Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Merkelová o boji proti Daeš: Vyhrávame, ľudia sa pomaly vracajú do svojich domov

(Zdroj: SITA)

BERLÍN - Podiel Nemecka v boji proti militantnej organizácii Daeš prináša úspechy, povedala dnes spolková kancelárka Angela Merkelová s poukazom na výcvik kurdských jednotiek péšmarga v Iraku.

"Prostredníctvom našej podpory - výcvikom vojakov péšmargy - sme prispeli k tomu, že časť miest a obcí bola znovu dobytá a ľudia sa mohli vrátiť domov," povedala Merkelová vo svojom pravidelnom týždňovom videopríhovore na internete z Berlína.Kancelárka opísala Islamský štát ako "závažnú hrozbu" a uviedla, že nemeckí vojaci a policajti, ktorí si plnia svoje služobné a funkčné povinnosti v zahraničí, chránia "mimo Nemecka našu bezpečnosť".

Nemecké jednotky sa angažujú vo výcviku péšmargy od februára tohto roka. Spolková republika zásobuje tieto kurdské polovojenské oddiely aj zbraňami.Úspechy kurdských bojovníkov na irackom severe ocenil v rámci svojej návštevy Iraku pred niekoľkými dňami aj nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier. Podľa neho sa kurdské jednotky dokázali s nemeckou pomocou oslobodiť zo zovretia islamistov a z niektorých oblastí ich dokonca vytlačili. Steinmeier avizoval, že Berlín im chce naďalej poskytovať podporu a pomáhať pri obnove oslobodených oblastí, aby sa tam mohli rýchlo vrátiť ich obyvatelia.

Viac o téme: Angela MerkelováDaeš
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu