Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Červený kríž vydal stanovisko: Zrútenie lietadla na Ukrajine je vojnový zločin

Havária lietadla na Ukrajine
Havária lietadla na Ukrajine (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Červený kríž vypracoval dôverný právny posudok, podľa ktorého je Ukrajina oficiálne v stave vojny, informovali dnes agentúru Reuters nemenovaní západní diplomati a úradníci.

Podľa nich tento stav umožní otvoriť vyšetrovanie, či v krajine nedošlo k spáchaniu vojnových zločinov. K podobným podozrivým prípadom by bolo možné zaradiť aj zrútenie civilného lietadla Boeing-777 spoločnosti Malaysia Airlines z minulého štvrtka. 

"Je jasné, že je to medzinárodný konflikt," uviedol nemenovaný západný diplomat pre Reuters, ktorý súčasne dodal, že ak sa potvrdia podozrenia o príčine pádu malajzijského lietadla, pôjde s najväčšou pravdepodobnosťou o vojnový zločin.

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) bdie nad dodržiavaním medzinárodného humanitárneho práva a Ženevských konvencií, ktoré stanovujú pravidlá vedenia vojny. Jeho stanovisko je dôležité, keď sa v OSN rozhoduje o tom, kedy násilnosti v danom regióne prerástli do otvoreného ozbrojeného konfliktu. 

Podľa Reuters MVČK nezverejnil k bojovým operáciám na východe Ukrajiny žiadne stanovisko, keďže zrejme nechcel napadnúť Ukrajinu alebo Rusko tým, že by konflikt označil za občiansku vojnu alebo agresiu zo zahraničia. Neoficiálne a v súkromí však o svojom stanovisku informoval obe strany konfliktu, uviedol pre Reuters diplomatický zdroj. Potvrdila to minulý piatok pre Reuters aj hovorkyňa MVČK Anastasia Isyuková.

Kvalifikovanie konfliktu za vojnu - občiansku či medzi štátmi - zásadne "mení hru", pretože obe strany nesú rovnakú zodpovednosť za vojnové zločiny, ktoré sú nepremlčateľné a nevzťahuje sa na ne amnestia. Podozrivé osoby môžu byť zatknuté aj v zahraničí, pretože v niektorých krajinách platí "univerzálna jurisdikcia" pre vojnové zločiny.

Bez tejto kvalifikácie sú ukrajinské vládne sily podľa medzinárodného humanitárneho práva zodpovedné za ochranu civilistov a infraštruktúry, zatiaľ čo proruských separatistov sa týka len ukrajinský trestný poriadok. 

Konflikt na východe Ukrajiny vnímajú rozdielne aj jeho hlavní aktéri: kým ukrajinské vedenie ho označuje za vojnu za účasti ruskej agresie, ruský prezident Vladimir Putin o nej v máji hovoril ako o občianskej vojne.

V súvislosti so zrútením malajzijského lietadla, na ktorého palube bolo aj 193 občanov Holandska, holandská prokuratúra v pondelok začala vyšetrovanie pre podozrenie z vraždy, vojnových zločinov a zámerného spôsobenia pádu lietadla.

Na základe medzinárodného práva Holandsko môže viesť vyšetrovanie proti akémukoľvek jednotlivcovi, ktorý na holandskom občanovi spácha vojnový zločin. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu