola zdrvujúcim strategickým a psychologickým úderom, keď bol IS svedkom rozpadu svojho takzvaného kalifátu, a jeho vodcovia buď zahynuli, alebo utiekli z bojiska..." dodala hovorkyňa.          

Viac o téme: VideoUSAAbú Bakr BaghdádíDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu