Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výsledky komunálnych volieb: Totálne prekvapenie v Prešove, Trnave a Bratislave!

Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal počas brífingu po ohlásení predbežných výsledkov komunálnych volieb 2014 Zobraziť galériu (92)
Kandidát na primátora Bratislavy Ivo Nesrovnal počas brífingu po ohlásení predbežných výsledkov komunálnych volieb 2014 (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V sobotu sme volili zástupcov do samospráv obcí. Približne 4,4 milióna obyvateľov v 2 923 obciach Slovenska vyberalo svojich kandidátov na post primátorov, starostov alebo mestských poslancov na najbližšie štyri roky. Výsledky volieb v niektorých mestách vyvolali búrlivé diskusie a priniesli prevratné zmeny.

PRIEBEŽNÉ A AKTUALIZOVANÉ VÝSLEDKY KOMUNÁLNYCH VOLIEB NÁJDETE NA TOPKÁCH.

21:10 Politická strana Sieť mala v Bratislave rozhodujúci podiel na tom, že sa podarilo v Bratislave vymeniť primátorského kandidáta podporovaného vládnou stranou Milana Ftáčnika. „Stiahnutím svojich kandidátov sme urobili obetu v prospech stredopravého voliča a vyšlo to v Bratislave aj v Prešove,“ uviedol predseda strany Radoslav Procházka. Reagoval tak na vyjadrenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý ľutuje, že v Bratislave sa nedohodli na podpore Iva Nesrovnala. Podľa Bugára za to môže tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Bugár to označil „za zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku“.

20:57 Za to, že Ivo Nesrovnal nemal podporu štvorkoalície Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, môže podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Ako dnes povedal Bugár, ľutuje, že nedošlo k dohode o podpore Iva Nesrovnala. „Za to môžeme ďakovať tvrdohlavosti Radoslava Procházku. Zo začiatku to vyzeralo tak, že bude naším spoločným kandidátom. Potom z toho Procházka vycúval. Teraz vidíme, že je to obrovská škoda. Bolo to veľmi zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku,“ vyhlásil Bugár.

20:06 V tohtoročných komunálnych voľbách bolo krajské mesto Banská Bystrica rekordérom v počte kandidátov na primátora. O tento post sa uchádzalo až 15 ľudí. Až na jedného z nich sa nedostali ani len do mestského zastupiteľstva.

Banskobystričania si za nového primátora jednoznačne zvolili riaditeľa Detskej fakultnej nemocnice Jána Noska, ktorý získal 46,08 percenta, čo nebolo prekvapením, keďže ho favorizovali i miestne prieskumy. Kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS. 

20:05 Komunálne voľby splnili očakávania predstaviteľov Slovenskej národnej strany (SNS) nad mieru. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave vyhlásili, že po ťažkom období, ktoré vo vnútri strany prežívali, ich výsledky volieb utvrdili v tom, že SNS má opodstatnenie na slovenskej politickej scéne.

20:03 Predvolebná kampaň bola mimoriadne štvavá a zo strany niektorých protikandidátov prichádzali podpásovky, ktoré boli v príkrom rozpore s férovým volebným súbojom. Aj preto vnímam svoj výsledok ako nesúhlas Petržalčanov s takýmto štýlom práce. Takto reagoval na výsledky volieb staronový starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan (nezávislý). Vyhral s náskokom 810 hlasov.

20:02 Nová starostka Karlovej Vsi, nezávislá kandidátka Dana Čahojová sa chce po nastúpení do úradu začať okamžite zaoberať kauzami výstavby v Karloveskej zátoke a na Starých gruntoch. Víťazstvo vo voľbách vníma ako prejav veľkej dôvery, ktorý zároveň prináša rovnako veľký záväzok zmeniť celkovú filozofiu riadenia mestskej časti.

20:00 Starosta obce Štrba v okrese Poprad Michal Sýkora je rekordmanom na Slovensku v počte zvolených období za sebou. V sobotňajších komunálnych voľbách mu občania dali dôveru už deviatykrát po sebe. „Teraz to bola naozaj vysoká podpora, takže môžem len poďakovať. Do volieb sa ide s pokorou, ja som šiel do nich na poslednú chvíľu, pretože už som pôvodne ani nechcel pokračovať vo výkone tejto funkcie. Človek by mal zvážiť, kedy treba skončiť. Nakoniec som sa rozhodol, najmä pod vplyvom blížiacej sa univerziády, že budem kandidovať, aby sme napravili to, čo sa v minulosti pokazilo iným podujatím a tú univerziádu sme zorganizovali ako sa patrí,“ uviedol Sýkora.

19:55 Postaviť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi kúpalisko či multifunkčnú športovú halu – aj také plány má do svojho ďalšieho funkčného obdobia staronový starosta mestskej časti Milan Jambor (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). V komunálnych voľbách vyhral s 2958 hlasmi od voličov a získal tak dvojnásobok toho, čo jeho najsilnejší protikandidát.

Do nového miestneho zastupiteľstva Devínskej Novej Vsi sa dostali Jana Ďuriačová, Dana Vanková, Peter Krug, Beata Janatová, Veronika Veslárová, Michal Gašparík, Lenka Hlaváčová, Denis Ruţovič, Miroslav Encinger, Jozef Tittel, Róbert Bardač i neúspešný kandidát na starostu Rastislav Tešovič.Volebná účasť dosiahla v mestskej časti 35,48 percenta.

19:50 Do tretieho volebného obdobia vstupuje staronový starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva (nezávislý). Vo voľbách získal 1553 hlasov voličov a hlas mu teda odovzdalo vyše 70 percent tých, ktorí k urnám prišli.

19:20 Politická strana Sieť mala v Bratislave rozhodujúci podiel na tom, že sa podarilo v Bratislave vymeniť primátorského kandidáta podporovaného vládnou stranou Milana Ftáčnika. "Stiahnutím svojich kandidátov sme urobili obetu v prospech stredopravého voliča a vyšlo to v Bratislave aj v Prešove," uviedol pre agentúru SITA predseda strany Radoslav Procházka. Reagoval tak na vyjadrenie predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára, ktorý ľutuje, že v Bratislave sa nedohodli na podpore Iva Nesrovnala. Podľa Bugára za to môže tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Bugár to označil „za zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku“.

18:50 Bugár kritizuje Procházku pre Nesrovnala. Za to, že Ivo Nesrovnal nemal podporu štvorkoalície Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS môže podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára tvrdohlavosť Radoslava Procházku. Ako povedal Bugár, ľutuje, že nedošlo k dohode o podpore Iva Nesrovnala. „Za to môžeme ďakovať tvrdohlavosti Radoslava Procházku. Zo začiatku to vyzeralo tak, že bude naším spoločným kandidátom. Potom z toho Procházka vycúval. Teraz vidíme, že je to obrovská škoda. Bolo to veľmi zlé a neuvážené rozhodnutie Procházku,“ vyhlásil Bugár.

18:42 Do tretieho volebného obdobia vstupuje staronový starosta bratislavskej mestskej časti Vajnory Ján Mrva (nezávislý). Vo voľbách získal 1553 hlasov voličov a hlas mu teda odovzdalo vyše 70 percent tých, ktorí k urnám prišli.

18:36 Starosta obce Štrba v okrese Poprad Michal Sýkora je rekordmanom na Slovensku v počte zvolených období za sebou. V sobotňajších komunálnych voľbách mu občania dali dôveru už deviatykrát po sebe. „Teraz to bola naozaj vysoká podpora, takže môžem len poďakovať. Do volieb sa ide s pokorou, ja som šiel do nich na poslednú chvíľu, pretože už som pôvodne ani nechcel pokračovať vo výkone tejto funkcie. Človek by mal zvážiť, kedy treba skončiť. Nakoniec som sa rozhodol, najmä pod vplyvom blížiacej sa univerziády, že budem kandidovať, aby sme napravili to, čo sa v minulosti pokazilo iným podujatím a tú univerziádu sme zorganizovali ako sa patrí,“ uviedol.

18:14 Postaviť v bratislavskej Devínskej Novej Vsi kúpalisko či multifunkčnú športovú halu – aj také plány má do svojho ďalšieho funkčného obdobia staronový starosta mestskej časti Milan Jambor (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd). V komunálnych voľbách vyhral s 2958 hlasmi od voličov a získal tak dvojnásobok toho, čo jeho najsilnejší protikandidát. "Veľmi si hlasy od voličov vážim, vynasnažím sa nesklamať do mňa vloženú dôveru a pracovať pre blaho Devínskej Novej Vsi," odkázal voličom Jambor.

17:59 V prípade niektorých čiastkových výsledkov to mohlo byť lepšie, no pri hodnotení celkového výsledku je na mieste veľká spokojnosť. Takto z pohľadu strany Sieť zhodnotil sobotňajšie komunálne voľby na dnešnej tlačovej konferencii jej líder Radoslav Procházka. "Mandáty v lokálnych zastupiteľstvách získalo mnoho sto, takmer tisíc našich kandidátov, ďalších mnoho sto ľudí dostalo poverenie do služby aj vďaka našej podpore,"  konkretizoval Procházka. Priznal, že komunálne voľby boli pre Sieť krst ohňom. "Hneď na začiatku existencie Siete sme absolvovali politicky i organizačne najťažšie voľby," vysvetlil. Vyjadril presvedčenie, že túto skúšku zvládla Sieť oveľa lepšie, ako ktorákoľvek iná nová strana v minulosti.

17:42 Výsledky týchto volieb sú pre nás výzva. Musíme zintenzívniť spoluprácu s našimi starostami či poslancami a vymyslieť model efektívnej spolupráce s úspešnými nezávislými kandidátmi. Povedali to dnes na tlačovej konferencii v Bratislave zástupcovia strany Most-Híd. Predseda strany Béla Bugár tvrdí, že aj napriek nižšiemu počtu ich kandidátov, ako pred štyrmi rokmi, považuje voľby za úspešné. „Udržali sme si svoje pozície v Rožňave, získali sme Kráľovský Chlmec. Nezávislí kandidáti s našou podporou zvíťazili v Štúrove, Fiľakove, Nových Zámkoch či vo Veľkom Mederi,“ opísal.

17:19 V okresnom meste Pezinok sa staronovým primátorom stal Oliver Solga (SDKÚ-DS, OKS, SaS, NOVA). Súboj o primátorské kreslo sa odohral medzi dvoma kandidátmi, nakoľko ďalší adepti sa kandidatúry vzdali v prospech jeho oponenta, ktorý do komunálnych volieb išiel ako nezávislý kandidát. Na voľbách sa zúčastnilo 40,78 percent oprávnených voličov. Vo voličských zoznamoch bolo zapísaných približne 19.000 voličov.

17:18 Moja výhra je výzvou a zároveň povzbudením do ďalšej práce. Aj takto reagoval na výsledky komunálnych volieb staronový starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár z KDH, ktorého podporili aj strany OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, OKS a SMK-MPK. Vo voľbách získal 8178 hlasov voličov a vyhral tak s náskokom vyše 2000 hlasov.

17:15 Post primátorky Tornale obhájila v sobotných voľbách do orgánov samosprávy obcí Anna Szögedi, ktorú podporovala koalícia Strany maďarskej komunity a Smeru-SD. Ako povedala pre TASR, víťazstvo vníma ako zadosťučinenie zo strany voličov po mimoriadne ťažkom štvorročnom období. 

17:10  Aj Rómske strany budú mať svojich starostov. Ako uvádza Štatistický úrad SR pri prehľade výsledkov sobotňajších komunálnych volieb, najviac, šesť starostov, ktorí boli nominantmi rómskych politických strán, bude pôsobiť v obciach Košického kraja.

Vo voľbách sa najviac darilo nominantom Strany rómskej koalície (SRK), ktorej kandidáti budú pôsobiť na čele Bystrian a Luníka IX v Košickom kraji, a tiež budú viesť Kamennú Porubu a Jarovnice v Prešovskom kraji. Kandidát na starostu SRK zvíťazil aj v obci Hodejov v Rimavskosobotskom okrese Banskobystrického kraja. V obci Barca, ktorá je takisto v okrese Rimavská Sobota, vyhral kandidát koalície SRK a SMK.

Po dva starostovské mandáty v prípade svojich nominantov získali aj Strana rómskej únie na Slovensku (SRÚS) a Rómska iniciatíva Slovenska (RIS). Nominanti SRÚS sa stali starostami v obciach Markušovce a Vrbnica v Košickom kraji. Rovnako v obciach Košického kraja sa podarilo zvíťaziť aj kandidátom RIS, konkrétne v obciach Žehra a Richnava.

16:48 Most-Híd podľa predsedu strany Bélu Bugára na juhu Slovenska neprehral so stranou SMK. Ako povedal Bugár dnes na tlačovej besede, nemôže sa hovoriť o porážke. „SMK stratila desať, my sme získali 20 – 30 starostov a primátorov. V Kráľovskom Chlmci náš kandidát porazil kandidáta SMK. Pre nás však nie je dôležité SMK. My budujeme Most-Híd. My sme pozície obhájili. Most-Híd sa udomácňuje na južnom Slovensku,“ vyhlásil Bugár.

16:47 Vytváranie nových pracovných príležitostí je hlavnou prioritou Michala Bagačku, ktorý v sobotných voľbách do orgánov samosprávy obhájil post primátora Hnúšte, ako kandidát Smer-SD. 

16:45 Svoj volebný program budem dôsledne plniť. Som tu pre Staromešťanov, nie pre politické strany. Tvrdí to Radoslav Števčík, ktorý v komunálnych voľbách zvíťazil v boji o stoličku starostu bratislavského Starého Mesta a dodáva, že okrem voličov nie je nikomu zaviazaný.

16:41 Súper staronového starostu v bratislavskom Novom Meste získal len pätinu jeho hlasov. Zatiaľ čo hlava mestskej časti Rudolf Kusý (nezávislý) získal v komunálnych voľbách 10.412 hlasov voličov, detský lekár Pavol Martanovič, za ktorým stála koalícia strán Sieť, SDKÚ, KDH, SaS, Most-Híd, Strana zelených, NOVA a OKS, len 1969 hlasov. Vyplýva to z definitívnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. Viac kandidátov na starostu v Novom Meste nebolo.

16:40 O budúcnosti horehronského mesta Brezno bude najbližšie štyri roky rozhodovať nielen nový nezávislý primátor Tomáš Abel, ale aj minimálne 15 nezávislých poslancov, ktorí obsadili drvivú väčšinu poslaneckých kresiel v 21-člennom mestskom zastupiteľstve (MsZ). Zvyšné miesta si rozdelia traja poslanci za Smer-SD, medzi nimi aj doterajší primátor Jaroslav Demian, ktorý získal 567 hlasov vo voľbách na poslanca. Po jednom poslancovi má Sieť a SaS.

16:35 Volebná účasť v Žarnovici dosiahla podľa informácií Štatistického úradu SR úroveň 33,75 percenta. Staronový primátor Kamil Danko (Smer-SD), ktorý bol v meste jediným kandidátom na tento post, netají z účasti sklamanie.

16:32 Vládny Smer-SD by mohol o nástupcovi Pavla Pašku (Smer-SD) vo funkcii predsedu Národnej rady SR hovoriť v utorok (18.11.). Horúcim kandidátom je údajne minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD). Toho by následne mohol v rezorte nahradiť poslanec Ján Podmanický (Smer-SD). Za Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD), ktorá odišla z postu podpredsedníčky NR SR, by mal údajne nastúpiť šéf mediálneho parlamentného výboru Dušan Jarjabek (Smer-SD).

16:30 Pokračovať v obnove historických mestských pamiatok plánuje primátor Jelšavy Milan Kolesár, ktorý sa o tento post uchádzal v sobotných voľbách do orgánov samosprávy s podporou koalície Sieť a SDKÚ-DS. Ako povedal pre TASR, výsledky volieb ho príjemne prekvapili, pretože neočakával, že zvíťazí s tak výrazným náskokom.

16:20 Svoj volebný program budem dôsledne plniť a ako starosta budem mestskú časť spravovať na prospech všetkých Staromešťanov bez ohľadu na to, komu dali svoj hlas v starostovských voľbách. Takýto prísľub dal nový starosta bratislavského Starého Mesta Radoslav Števčík (nezávislý). Komunálne voľby v mestskej časti vyhral s náskokom len 25 hlasov.

15:52 Zásluhou 8739 hlasov trnavských voličov sa zrodilo jedno z prekvapení komunálnych volieb na Slovensku. Primátorom Trnavy sa ako vždy doteraz nestal nominant KDH, ale nezávislý, iba 32-ročný občiansky aktivista a právnik Peter Bročka. Pred druhým v poradí Jánom Žitňanským (pravicová koalícia Naše mesTTo) mal náskok až 4281 hlasov a pred tretím, aktuálnym viceprimátorom Bystríkom Stankom, 4327 hlasov.

15:50 V súvislosti s volebnou korupciou zatiaľ polícia obvinila päť osôb. V prípade Zvolena sú obvinené tri osoby a v Žarnovici ďalšie dve osoby.

15:50 V meste Košice sa v sobotňajších voľbách na post primátora a poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) zúčastnilo 34,45 % voličov. Ako dnes na tlačovej konferencii informoval predseda mestskej volebnej komisie (MsVK) Matúš Lemeš, zo 197 864 voličov ich k volebným urnám prišlo 68.165. Primátorskú stoličku obhájil Richard Raši (Smer-SD), ktorý získal 35 838 hlasov, čo predstavuje 54,77 % zo všetkých platných odovzdaných hlasov

15:45 Na primátorskej stoličke v meste Medzilaborce vystrieda Ivana Soleja (nezávislý), Vladislav Višňovský (Smer-SD). Vyplýva to zo zverejnených výsledkov tamojších komunálnych volieb. 

Účasť voličov na voľbách v spomínanom meste dosiahla úroveň 51,65 percenta. Višňovský získal 1431, dosluhujúci primátor Solej 773 a tretí kandidát Jozef Capcara (nezávislý), 386 platných hlasov. 

15:20 Ľudia si zvolili 1 104 nezávislých starostov a primátorov. Slováci si v komunálnych voľbách v sobotu 15. novembra zvolili 1 104 nezávislých starostov a primátorov. Ich počet predstavuje 37,95 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb zverejnených na stránke Štatistického úradu SR (ŠÚ SR). Na čele miest a obcí bude 847 starostov a primátorov, ktorí kandidovali s podporou strany Smer-SD, je ich 29,11 percenta. Voľby vyhralo 122 kandidátov s podporou KDH, 107 s podporou SMK-MKP, 87 kandidátov podporila strana Most-Híd. Koalícia Smer-SD a KDH stála za 68 zvolenými starostami a primátormi. Sieť ich podporila 52, koalícia SNS a Smer-SD 50, SDKÚ-DS 48, SNS 41 a koalícia Most-Híd a SMK-MKP 30 kandidátov, ktorých si zvolili ľudia za starostov.

15:18 Viac než 10.000 hlasov chýbalo končiacemu bratislavskému primátorovi Milanovi Ftáčnikovi (nezávislý s podporou Smeru-SD), aby obhájil svoj post aj v ďalšom volebnom období. Nový primátor hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ) získal v komunálnych voľbách 50.630 hlasov občanov, zatiaľ čo Ftáčnik 40.481. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia.

Až tretí tak nakoniec skončil Milan Kňažko, ktorého podporovali KDH, SDKÚ, Most-Híd, Sieť a NOVA. Vo voľbách získal 35.562 hlasov. Zvyšní traja nezávislí kandidáti nezískali ani tisícku hlasov. Ako štvrtá skončila Kristína Ulmanová s 904 hlasmi, piaty Peter Čiernik s 811 hlasmi a posledný je Andrej Palacko s 495 hlasmi.

15:01 Vo viacerých hlavných mestských častiach Košíc dôjde podľa výsledkov komunálnych volieb k výmene starostu. Stane sa tak v častiach Košice Západ, Nad Jazerom, na Sídlisku KVP, či Sídlisku Ťahanovce. Naopak svoj post obhájili starostovia mestských častí Dargovských hrdinov, Juh, Sever, a tiež Staré mesto.

14:43 Najmenší záujem o komunálne voľby mali voliči v bratislavskom obvode. K volebným urnám ich tu prišlo 33,79 percenta. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK).

V tesnom závese skončili Košičania, keď v tomto obvode svoj hlas odovzdalo 34,45 % voličov. Tretia najnižšia účasť bola v banskobystrickom obvode (40,91 %). Naopak, najvyššiu volebnú účasť podľa obvodov mal Svidník (60,25 %), ďalej Námestovo (59,77 %) a Košice-okolie (59,19 %).

Hlas svojim favoritom prišlo v obci Vojkovce odovzdať 97,98 percenta voličov. Naopak, najmenej voličov prišlo k urnám v obci Sverepec (15,22 %). Volebná účasť na celom Slovensku bola 48,34 percenta.

14:42 V kresle primátora Nitry zostáva v novom volebnom období Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS). Dvonč získal dôveru voličov tretíkrát a je prvým nitrianskym primátorom, ktorému sa podarilo udržať sa v primátorskom kresle dlhšie ako jedno volebné obdobie.

V 31-člennom mestskom zastupiteľstve stratila koalícia Smer-SD, KDH, SNS oproti končiacemu sa volebnému obdobiu deväť kresiel, naďalej si však s 19 poslancami drží nadpolovičnú väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov by mal z týchto 19 kresiel získať Smer-SD 14 mandátov, KDH päť mandátov. Do mestského zastupiteľstva sa dostali traja nominanti Siete, jedna kandidátka hnutia NOVA a osem nezávislých poslancov.

14:41 Tak ako pred štyrmi rokmi aj v sobotňajších voľbách obyvatelia Banskej Štiavnice rozhodli, že ich mesto nasledujúce obdobie povedie Nadežda Babiaková (Smer-SD). Svoje miesto súčasnej primátorky si obhájila v súboji troch kandidátov.Volebná účasť bola v Banskej Štiavnici 45,08 percenta.

14:40 Parlamentný poslanec Martin Chren, aktivistka Katarína Šimončičová či zakladateľka Hodiny deťom Lucia Štasselová – aj oni budú tvoriť nový mestský parlament. Do 45 kresiel v novom mestskom zastupiteľstve si nesadne ani polovica zo súčasných poslancov. Vyplýva to zo zverejnenej zápisnice o výsledku volieb.

Medzi novými tvárami v zastupiteľstve bude podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel, ktorý sa len tesne nestal aj starostom bratislavského Starého Mesta, i bývalý poslanec Národnej rady SR a predseda Občianskej konzervatívnej strany Ondrej Dostál. Spolu s nimi budú za Staré Mesto v zastupiteľstve sedieť aj súčasní poslanci - Martin Borguľa zo Smeru a Marta Černá (NF). 

14:25 Banícke mesto Handlová aj nasledujúce štyri roky povedie Rudolf Podoba (Smer-SD). Vyplýva to z oficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. „Výsledok volieb potvrdil, že tie veci, ktoré sú v Handlovej nastolené, sú správne. Som skutočne prekvapený, že naši spoluobčania nám dali jasný signál v tom, že prácu, ktorú sme tu odviedli, si vážia a chcú, aby sme v nej pokračovali,“ reagoval Podoba.

14:21 Hackeri počas sobotného priebežného zverejňovania neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb napadli webové stránky www.statistics.sk a www.volbysr.sk. 

14:12 Hnutie NOVA považuje výsledky komunálnych volieb za povzbudenie pre všetkých slušných ľudí, ktorí nerezignovali a usilujú sa prispieť k spravodlivejšiemu a ľudskejšiemu Slovensku. Uviedlo to tlačové oddelenie hnutia v reakcii na výsledky komunálnych volieb.

14:11 Lipanoch sa tesný súboj napokon nekonal. Eduard Vokál získal z 2539 len 765 hlasov, kým nový primátor Vladimír Jánošík 1393 hlasov. Celková volebná účasť bola 52,68 %. V 12-člennom mestskom parlamente v Lipanoch bude mať v nadchádzajúcom volebnom období šesť poslancov koalícia KDH, SDKÚ-DS a Sieť, strana SMER-SD päť poslancov a mandát poslanca tu získal aj jeden nezávislý kandidát. Volebná účasť bola 52,68 %. 

14:10 Sabinove zasadne po piatykrát na miesto primátora nominant strán SMER-SD, SDS a KDH Peter Molčan. V neďalekých Lipanoch sa po 24 rokoch do kresla primátora už neposadí reprezentant koalície KDH, SDKÚ-DS, Sieť Eduard Vokál, ale prednosta Okresného úradu v Prešove Vladimír Jánošík. Toho nominovali strany SMER-SD a SNS. 

14:05 Jednotkou na piešťanskej radnici bude v nasledujúcich štyroch rokoch nezávislý kandidát, 38-ročný Miloš Tamajka. Sekundovať mu bude 21-členné zastupiteľstvo, v ktorom majú 19-člennú prevahu kandidáti bez straníckej príslušnosti, z nich jedenásti sú z iniciatívy Spoločne pre Piešťany, jedného kandidáta má KDH a jedného SDKÚ-DS.

13:55 K volebným urnám počas komunálnych volieb prišlo 48,34 percenta voličov. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré dnes zverejnila Ústredná volebná komisia (ÚVK). ÚVK taktiež informovala, že v 29 obciach budú vyhlásené nové voľby.

13:50 S rozdielom viac ako 3800 hlasov vyhral voľby v Žiari nad Hronom súčasný primátor Peter Antal (NEKA). Prekvapenie nad výsledkom netají ani samotný primátor. „Veľmi sa teším z volebného výsledku, prekvapili ma percentá, ktoré som získal a nečakal som určite taký vysoký výsledok,“ skonštatoval pre TASR. Za najväčšieho protikandidáta Antala bol považovaný Miroslav Grznár (Sieť), ktorý vo voľbách získal 411 hlasov. Tretí kandidát na post primátora, Radovan Jakúbek (ĽSNS), získal 199 hlasov.

13:40 V mestskom zastupiteľstve v Partizánskom budú mať nasledujúce volebné obdobie väčšinu poslancov sociálni demokrati. Smer-SD obsadí celkom 10 stoličiek, široká stredopravá koalícia strán KDH, Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA a OKS ich bude mať šesť. V Partizánskom bude občanov zastupovať aj deväť nezávislých poslancov. 

Staronový primátor Jozef Božik, ktorý išiel do volieb s podporou širokej stredopravej koalície ako i vládnej strany, zvíťazil s veľkým náskokom oproti svojim súperom. Zo 7318 platných hlasov ich získal celkom 6306.

Volebná účasť v Partizánskom dosiahla podľa Štatistického úradu SR 37,76 %. 

13:26 Zástupcovia Združenia miest a obcí (ZMOS) očakávali nárast počtu zvolených nezávislých kandidátov, čo sa v sobotných komunálnych voľbách aj potvrdilo. Zvolených bolo 1100 nezávislých kandidátov na posty starostov a primátorov, čo je viac v porovnaní s predchádzajúcim hlasovaním, kedy bolo zvolených 979 nezávislých kandidátov. Uviedol to predseda ZMOS-u Jozef Dvonč, ktorý vo voľbách obhájil post primátora Nitry.

13:15 Predstaviteľov SaS pri prvých hodnoteniach výsledkov sobotňajších komunálnych volieb potešil úspech v obciach mimo Bratislavy. Podľa podpredsedu SaS pre regióny Ľubomíra Galka sa tým definitíve vyvrátil mýtus, že SaS je bratislavskou stranou. Galko poukázal na to, že niekoľko Priateľov slobody - nestraníkov, ktorí zdieľajú hodnoty SaS a chcú sa verejne angažovať, bolo zvolených za starostov obcí - napríklad v Hornej Seči, Demandiciach, Mengusovciach či Opave. "Je to dôkaz, že SaS pracuje so správnymi a čestnými ľuďmi," uviedol Galko.

13:00 Serafína Ostrihoňová sa po štvorročnej prestávke vracia do kresla primátorky Zlatých Moraviec. Nezávislej kandidátke odovzdalo svoj hlas v komunálnych voľbách 1766 oprávnených voličov. V 17-člennom mestskom zastupiteľstve zasadne 13 nezávislých poslancov, traja nominanti KDH a jeden nominant Smeru-SD. Do poslaneckého kresla sa vráti šesť poslancov, ktorí sú členmi mestského poslaneckého zboru aj v končiacom sa volebnom období. Traja novozvolení poslanci majú skúsenosti s vedením mesta Ostrihoňovou v rokoch 2006 až 2010.

12:42 Komunálne voľby vyhrali nezávislí, vládny Smer-SD neprepadol

Erózia politických strán na Slovensku pokračuje. Na margo výrazného úspechu nezávislých kandidátov v sobotňajších komunálnych voľbách ako pred štyrmi rokmi to uviedol politológ Miroslav Horský. Horský konštatoval, že sa podstatne zvýšilo zastúpenie nezávislých kandidátov, ktoré bolo výrazné už pred štyrmi rokmi. Sobotňajšie voľby podľa neho potvrdili aj dominantné postavenie strany Smer-SD, spokojné ešte môže byť KDH a strany zastupujúce maďarskú menšinu. „Zvyšok politických strán zaznamenal mimoriadne nízky počet voličov,“ uviedol.

Podľa Horského sa po druhýkrát ukázalo, že je mylné tvrdenie o tom, že dve najväčšie slovenské mestá sú baštou pravice. V Košiciach Smer-SD obhájil svoje pozície a v hlavnom meste zlyhal kandidát s podporou pravice aj ľavice.

Podobne aj politológ Tomáš Koziak konštatoval „výrazné“ víťazstvo nezávislých v aktuálnych komunálnych voľbách. Predpovedá, že trend nepolitickej politiky bude pokračovať aj ďalej, vidí za ním znechutenie ľudí z politických strán a partokracie.

„Preto ľudia siahajú pri voľbe nezávislých kandidátov čoraz viac. Je to veľmi zlá vizitka pre politické strany,“ uviedol Koziak. Politológ Martin Klus upozornil, že časť komunálnych politikov šla do volieb ako nezávislá práve kvôli nepopularite politických strán. „Neskôr sa pripoja ku konkrétnemu poslaneckému klubu,“ predpokladá.

12:32 V šiestich okresných mestách na severozápade Slovenska sa mení iba primátor v Turčianskych Tepliciach. Doterajšieho primátora Michala Sygúta vymení 45-ročný ročný Igor Hus (nezávislý). Primátorom Žiliny zostáva na ďalšie štyri roky Igor Choma (Smer-SD), tretie funkčné obdobie za sebou bude primátorom Martina Andrej Hrnčiar (Sieť). V Čadci zostáva v primátorskom kresle Milan Gura (Smer-SD, KDH, SNS, SIEŤ, NOVA, SaS, SDKÚ-DS, KDS), Kysucké Nové Mesto naďalej povedie Ján Hartel (nezávislý) a Bytču Miroslav Minárčik (smer-SD).

12:31 Sninskú samosprávu povedie naďalej súčasný primátor Štefan Milovčík (nezávislý). Zo sobotňajších (15.11.) komunálnych volieb vzišiel ako víťaz, keď podľa predbežných výsledkov získal celkovo 2956 platných hlasov. O post primátora Sniny sa uchádzal aj Jozef Savka (nezávislý), ktorý skončil s 1901 hlasmi na druhom mieste. Tretiu priečku obsadil kandidát Michal Vohar (Smer-SD, SNS), keď získal 1864 platných hlasov voličov. Rebríček neúspešných kandidátov uzatvára Jozef Karľa (nezávislý) s takmer 270 hlasmi.

12:24 Staronovým primátorom okresného mesta Senec v Bratislavskom kraji sa podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb stal Karol Kvál (NEKA). O kreslo seneckého primátora sa uchádzalo päť kandidátov. Vo voličských zoznamoch Senca bolo zapísaných 14.696 oprávnených voličov, z toho 270 cudzincov s trvalým pobytom v Senci, na voľbách sa zúčastnilo 44,09 percenta oprávnených voličov. 

12:13 Novým primátorom Nových Zámkov sa stal 40-ročný operný spevák Otokar Klein, ktorý kandidoval ako nezávislý. V kresle primátora nahradí Gejzu Pischingera, ktorý viedol mesto tri volebné obdobia. Novozvolený primátor chce ako prvé po svojom nástupe do funkcie podľa vlastných slov pozvať všetkých občanov mesta na verejnú diskusiu po mestských štvrtiach a pýtať sa na ich problémy.

12:00 Strana Smer-SD si v sobotňajších komunálnych posilnila svoje postavenie, kým pravica utrpela debakel. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD Robert Fico. Fico pre porovnanie uviedol čísla. „V roku 2010 mal Smer-SD 599 starostov a primátorov, teraz 847. V koalícii sme mali pred štyrmi rokmi 327 zvolených primátorov a starostov, teraz 261. Dohromady všetkých starostov a primátorov v roku 2010 sme mali 926, teraz 1108,“ informoval. Podľa Fica sa strana posilnila aj na úrovni komunálnych poslancov. „Len za stranu Smer-SD máme 5123 poslancov a v koalícii 487. Dokopy je to o 1000 viac ako v roku 2010,“ poznamenal.

 

11:54 „Záleží mi na tomto meste, záleží mi na Slovensku a už mám dosť. Preto je tu moja manželka. Nikto mi nebude rozvracať rodinu. Preto oznamujem, že napriek víťazstvu v referende odstúpim z pozície predsedu Národnej rady, lebo chcem, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina, aby politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach,“ vyhlásil na margo svojho odstúpenia Pavol Paška.

11:50 Po dvanástej hodine by mali byť známe kompletné percentuálne výsledky včerajších komunálnych volieb.

11:42 Rozhodnutie Pavla Pašku (Smer-SD) odstúpiť z funkcie predsedu NR SR je štátnické gesto, ktoré nie celkom vídame v slovenských pomeroch. Vyhlásil to dnes predseda Smeru-SD a premiér Robert Fico (Smer-SD) s tým, že Paška sa stal predmetom nevyberaných útokov. Šéf Smeru-SD Robert Fico potvrdil, že Paška sa vzdá aj mandátu poslanca. „Je zrejmé, že predsedom NR SR bude nominant Smeru-SD. Pripravíme personálny návrh, ktorý bude oznámený v krátkom čase,“ deklaroval. Na margo kauzy CT, ktorú opozícia s Paškom spájala, Fico podotkol, že ak má správne informácie, prístroj nebude do piešťanskej nemocnice vôbec dodaný.

11:40 V týchto chvíľach prebieha tlačová konferencia premiéra Roberta Fica. Podržal Pašku a výsledky volieb vyhlásil za úspech.

11:33 Veľmi tesné výsledky charakterizovali voľby starostu v košickej mestskej časti (MČ) Sídlisko Ťahanovce. Zvíťazil nezávislý kandidát Cyril Betuš, a to s rozdielom sedem hlasov pred doterajším starostom Emilom Petrvalským (SDKÚ-DS, SaS, NOVA, KDS, DS, OKS) a o 106 hlasov pred tretím v poradí nezávislým kandidátom Milošom Ihnátom. Vo voľbách do miestneho zastupiteľstva uspeli šiesti nezávislí kandidáti, štyria poslanci budú za koalíciu Sieť, KDH, Most-Híd, SMK, dvaja za koalíciu SDKÚ-DS, SaS a jeden za Smer-SD. Volebná účasť bola na úrovni 27,5 percenta.

11:32 Nový starosta bratislavskej Dúbravky Martin Zaťovič je milo prekvapený volebnou účasťou i tým, „koľko ľudí vyjadrilo želanie po zmene“. Zaťovič ako kandidát širokej pravicovej koalície (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS) podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb porazil doterajšieho šéfa dúbravskej samosprávy Jána Sandtnera, ktorého podporoval Smer-SD, SNS, SZS a SMS. V bratislavskej Dúbravke dosiahla volebná účasť 33,95 percenta.

11:30 V sobotňajších komunálnych voľbách mali právo voliť len dvaja obvinení väzni, ani jeden z nich však toto právo nevyužil.

11:28 Mesto Michalovce povedie nasledujúce funkčné obdobie staronový primátor Viliam Záhorčák (Smer-SD). V komunálnych voľbách zvíťazil so suverénnym náskokom pred svojimi protikandidátmi. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb. Vo voľbách získal celkovo 6470 platných hlasov (63 percent), čím výrazne predstihol svojich súperov.

10:55 Obyvatelia mesta Stropkov si v sobotu zvolili nového primátora - právnika a nezávislého mestského poslanca Ondreja Brendzu. Zvíťazil nad doterajším primátorom a podpredsedom Prešovského samosprávneho kraja Petrom Obrimčákom, ktorý na čele mesta pôsobil od roku 2007 a bol kandidátom strán Smer-SD a SDS. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb. Spomedzi 4047 odovzdaných hlasovacích lístkov vo voľbách na primátora dostal Brendza až 2737 hlasov, kým Obrimčák na druhom mieste 989 hlasov. Podľa zápisnice mestskej volebnej komisie bola v meste Stropkov volebná účasť 48,67 percenta.

10:25 Skalici nastúpi na post primátora doterajší viceprimátor, 58-ročný nezávislý kandidát Ľudovít Barát. Vo funkcii vystrieda Stanislava Chovanca (Smer-SD), ktorý na funkciu nekandidoval, stal sa však poslancom mestského zastupiteľstva. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb.

10:12 Nový primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) zvíťazil vo voľbách so ziskom 10.131 hlasov, druhého Martina Barčíka (SIEŤ, SDKÚ-DS, NOVA, Sloboda a Solidarita, MOST – HÍD, Občianska konzervatívna strana) podporilo 6791 Žilinčanov. Vyplýva to zo zápisnice Mestskej volebnej komisie v Žiline.

Tretí Ján Slota (nezávislý) získal 6378 hlasov, štvrtý Peter Belinský (KDH) 2792 hlasov, piaty Igor Ryban (nezávislý) 1154 hlasov, šiesty Štefan Comorek (nezávislý) 509, siedma Zdenka Radolcová (nezávislá) 379 hlasov, ôsma Eva Lajčiaková (PRIAMA DEMOKRACIA) 297 hlasov a deviaty Peter Ondák (nezávislý) 296 hlasov. Do volebných miestností v 79 okrskoch prišlo 29.395 zo 71.277 oprávnených voličov.

9:36 V Prešove má v mestskom parlamente väčšinu pravica. Prešovský mestský parlament sa po sobotných voľbách zásadne zmení. Svoje poslanecké posty neobhájilo až 15 z 31 poslancov, ktorí sedeli v zastupiteľstve od roku 2010 doteraz. Väčšinu bude mať v parlamente pravica.

9:15 V počtom obyvateľov najväčšej košickej mestskej časti Západ sa novým starostom stane Ján Jakubov (Smer-SD), ktorý dosiaľ zastával funkciu viceprimátora Košíc. Vo funkcii nahradí Rudolfa Bauera, ktorý sa už o obhájenie postu starostu neuchádzal a neúspešne kandidoval na košického primátora. 

9:03 Kým predchádzajúce štyri roky boli v Trenčíne najmä o šetrení, v najbližšom štvorročnom volebnom období pôjde najmenšie krajské mesto už aj do rozvoja. Myslí si to staronový primátor Richard Rybníček.  „Aj keď stále sa bude musieť znižovať dlh, som presvedčený o tom, že v tejto chvíli pôjdeme okamžite od začiatku aj do rozvoja. Budeme musieť pracovať na tom, aby sme v budúcom roku spustili novú letnú plaváreň, aby sa čo najskôr schválil projekt výstavby nájomných bytov, aby sme začali riešiť parkovaciu politiku v meste, ktorá je veľmi dôležitá. Jedna z vecí, ktorá má čaká, je dokončiť definíciu centra mesta a centrálnej mestskej zóny. Rád by som dal Mierovému námestiu v Trenčíne novú tvár,“ predostrel svoje priority v novom volebnom období Rybníček s tým, že v spolupráci s Trenčianskym samosprávnym krajom by chcel perspektívne obnoviť južné opevnenie hradu a vybudovať lanovku na hrad.

9:02 Nový primátor Trnavy poďakoval svojim voličom

 

8:26 Primátorom Považskej Bystrice zostáva aj v nasledujúcom volebnom období Karol Janas (Smer-SD, KDH, SDKÚ). Z 11.088 platných hlasovacích lístkov odovzdaných pre voľbu primátora mesta mu hlas odovzdalo 6306 Považskobystričanov. Informovala tamojšia mestská volebná komisia.

8:16 Obyvatelia Trenčína v sobotných (15. 11.) komunálnych voľbách hlasovali za výraznú zmenu zloženia tamojšieho mestského zastupiteľstva. Z 25-členného poslaneckého zboru, ktorému končilo volebné obdobie, sa do mestského zastupiteľstva dostalo iba päť poslancov. Vyplýva to z informácií tamojšej mestskej volebnej komisie. 

7:56 Novým primátorom Štúrova sa stal 50-ročný manažér Eugen Szabó, ktorý kandidoval ako nezávislý kandidát. Svoj hlas mu odovzdalo 2087 voličov. Szabó nahradí v kresle primátora Jána Oravca, ktorý viedol mesto šesť volebných období a od roku 1990 až doteraz bol jediným primátorom Štúrova. Volebná účasť v meste dosiahla 43,5 percenta.

7:44 Komunálne voľby na Horehroní priniesli veľké prekvapenie. Trojnásobný primátor mesta Brezno a poslanec NR SR Jaroslav Demian v tejto funkcii skončil. Novým primátorom bude právnik a doterajší mestský poslanec Tomáš Abel.

2:54 Vladimír Bajan (nezávislý) ostáva aj ďalšie štyri roky starostom bratislavskej Petržalky. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. Ružinov povedie naďalej Dušan Pekár (KDH, OĽaNO, NOVA, Zmena zdola, DÚ, SMK, OKS), starostom Rače sa stal Peter Pilinský (Sieť, KDH, Most-Híd, NOVA, SZ). Mestskú časť Čunovo povedie Gabriela Ferenčáková (Most-Híd, Sieť, SDKÚ-DS, SZ, SaS, OKS, KDH) a Jarovce Pavel Škodler (nezávislý).

2:52 V Banskej Bystrici je už jasná zostava nového 31-členného mestského zastupiteľstva. Viac ako polovica doterajších zastupiteľov si obhájila svoje poslanecké kreslá. Nový banskobystrický primátor Ján Nosko, ktorý kandidoval ako nezávislý s podporou širokej koalície Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS, bude mať podporu väčšiny poslaneckého zboru - 17 poslancov. Ostatní sú nezávislí.

2:45 Veľkým prekvapením skončili komunálne voľby v Púchove. V najbližších štyroch rokoch povedie mesto nezávislý kandidát Rastislav Henek. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR. V Púchove sa očakával boj úradujúceho primátora Mariána Michalca (nezávislý) a rovnako nezávislého Pavla Crkoňa. Zo súboja favorizovaných kandidátov napokon vyťažil menej známy učiteľ Rastislav Henek. V piatich zo šiestich okresných miest stredného Považia a kopaničiarskeho regiónu obhájili posty doterajší primátori.

2:30 Do primátorského kresla na liptovskomikulášskej radnici sa po uplynulom volebnom období strávenom v tamojšom mestskom zastupiteľstve v opozícii vracia Ján Blcháč (Smer-SD, SNS, SDS, SZ).  „V prvom rade sa chcem poďakovať Mikulášanom, že ocenili moje vízie, ktoré som im ponúkol v rámci volebného programu Dobre spravované mesto a môžem všetkým sľúbiť, že sa zasadím za to, aby sa tieto vízie naplnili,“ uviedol novozvolený primátor.

2:26 Trenčiansky primátor Richard Rybníček (nezávislý) sa stal s obrovským náskokom víťazom primátorských volieb. Zo 17.307 platných hlasov mu vyslovilo dôveru 12.383 Trenčanov. Vyplýva to z informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne.

Nezávislý kandidát na primátora Trenčína Tomáš Vaňo potvrdil druhým miestom predvolebné prognózy boja o primátorské kreslo. Získal 1692 hlasov, za víťazným Richardom Rybníčkom (nezávislý) zaostal o vyše 10.600 hlasov.  „V prvom rade by som chcel zablahoželať staronovému primátorovi Richardovi Rybníčkovi k víťazstvu. Dostal silný mandát na to, aby zastupoval ďalšie štyri roky mesto Trenčín a jeho občanov. Pre mňa je zadosťučinenie, že vo svojom obvode som vyhral tretíkrát, takže som sa stal poslancom mestského zastupiteľstva,“ skonštatoval Vaňo.

2:17 Rašice! Rašice! znelo dnes krátko po jednej hodine po polnoci v štábe Richarda Rašiho. Ten predstúpil pred novinárov spolu s krajským predsedom Smeru-SD Petrom Žigom, aby oznámil víťazstvo v primátorských voľbách v Košiciach. Žiga oznámil, že zo 196 okrskov v rámci Košíc bolo spočítaných 172 a len v šiestich vyhral Rudolf Bauer. „V ostatných vyhral pán primátor Richard Raši,“ povedal Žiga.

Nálada v Rašiho volebnej
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

Raši vyhlásil, že to nevníma ako svoje víťazstvo či víťazstvo svojho tímu, ale ako víťazstvo všetkých Košičanov. „Som rád, že Košičania si uvedomili, čo sme pre nich počas štyroch rokov urobili. Vnímam to ako záväzok, že chceme spolu všetci meniť Košice ďalej,“ povedal staronový košický primátor.

2:07 Kandidáti politických strán majú zatiaľ v bratislavských mestských častiach náskok pred nezávislými. Vyplýva to z predbežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR. Staronovým starostom Nového mesta bude Rudolf Kusý (nezávislý). Podunajské Biskupice obhájila Alžbeta Ožvaldová (Sieť, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd, SMK, KDH, NOVA, Smer-SD), starostom Vajnôr sa stal Ján Mrva (nezávislý), Dúbravky Martin Zaťovič (Sieť, SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, NOVA, OKS, SaS, SZ, EDS), Devína Ľubica Kolková (Sieť, Most-Híd, SDKÚ-DS, SaS, KDH) a Záhorskej Bystrice Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd).

2:00 Nie je to dobrá správa pre Bratislavu. Takto reagoval kandidát na primátora hlavného mesta Milan Kňažko na neoficiálne informácie, podľa ktorých v Bratislave s najväčšou pravdepodobnosťou zvíťazí Ivo Nesrovnal. "Primátorom sa tak stane človek, ktorý je spoluzodpovedný za stav, v ktorom je mesto, minimálne za posledné štyri roky," argumentoval Kňažko. Dodal, že Bratislava sa takto zmeny nedočká. "Som však presvedčený, že ju potrebuje," dodal.

Kandidát na primátora Bratislavy
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

1:58 Popradčania si na najbližšie štyri roky za primátora mesta zvolili Jozefa Švagerka. O priazeň voličov sa uchádzal so širokou podporou KDH, OĽaNO, SDKÚ-DS, SaS a SNS. Ďalšie podtatranské mesto Kežmarok bude viesť Ján Ferenčák (SMER-SD, KDH, SNS). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2676 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,16 percenta.

1:57 Strana Smer-SD bude mať v mestskom zastupiteľstve v Trenčíne jediného poslanca. Po minulých komunálnych voľbách mal Smer v zastupiteľstve 15 poslancov. Vyplýva to z neoficiálnych informácií mestskej volebnej komisie v Trenčíne. V mestskom zastupiteľstve tak bude 20 nezávislých poslancov, štyri poslanecké kreslá obsadia poslanci širokej stredopravej koalície (KDH, SDKU-DS, NOVA, OKS, Most-Híd, SaS, OĽaNO) a Smer-SD bude mať spomínaného jedného poslanca. 

"Je to zásadná zmena v ponímaní budúcnosti mesta. Ľudia zvolili predovšetkým nové tváre - nezávislých kandidátov a myslím si, že najmä ľudí, ktorí okrem operatívy sú pripravení riešiť aj stratégiu mesta," skonštatoval primátor Trenčína Richard Rybníček s tým, že je presvedčený, že veci sa budú riešiť konštruktívnejšie.

1:54 Hornooravské mesto Trstená bude mať nového primátora. Jozefa Ďubjaka (Smer-SD), ktorý získal v uplynulých komunálnych voľbách 1425 hlasov, vystrieda Juraj Bernaťák (NEKA) s 1703 získanými hlasmi. Na čele dvoch hornooravských okresných sídiel budú stáť aj v nasledujúcom volebnom období doterajší primátori.

1:51 Trenčín bude aj najbližšie štyri roky viesť doterajší primátor Richard Rybníček. O hlasy voličov sa uchádzal ako nezávislý kandidát.

1:45 Vďaka patrí všetkým Bratislavčanom a Bratislavčankám, že prišli v počte, ktorý presiahol naše očakávania. Vyhlásil to dnes v reakcii na neoficiálne výsledky komunálnych volieb nový primátor hlavného mesta SR Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS).  Ako ďalej uviedol, je potešený, že ľudia prišli a ukázali, že im nie je ľahostajný osud Bratislavy. „Som rád, že veria, že veci sa dajú posunúť dopredu. Aj naše hlavné mesto môže byť také, aké ho chcú mať.“ Zároveň sa poďakoval svojej partnerke a dcére za ich podporu. 

Kandidát na primátora Bratislavy
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

1:30 V 31-člennom mestskom zastupiteľstve v Nitre bude mať koalícia Smer-SD, KDH, SNS aj v novom volebnom období nadpolovičnú väčšinu. Podľa neoficiálnych výsledkov získala koalícia 19 poslaneckých kresiel. Troch zástupcov bude mať Sieť, jedného NOVA a do zastupiteľstva sa dostalo aj osem nezávislých poslancov. V končiacom sa volebnom období bola dominancia koalície Smer-SD, KDH, SNS ešte výraznejšia, mala 28 poslaneckých mandátov. Zastupiteľstvo dopĺňali dvaja nezávislí poslanci, jedno kreslo obsadil poslanec za SDKÚ-DS. 

Predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

1:28 Medzi starostami mestských častí Košíc prevládajú aj naďalej nezávislí kandidáti. Jedenásť z pätnástich doteraz známych starostov sa uchádzalo o podporu voličov bez straníckej príslušnosti.  Na najbližšie štyri roky sú tak istí šéfovia mestských častí Barca, Dargovských hrdinov, Džungľa, Juh, Kavečany, Košická Nová Ves, Lorinčík, Myslava, Pereš, Poľov, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce, Šebastovce, Ťahanovce a Vyšné Opátske. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 2552 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ 49,74 percenta.

Paška odstúpil z funkcie

1:28 Predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer-SD) odstupuje z funkcie. Oznámil to dnes v Košiciach počas návštevy volebného štábu Richarda Rašiho. „Som rád, že Košičania ukázali v referende, ktoré sme vyhrali, čo si myslia o ľuďoch, ktorí dávajú svojmu rodnému mestu, vždy aj na politickej úrovni, len to, čo dokážu,“ povedal Paška. Poďakoval sa za to, že Richard Raši a poslanci Smeru-SD budú ďalej rozvíjať mesto Košice. 

Nálada v Rašiho volebnej
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

„Záleží mi na tomto meste, záleží mi na Slovensku a už mám dosť. Preto je tu moja manželka. Nikto mi nebude rozvracať rodinu. Preto oznamujem, že napriek víťazstvu v referende odstúpim z pozície predsedu Národnej rady, lebo chcem, aby Slovensko fungovalo ako normálna krajina, aby politiku nerobilo zopár anarchistov na uliciach,“ vyhlásil Paška.

Zároveň dodal, že všetky detaily oznámi na budúci týždeň. Pašku by na čele parlamentu údajne mohol nahradiť niekto z úzkeho vedenia Smeru-SD. Paška oznámil odchod po viacerých protestoch, na ktorých ľudia žiadali jeho odchod z funkcie. Demonštrácie organizoval Alojz Hlina. Opozícia žiada Paškovu hlavu za to, že ho vidí za údajným tunelovaním slovenského zdravotníctva aj za podozrivým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Šéf parlamentu opozičné obvinenia odmieta, reagoval na ne trestnými oznámeniami. Prvý protest proti Paškovi Hlina zorganizoval pred Paškovým domom v Košiciach, kam prišli stovky ľudí, na Námestie SNP v Bratislave prišla viac ako tisícka. Hlina avizoval pokračovanie protestov, ak Paška neodstúpi.

Osem krajských miest budú mať najbližšie štyri roky v správe títo primátori:

Bratislava – Ivo Nesrovnal (nezávislý)

Trnava – Peter Bročka (nezávislý)

Trenčín – Richard Rybníček (nezávislý)

Nitra – Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS)

Banská Bystrica – Ján Nosko (nezávislý)

Žilina – Igor Choma (Smer-SD)

Prešov – Andrea Turčanová (KDH - SDKÚ-DS - Most-Híd - OĽaNO – NOVA - OKS)

Košice – Richard Raši (Smer-SD)

 

1:26 Primátorom Martina bude aj tretie funkčné obdobie za sebou Andrej Hrnčiar (Sieť). Podľa informácií hovorkyne mesta Martin Zuzany Kalmanovej získal staronový martinský primátor 5696 hlasov, čo je 31,53 percenta z 18.065 oprávnených voličov. „Ďakujem všetkým voličom, ktorí mi prejavili dôveru a dali mi hlas, aby som v tejto službe mohol pokračovať už po tretíkrát. Chcem sa poďakovať všetkým ľuďom, ktorí prišli voliť, teda aj tým, čo nevolili mňa a prejavili občiansku zodpovednosť voči svojmu mestu. Je to pre mňa výzva a vôbec to neberiem na ľahkú váhu,“ povedal Hrnčiar.

1:25 Primátorkou Zlatých Moraviec sa po štyroch rokoch opäť stane nezávislá kandidátka Serafína Ostrihoňová. Podľa slov podpredsedníčky Mestskej volebnej komisie Aleny Sklenkovej odovzdalo Ostrihoňovej svoj hlas 1766 voličov. Ostrihoňová bola primátorkou dve volebné obdobia, až do roku 2010, kedy ju vo funkcii vystriedal Peter Lednár.

1:23 Dušan Šimka (nezávislý) končí po 24 rokoch vo vedení samosprávy Novák v okrese Prievidza, na primátorskom poste by ho mal vystriedať geológ Daniel Daniš (nezávislý).

1:22 Staronovým starostom Plaveckého Štvrtka sa stal Ivan Slezák (Smer-SD). Slezák bol jedným z piatich kandidátov na starostu. Na voľbách sa zúčastnila viac ako polovica z 1800 oprávnených voličov v obci, konkrétne 55,33 percenta.

1:20 Kandidát širokej pravicovej koalície (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Sieť a Most-Híd) na košického primátora Rudolf Bauer dnes krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

1:18 Brezno povedie Tomáš Abel (nezávislý) a Námestovo Ján Kadera (Smer-SD, SNS). Primátorkou Humenného bude opäť Jana Vaľová, ktorá sa o hlasy voličov uchádzala so širokou podporou Smeru-SD, SZ, SNS, Nášho kraja, SMS, Robíme to pre deti - SF, HZD, KSS a SDS. Na čelo stredoslovenského Zvolena sa postaví Lenka Balkovičová (nezávislá) a Rimavskej Soboty Jozef Šimko (nezávislý).

1:17 Nové Zámky budú najbližšie štyri roky pod taktovkou operného speváka Otokara Kleina, ktorý kandidoval ako nezávislý.

1:16 Tvrdošín povedie ďalšie štyri roky Ivan Šaško, ktorý mestu šéfuje od roku 1985. Primátorom Tvrdošína je teda už 29 rokov. V minulosti bol poslancom NR SR za SNS.

1:14 Ivo Nesrovnal poďakoval počas tlačovej konferencie v hoteli Devín za podporu voličom, partnerke i dcérke.

1:11 „Novým primátorom Bratislavy bude Ivo Nesrovnal. Po štyroch rokoch odovzdávame Bratislavu vo výrazne lepšom stave, ako sme ju zdedili. Mesto sme oddlžili o 28%, otvorili sme samosprávu občanom a naštartovali sme dopravné projekty za 300 miliónov eur. Ďakujem za všetky vaše hlasy, veľmi si vážim vašu podporu,“ vyhlásil na Facebooku Milan Ftáčnik.

Ivo Nesrovnal ohlásil svoje víťazstvo vo voľbách
Zobraziť galériu (92)
Ivo Nesrovnal ohlásil svoje víťazstvo vo voľbách  (Zdroj: Facebook)

01:07 Novým ružomberským primátorom sa stal bývalý dlhoročný riaditeľ tamojšej Ústrednej vojenskej nemocnice Igor Čombor. Novozvolený primátor získal ako nezávislý kandidát 5046 hlasov a výrazne predstihol niekdajšieho primátora Michala Slašťana (KDH, SDKÚ-DS) s 2962, Michala Lazára (NEKA) s 2650, doterajšieho primátora Jána Pavlíka (NEKA) so 433 a Richarda Letka (VZDOR - strana práce) so 194 hlasmi.

01:06 Úradujúci bratislavský primátor a kandidát na primátora Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) priznal svoju porážku. Podľa neoficiálnych výsledkov po spočítaní asi troch štvrtín hlasov sa podľa neho stane novým primátorom hlavného mesta Ivo Nesrovnal (nezávislý, vystúpil z SDKÚ-DS). „V sčítaniach je na prvom mieste. Chcem zablahoželať pravdepodobne novozvolenému primátorovi,“ vyhlásil Ftáčnik. 

01:05 Riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko porazil v komunálnych voľbách v Banskej Bystrici súčasného primátora Petra Gogolu. Nosko kandidoval ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

 „S pokorou prijímam rozhodnutie voličov. Mesto mu odovzdávam ako najmenej zadlžené krajské mesto, na 5. mieste v rebríčku transparentnosti. Želám mu, aby svojmu nasledovníkovi odovzdal mesto v rovnako dobrej kondícii ako teraz ja,“ reagoval na výsledky primátorských volieb v Banskej Bystrici odchádzajúci primátor Peter Gogola.

01:00 Štvrté volebné obdobie po sebe bude na čele Vysokých Tatier Ján Mokoš. Podľa neoficiálnych výsledkov len tesne, o viac ako 100 hlasov, v sobotňajších (15.11.) komunálnych voľbách porazil nezávislého Alexandra Gálfyho. Staronový primátor sa o hlasy voličov uchádzal taktiež ako nezávislý.

0:50 Partizánske nasledujúce štyri roky povedie súčasný primátor Jozef Božik (nezávislý). Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov, ktoré poskytla Mestská volebná komisia (MsVK) v Partizánskom. 

0:47 Kandidát pravicovej koalície na košického primátora Rudolf Bauer dnes krátko po polnoci priznal volebnú porážku. Víťaznému úradujúcemu primátorovi Richardovi Rašimu (Smer-SD) mieni po oznámení výsledkov zablahoželať.

0:39 Novým primátorom mesta Malacky sa stal občiansky kandidát Juraj Říha. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

0:36 Už tretie volebné obdobie bude viesť mesto Revúca primátorka Eva Cireňová, ktorú nominovala strana Smer-SD. 

0:35 Primátorom Galanty je Peter Paška (nezávislý), Čadcu povedie Milan Gura (Smer-SD, KDH, SNS, Sieť, NOVA, SaS, SDKÚ-DS a KDS) a Šaľu Jozef Belický (nezávislý).

0:33 Primátorom Hlohovca sa stal bývalý predseda Rady STV a súčasný výkonný riaditeľ Inštitútu pre verejné otázky (IVO) Miroslav Kollár (nezávislý). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

0:32 Vranovský primátor Ján Ragan (nezávislý) sa v sobotu krátko pred 24.00 h vyhlásil za víťaza súboja o nového primátora mesta Vranov nad Topľou. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov zvíťazil nad svojimi súpermi s výrazným náskokom.

0:30 Svojho starostu v Košiciach spoznalo už osem mestských častí. Sedem z nich povedú nezávislí kandidáti, jeden zastupuje Smer-SD. Svojich starostov už majú časti Dargovských hrdinov, Džungľa, Juh, Lorinčík, Myslava, Sídlisko KVP, Sídlisko Ťahanovce a Šebastovce.

0:26 Podľa neoficiálnych výsledkov od bánovskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) sa primátorom Bánoviec nad Bebravou stal opäť Marián Chovanec, ktorý išiel do volieb ako nezávislý kandidát. Na druhom mieste skončila jeho súčasná zástupkyňa Mária Hajšová (Smer-SD). 

0:25 Levický primátor Štefan Mišák zostáva vo svojej funkcii aj počas nasledujúceho volebného obdobia. Kandidoval za strany Smer-SD, SNS a Stranu zelených. 

0:20 Mestá v Žarnovickom okrese povedú staronoví primátori. V kresle primátora Žarnovice ostáva aj ďalšie štyri roky Kamil Danko (Smer-SD), ktorý vo voľbách nemal protikandidátov. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR bola volebná účasť v Žarnovici 33,75 percenta.  

0:19 Bratislava pozná prvého starostu mestskej časti. Je ním Jozef Krúpa (SDKÚ-DS, KDH, Sieť, NOVA, SaS, Most-Híd), ktorý povedie Záhorskú Bystricu.

0:18 Štvorica nezávislých primátorov povedie najbližšie štyri roky okresné mestá Senicu, Skalicu, Stropkov a Ružomberok. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR.

Na čelo Senice sa postaví Branislav Grimm (nezávislý), Skalice Ľudovít Barát (nezávislý), Stropkova Ondrej Brendza (nezávislý) a Ružomberka Igor Čombor (nezávislý). Primátor bez politickej podpory bude šéfovať aj Vranovu nad Topľou, šéfom radnice sa tu stal Ján Ragan

0:17 Roman Matejov bude opäť primátorom Dolného Kubína. TASR o tom krátko po sčítaní odovzdaných hlasov informovala predsedníčka miestnej volebnej komisie Anna Gabaríková.

0:15 Vo volebnom štábe kandidáta na primátora Bratislavy Iva Nesrovnala vládne pozitívna nálada, ale aj napätie, ako napokon dopadnú komunálne voľby v Bratislave. Hostia medzi sebou diskutujú, v ktorých mestských častiach Nesrovnal vedie. On sám tieto reči považuje za klebety a nechce robiť unáhlené závery.

Podľa kuloárnych informácií mal vyhrať v mestských častiach Dúbravka a Záhorská Bystrica, Lamač a Rača. Či to tak je, samotný kandidát potvrdiť nechcel. „Je to ešte predčasné hodnotiť. Počkajme si na výsledky. Viem, že v Petržalke je to napríklad veľmi tesné,“ povedal. Hostia momentálne sústredene sledujú priebežné výsledky v televízii. Nesrovnal sa snaží byť pokojný a množstvo času trávi diskusiami s priateľmi.

00:13 Post primátora v Rimavskej Sobote obhájil podľa neoficiálnych výsledkov po sobotňajších voľbách do orgánov miestnej samosprávy nezávislý kandidát Jozef Šimko. Ako povedal pre TASR, obyvateľom je veľmi vďačný za dôveru, najmä po volebnom období, kde súperil predovšetkým s poslaneckým klubom strany Smer-SD.

00:12 Kúpeľné mesto Turčianske Teplice bude mať nového primátora. Stal sa ním zamestnanec Slovenskej národnej knižnice Igor Hus, ktorý jednoznačne porazil doterajšieho primátora Michala Sygúta.Účasť voličov bola nižšia ako pred štyrmi rokmi, kedy dosiahla okolo 70 percent. Tento rok bola 59 percent.

00:12 Podľa neoficiálnych výsledkov sa na čelo trnavskej samosprávy na nasledujúce štyri roky postaví 32-ročný právnik, nezávislý kandidát Peter Bročka. K jeho najvážnejším súperom patrili Ján Žitňanský (koalícia KDH, SDKÚ-DS, OĽaNO, SaS, Nova, SZ s podporou Mostu-Híd a OKS), ktorý skončil druhý a doterajší viceprimátor Bystrík Stanko (Smer-SD), ktorý v Trnave skončil tretí.

00:10 Banskú Štiavnicu aj ďalšie štyri roky povedie Nadežda Babiaková (Smer-SD, SNS a Strana moderného Slovenska). Súčasná primátorka obhájila svoj post v súboji troch kandidátov. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR, bola volebná účasť v Banskej Štiavnici 45,08 percenta. Štiavničania si zvolili aj 13 poslancov nového mestského zastupiteľstva.

00:09 Podľa predbežných výsledkov komunálnych volieb sa staronovým primátorom Topoľčian stal Peter Baláž, ktorý kandidoval za Smer-SD a Stranu zelených. Pre TASR to potvrdila zapisovateľka Mestskej volebnej komisie v Topoľčanoch Janetta Kadliečková. Baláž získal vo voľbách 3288 hlasov.

00:05 Kandidát na primátora hlavného mesta Milan Kňažko na sebe nechce dať poznať nervozitu ani po medializovaných neoficiálnych informácií, že po sčítaní polovice okrskov v Bratislave je zatiaľ až na treťom mieste za Ivom Nesrovnalom a Milanom Ftáčnikom. „Nie som rozrušený,“ zdôraznil a dodal, že zatiaľ nebude nič komentovať. Na ďalšie tri otázky novinárov, ktoré sa týkali prípadného sklamania po potvrdení súčasných informácií zopakoval rovnakú vetu Počkám si na výsledky.

24:00 V hlavnom meste Bratislave podľa neoficiálnych informácií po sčítaní polovice zo 400 okrskov víťazí v primátorských voľbách nezávislý kandidát Ivo Nesrovnal. Podľa výsledkov z 200 okrskov je druhý zatiaľ Milan Ftáčnik a tretí Milan Kňažko.

23:56 Podľa neoficiálnych výsledkov z prievidzskej Mestskej volebnej komisie (MsVK) bude metropole hornej Nitry nasledujúce štyri roky šéfovať opäť Katarína Macháčková. Podpredsedníčka Siete v dnešných voľbách v Prievidzi porazila svojich piatich mužských protikandidátov: Michala Dobiaša, Karola Gerdenicha, Milana Šemrinca, Richarda Marka a Daniela Brezoňáka.  

23:55 V komunálnych voľbách 2014 sa podľa predbežných neoficiálnych výsledkov primátorom mesta Dunajská Streda stal opäť Zoltán Hájos, ktorý mal štyroch protikandidátov. V mestskom zastupiteľstve bude pracovať 25 poslancov. V okresnom meste k urnám prišlo pomerne málo voličov, účasť bola 38,18 percenta.

23:48 Strana Smer-SD zatiaľ získala približne tretinu z doteraz spočítaných slovenských samospráv. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR. Sčítaných je viac ako polovica zápisníc (60,96 percenta).

Z 1782 miest, obcí a mestských častí povedú sociálni demokrati 625 samospráv, ďalším 587 obciam budú šéfovať nezávislí kandidáti. Tretí najvyšší počet starostov má zatiaľ KDH (76), nasleduje SMK (60) a Most-Híd (49).

23:45 Svojho starostu v Košiciach pozná aj tretia mestská časť - Dargovských hrdinov. Voliči dali dôveru Jozefovi Andrejčákovi zo Smeru-SD.

23:44 Dunajskú Stredu povedie Zoltán Hájos (SMK), Krupinu Radoslav Vazan (Smer-SD) a Žarnovicu Kamil Danko (Smer-SD).

23:43 Politickí rivali Smer-SD a SDKÚ-DS spolu uspeli v Seredi. Podľa priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejňuje Štatistický úrad SR, kandidát týchto dvoch strán Martin Tomčányi sa stal primátorom Serede.

23:42 Primátor Nitry Jozef Dvonč (Smer-SD, KDH, SNS) sa dnes krátko po 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Nitre. Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vyhral s výrazným náskokom pred svojimi protikandidátmi.

„Ďakujem voličom, že mi po tretí raz dali svoju dôveru. Pokiaľ mám dobrú informáciu, vyhral som vo všetkých okrskoch, čo o niečom svedčí. Účasť ma až tak neteší, no je to dané zrejme termínom volieb i situáciou, ktorá v Nitre je,“ povedal pred novinármi Dvonč. Podľa neoficiálnych výsledkov získal Dvonč vo voľbách vyše 10.000 hlasov, čo by pri zhruba 25-percentnej účasti voličov predstavovalo vyše 65 percent všetkých hlasov. 

Jozef Dvonč
Zobraziť galériu (92)
Jozef Dvonč  (Zdroj: SITA)

23:32 V Banskej Bystrici zvíťazil podľa neoficiálnych priebežných výsledkov v primátorských voľbách Ján Nosko. Podľa neho ľudia pod Urpínom hlasovali za zmenu, ktorú chce po svojom zvolení do mesta aj priniesť. „Výsledok je pre mňa do určitej miery prekvapením. Prekvapil ma najmä ten rozdiel, s ktorým som vyhral. Výsledok vnímam s pokorou a zároveň so zodpovednosťou. Ľudia hlasovaním vyjadrili, že chcú zmenu a ja sa budem snažiť zmenu aj priniesť,“ uviedol krátko po zverejnení predbežných výsledkov Nosko.

Víťazstvo Jána Nosku v Banskej Bystrici potvrdil prieskum
Zobraziť galériu (92)
Víťazstvo Jána Nosku v Banskej Bystrici potvrdil prieskum  (Zdroj: SITA)

23:30 Pokojné a nerušivé. Tak zhodnotila priebeh dnešných komunálnych volieb zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. ÚVK dnes prerokovala celkovo 39 podnetov, z ktorých väčšina sa týkala volebnej kampane.

23:25 V štábe Richarda Rašiho (Smer-SD) v biznis centre na Moldavskej ulici v Košiciach vládne zatiaľ pokojná a optimistická nálada. Väčšina prítomných si kráti čas čakania na výsledky volieb primátora metropoly východu sledovaním televízneho prenosu futbalového zápasu

23:24 Trenčiansky primátor Richard Rybníček prežíva povolebnú noc oveľa pokojnejšie ako pre štyrmi rokmi. Spolu so svojím volebným štábom a priateľmi čaká na výsledky volieb v jednej z reštaurácií v Trenčíne. Je presvedčený, že primátorské voľby vyhral.

23:22 Polovica z 2923 obcí už má spočítané hlasy. Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť dosahuje takmer 54 percent. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta.

23:21 Primátor Žiliny Igor Choma (Smer-SD) sa dnes krátko pred 23.00 h vyhlásil za víťaza komunálnych volieb v Žiline. Informoval o tom novinárov na základe predbežných neoficiálnych výsledkov.

„Zo 79 okrskov je zrátaných 72 okrskov, z toho len v 13 som nevyhral. Takže, dá sa s veľkou pravdepodobnosťou predpokladať, že to dopadne veľmi dobre. V tejto chvíli chcem poďakovať všetkým voličom, ktorí mi dali hlas,“ povedal v okresnej centrále strany Smer-SD v Žiline Choma.

23:20 Podľa predbežných neoficiálnych výsledkov vedie v Trnave nezávislý kandidát Peter Bročka

23:15 V Partizánskom bude aj najbližšie štyri roky primátorom Jozef Božík (nezávislý) a v Myjave Pavel Halabrín (nezávislý).

23:13 Kandidáti na post primátora Bratislavy s napätím očakávajú výsledky volieb. Vo volebnom štábe Milana Kňažka vládne po 22.00 h uvoľnená, pokojná atmosféra. Kandidát na primátora si čakanie na výsledky kráti pozeraním futbalu.

V bratislavskej Inchebe už čaká spolu so svojim tímom a priateľmi na výsledky komunálnych volieb súčasný primátor a kandidát na primátora hlavného mesta Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD). Očakáva tesný súboj až do konca, no vraví, že zatiaľ je pokojný a drží sa pri zemi. „Nemám žiadne veľké očakávania. Verím, že to dobre dopadne,“ povedal novinárom.

Milan Kňažko
Zobraziť galériu (92)
Milan Kňažko  (Zdroj: SITA)

Milan Ftáčnik
Zobraziť galériu (92)
Milan Ftáčnik  (Zdroj: SITA)

23:10 Primátorkou Lučenca sa stala Alexandra Pivková, ktorá kandidovala ako nezávislá. Na voľbách sa v Lučenci zúčastnilo 35,40 percenta voličov. 

23:05 Primátorom Svidníka sa stal Ján Holodňák, ktorý kandidoval ako nezávislý. Na voľbách sa v Svidníku zúčastnilo 48,32 percenta voličov. 

23:04 Svojho starostu v Košiciach pozná ďalšia mestská časť - Sídlisko Ťahanovce. Najbližšie štyri roky ho bude viesť Cyril Betuš (nezávislý). Účasť v tomto volebnom obvode dosiahla 27,49 percenta.

23:00 Ďalšie štyri roky povedie Žiar nad Hronom Peter Antal (NEKA), vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.

Antal vo volebnom súboji porazil svojich protikandidátov Miroslava Grznára (Sieť) a Radovana Jakúbeka (ĽSNS). Volebná účasť bola v Žiari nad Hronom 31,33 percenta. Do nového mestského zastupiteľstva bolo zvolených 19 poslancov. Antal sa stal primátorom Žiaru v roku 2013. Dovtedy pôsobil ako zastupujúci primátor, keďže jeho predchodca Igor Černaj sa v novembri 2012 vzdal svojho kresla. 

22:59 Prvým známym šéfom okresného mesta Nové Mesto nad Váhom je Jozef Trstenský (Smer-SD). Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, najbližšie štyri roky povedie radnicu.

22:55 Doterajší primátor mesta Prešov Pavel Hagyari tesne pred 22.00 h. vo svojom volebnom štábe poďakoval za osem rokov na čele mesta. Jeho protikandidátka za pravicovú koalíciu KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, OĽaNO, NOVA, OKS s podporou strany Sieť Andrea Turčanová v tom čase oslavovala neoficiálne víťazstvo. „Dnes zvíťazili hodnoty nad robením šou. Myslím si, že síce najlacnejšia ale najefektívnejšia kampaň rozhodla, teda to, že sme chodili od dverí k dverám, s ľuďmi sme komunikovali, vysvetľovali a pýtali sa na ich problémy,“ povedala Andrea Turčanová.

Volebná účasť zatiaľ dosahuje viac ako 50 percent

22:50 Voličské hlasy spočítali už vo viac ako tretine obcí. Ako vyplýva z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť zatiaľ dosahuje 56,15 percenta. Pred štyrmi rokmi bola konečná voličská účasť 49,69 percenta.

22:45 Prvou zvolenou kandidátkou v Košiciach je Adriana Balogová (nezávislá). Najbližšie štyri roky povedie mestskú časť Džungľa. Účasť voličov v tomto volebnom obvode bola 41,26 %. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR po zrátaní 484 obcí. Volebná účasť v celej SR je zatiaľ necelých 55 percent.

Nitriansky kraj

Obvod Levice

Bielovce: Irena Skladanová (NEKA)
Bohunice: Vladimíra Rišková (NEKA)
Bory: Ladislav Szúdy( NEKA)
Dolná Seč Eugen Čornák (NEKA)
Dolné Semerovce: Vendelín Baláž (NEKA)
Domadice: Marian Berkeš (NEKA)
Drženice: Slavomír Baláž (SMER-SD)
Hokovce: Juraj Kis (SMK-MKP)
Hontianska Vrbica: Karol Pilinský (MOST - HÍD)
Hontianske Trsťany: Jozef Gálus (SMER-SD, SNS)
Horná Seč Edita Moravská (SaS, SZ)
Horný Pial: Ľudovít Húdik (NEKA)
Hronské Kosihy: Jozef Seneši (SMER-SD)
Iňa: Jozef Rosipal (SMER-SD, SNS, KDH)
Jabloňovce: Igor Hindi (NEKA)
Jesenské: Jana Vančová (NEKA)
Krškany: Peter Kováčik (NEKA)
Lula: Mária Farkašová (SNS)
Malé Ludince: Zoltán Bacsa (SMK-MKP, MOST - HÍD)
Pečenice: Štefan Valko (KDH)
Podlužany: Ida Kováčová (SMER-SD, KDH)
Sazdice: Zoltán Srna (SMK-MKP)
Starý Hrádok: Helena Szabóová( SMER-SD)
Tekovský Hrádok: Vojtech Ožvald( NEKA)
Turá: Jozef Bogár (NEKA)
Veľký Ďur: Peter Benko (SMER-SD)
Vyškovce nad Ipľom: Jozef Gyurkovics (MOST - HÍD)
Vyšné nad Hronom: Eva Madarásová (SMK-MKP, SMER-SD)
Žemliare: Andrea Gubíková (SMK-MKP)

Obvod Považská Bystrica

Čelkova Lehota: Juraj Čelko (SMER-SD)
Ďurďové: Anton Ondrásky (NEKA)
Horná Breznica: Tibor Mičko (NEKA
Horná Mariková: Miroslav Hamar (SMER-SD, KDH)
Horný Lieskov: Andrej Torda (NEKA)
Horovce: Milan Velas (NEKA)
Klieština: Helena Koštialiková (NEKA)
Kostolec: Miroslav Michalík (NEKA)
Lúky: Ján Behro (NEKA)
Malé Lednice: Ján Hamar (NEKA)
Podskalie: Anton Mitaš (SMER-SD, KDH, SNS)
Sádočné: František Sádecký (SMER-SD)
Sverepec: Maroš Ondráš (SNS, SMER-SD)
Vydrná: Milan Gášek (SMER-SD)
Záriečie: Jozef Kollár (NEKA)
Záskalie: Štefan Šaradín (SMER-SD)
Zubák: Pavol Gelo (SMER-SD)

Obvod Nové Mesto nad Váhom

Častkovce: Dušan Bublavý (SMER-SD)
Haluzice: Miloš Madila (SMER-SD)
Hrádok: Rastislav Beňo (SMER-SD)
Hrachovište: Ivan Kolník( SMER-SD)
Hrašné: Vladimír Stančík (SMER-SD)
Chvojnica: Marian Kollár (SMER-SD)
Kočovce: Jozef Ševcech (NEKA)
Kostolné: Miroslav Cibulka( SMER-SD)
Lúka: Vladimír Vöröš (SMER-SD)
Očkov: Miroslav Beňovič (NEKA)
Podkylava: Dušan Kadlečík (SMER-SD)
Polianka: Dušan Mockovčiak (SMER-SD)
Višňové: Pavol Hluchý (NEKA)

Obvod Bánovce nad Bebravou

Brezolupy: Jarmila Hrúzová (SMER-SD)
Horné Naštice: Jozef Hedera (KDH)
Chudá: Lehota Milan Daniš (SDS)
Libichava: Ingrid Sitárová (SMER-SD)
Ľutov: Miroslav Struhačka (SMER-SD)
Omastiná: Viliam Kusý (SMER-SD)
Pochabany: Mária Štrbáková (SMER-SD)
Šípkov: Vincent Belan (SNS)
Trebichava: Alena Salajová (NEKA)
Uhrovské: PodhradieMilan Miškerik (SMER-SD)
Vysočany: Ivan Sečanský (SMER-SD)
 

Trnavský kraj 

Obvod Dunajská Streda

Baloň: Frigyes Matus (SMK-MKP)
Bodíky: Robert Soós (SMK-MKP)
Čenkovce: Jozef Karika (NEKA)
Dolný Bar: Oskár Bereczk (MOST - HÍD, SMK-MKP, SMER-SD)
Dunajský Klátov: Mária Csibová (MOST - HÍD, SMK-MKP)
Horná Potôň: Tivadar Sidó (NEKA)
Kostolné Kračany: Ladislav Gódány (MOST - HÍD)
Kyselica: Erika Orosz Ágošton (NEKA)
Mad: Gabriel László (MOST - HÍD, SMER-SD, SMK-MKP)
Medveďov: Ladislav Morva (SMK-MKP)
OľdzaTibor:  Mészáros (SMK-MKP)
Potônske Lúky: Ladislav Varga (SMK-MKP)
Povoda: Alexander Csóka (NEKA)
Vieska: Robert Mocsonoky (NEKA)
 

Bratislavský kraj

Jakubov: Peter Gajdár (NEKA)

Vysoká na Morave: Dušan Dvoran (Smer-SD)

Píla: Radovan Mičunek (NEKA) 

Štefanová: Viliam Tekula (NEKA)

Boldog: Alojz Časný (NEKA) 

Hurbanova Ves: Ľubomír Petrák (Smer-SD)

Igram: Štefan Kovaľ (KDH, Sieť)

Kaplna: Vladimír Vittek (NEKA)

Nový Svet Dušan Šebeň (NEKA)

20:55 V okrese Michalovce uspeli podľa priebežných výsledkov dvaja kandidáti strany SMER-SD. V Petrikovciach Mária Vadasová a v obci Pinkovce Ján Kočiš.

20:50 Prvé štyri obce už poznajú mená svojich nových starostov. Ide o Tureckú (Banskobystrický kraj), Valentovce (Prešovský kraj), Vápeník (Prešovský kraj) a Ardovo (Košický kraj).

V Tureckej uspel Ivan Janovec (nezávislý), vo Valentovciach Michal Firkaľ (Smer-SD), vo Vápeníku Jaroslav Krajkovič (Smer-SD) a v Ardove Daniel Fabián (nezávislý). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov komunálnych volieb zverejnených Štatistickým úradom SR, volebná účasť vo všetkých štyroch obciach prekročila 60 percent.

20:45 V Žiline by podľa prieskumu zvíťazil súčasný primátor Igor Choma, na druhom mieste by bol odstúpený kandidát Róbert Kašša, na treťom Martin Barčík.

20:40 Podľa prieskumu Trenčianskej univerzity by post primátora v Trenčíne jednoznačne obhájil Richard Rybníček.

Prognózy výsledkov z Banskej Bystrice sú už známe!

20:30 Podľa výsledkov banskobystrického webového portálu www.bbonline.sk by sa primátorom Banskej Bystrice mal stať riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice Ján Nosko. Do komunálnych volieb išiel ako nezávislý s politickou podporou Smer-SD, SDKÚ-DS, SNS a SMS.

Vyplýva to z výsledkov exit pollu, ktorý tento portál dnes počas volieb robil medzi voličmi v jednotlivých okrskoch. Dobrovoľníci pred volebnými miestnosťami už od rána zastavovali voličov, ktorí anonymne do tabletov odpovedali na otázku, koho volili na post primátora.

„Oslovili sme vyše 1 600 voličov a podľa ich reakcií 35,56 percent hlasov získal Ján Nosko. Súčasný primátor získal 13,50 percent hlasov,“ uviedol Filip Roháček, šéfredaktor portálov Regional Media.

20:10 V obci Svinia mali uzavretú volebnú miestnosť 45 minút preto, lebo Rómovia tam mali na lístkoch napísané čísla kandidátov, ktorých mali voliť. Voľby sa v obci predĺžia o 45 minút.

20:05 Slovným napadnutím členov komisie a fyzickým útokom na jedného z členov policajného zboru skončilo vyčíňanie muža, ktorý sa podvečer v Prievidzi v Materskej škole na Športovej ulici dožadoval svojho práva voliť. „Muž, ktorý bol zjavne pod vplyvom alkoholu, chcel využiť svoje volebné právo, aj keď nebol zapísaný v zozname voličov. Malo by ísť o obyvateľa Prievidze, ale s trvalým pobytom v Nemecku,“ povedal Roman Veselý z tamojšej okrskovej komisie. Pokračoval, že komisia na agresora po slovných útokoch zavolala hliadku polície, ktorá ho odviedla von z volebnej miestnosti. „Tam fyzicky napadol policajta,“ ozrejmil. 

20:02 Hlasovanie sa predĺžilo aj v obci Svinia v Prešovskom kraji. Volebnú miestnosť tu zatvorili na 20 minút, aby prešetrili podozrenia z kupovania hlasov.

20:00 Volebné miestnosti sú až na povolené výnimky oficiálne zatvorené. Voľby mali na takmer celom Slovensku pokojný priebeh. Polícia však musela riešiť 29 podnetov v súvislosti s marením volieb a hliadky sú v pohotovosti až do zajtrajšieho doobedia, kým nebudú známe definitívne výsledky hlasovania.

19:30 Predseda vlády SR Robert Fico kvôli pracovným povinnostiam odvolil až o 19.30 hod. v priestoroch ZŠ Alexandra Dubčeka na Majerníkovej ulici.

18:15 Prvé priebežné neoficiálne výsledky komunálnych volieb by sa mohli objaviť hodinu a pol po uzatvorení volebných miestností. Podľa predsedníčky Štatistického úradu SR Ľudmily Benkovičovej to však bude závisieť aj od práce jednotlivých volebných komisií a kvality odovzdaných zápisníc.

"O ôsmej, keď sa zatvoria volebné miestnosti, hneď ako bude prvá miestna zápisnica skontrolovaná a vložená do systému, tak sa na dvoch webových stránkach budú prezentovať výsledky," priblížila Benkovičová. Ak sa nevyskytnú komplikácie, oficiálne výsledky komunálnych volieb by mohli byť podľa Benkovičovej známe v nedeľu (16. 11.) predpoludním. 

18:35 Ani tri hodiny pred zatvorením 80 volebných miestností v Banskej Bystrici sa kandidáti na poslancov mestského zastupiteľstva (MsZ) nevzdávali a mobilizovali voličov do poslednej chvíle, napríklad cez sms. Mestská volebná komisia (MsVK) v Banskej Bystrici zaevidovala podnet od členky okrskovej volebnej komisie, ktorá upozornila na rozposielanie esemesiek od istého kandidáta na poslanca do MsZ. 

18:30 V obci Svinia v Prešovskom okrese prerušili krátko pred 17:00 voľby. Volebná komisia zistila, že vo volebnej miestnosti majú rómski voliči lístočky s číslami, koho majú krúžkovať. Je podozrenie, že im tieto lístočky rozdal niekto dnes, čím by bolo porušené volebné moratórium.  "V súčasnosti vznikla nová situácia v obci Svinia v Prešovskom okrese, kde sa vo volebnej miestnosti v obci vyskytli dvaja voliči, ktorí mali na papieriku predpripravené mená kandidátov, ktorých majú na hlasovacom lístku zakrúžkovať," priblížila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Hlasovanie sa teda predĺži o 20 minút aj tu.

18:20 Podozrenie na kupovanie hlasov polícia prešetruje v Žarnovici, potvrdila to zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Volebná korupcia v Kremnici sa podľa jej slov napokon nepotvrdila. „Čo sa týka kupovania hlasov v Kremnici, podozrenia sa nepotvrdili, avšak nové skutočnosti sa objavili v Žarnovici, kde bolo zadokumentované kupovanie hlasov,“ priblížila Chmelová. Ako dodala, vo vyšetrovaní sa v tomto prípade pokračuje.V rámci dnešných komunálnych volieb sa už podarilo polícii zdokumentovať kupovanie hlasov vo Zvolene.

18:00 V Rusovciach v Bratislave prišla vydatá žena voliť pod dievčenským menom. Meno vydatej ženy členovia okrskovej komisie nevedeli medzi voličmi nájsť a ona ich obvinila, že majú v zozname neporiadok. Vysvitlo však, že sa preukázala občianskym preukazom so starým priezviskom. Nahnevanú ženu ale potom komisia na zoznam dopísala pod starým menom, trvalé bydlisko v mestskej časti mala, a išla tak odvoliť. Členovia komisie však následne zisťovali, kde nastala chyba a s pomocou matrikárky ju odhalili. Dopísané dievčenské meno ženy tak zo zoznamu znova vyškrtli a pri novom mene si zaznačili, že bola voliť.

17:55 Volebné moratórium v rámci komunálnych volieb sa skončí zatvorením volebných miestností o 20.00 h. Výnimkou bude košické sídlisko Lunik IX., kde bude volebná miestnosť otvorená o 38 minút dlhšie z dôvodu prerušenia volieb.

17:50 Voľby si nenechala ujsť ani starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tatiana Rosová, ktorá k urnám vyrazila so sebavedomým úsmevom.

 

17:30 Priebeh komunálnych volieb je v okresoch Prešov, Sabinov, Stropkov, Svidník a Bardejov pokojný. 

Prvé výsledky volieb budú už pred desiatou večer!

Prvé priebežné výsledky dnešných volieb do orgánov samosprávy obcí možno očakávať približne hodinu a pol po zatvorení volebných miestností, teda okolo 21.30. Pre médiá to počas dnešného rokovania Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) povedala predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová. Upozornila, že ide o odhad a všetko závisí od práce volebných komisií a kvality volebných zápisníc. Celkové výsledky volieb možno podľa Benkovičovej očakávať v nedeľu 16. novembra na obed. 

17:20 Voliči na sociálnych sieťach upozornili na nevhodne oblečeného člena volebnej komisie z fotky, ktorá kolovala na internete. Mladík z nitrianskej volebnej komisie na gymnáziu v Párovciach si mikinu s nápisom JBMNT musel vyzliecť. Viacerí označeli jeho oblečenie za vulgárne. Paradoxne, členovia volebnej komisie si nič nevšimli.

Fotografia z volebnej miestnosti
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: TASR)

17:15 V obci Kvakovce, ležiacej v susedstve vodnej nádrže Domaša, došlo v týchto dňoch k rapídnemu nárastu počtu oprávnených voličov. Postarala sa o to početná skupina majiteľov chát, ležiacich v katastri obce Kvakovce, keď si spomínané rekreačné zariadenia zvolili za miesto svojho trvalého pobytu. V dnešných komunálnych voľbách chcú podporiť svojho favorita na post nového kvakovského starostu.

Kvakovce mali ešte pred pár dňami 360 oprávnených voličov. Príchodom nových 119 obyvateľov obce narástol ich počet na číslo 479. „Cudzí ľudia, ktorých vôbec nepoznám, tu naraz majú trvalý pobyt. Myslím si, že chcú manipulovať voľby. Dnes bývajú u nás a v pondelok budú zasa bývať v Prešove. To je môj názor,“ konštatoval dnes pred volebnou miestnosťou v Kvakovciach starší obyvateľ obce František Tutko.

17:00 V banskobystrickej obci Podkonice volili v takýchto krásnych krojoch:

Priebeh volieb v obci
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

Priebeh volieb v obci
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

Priebeh volieb v obci
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

17:07 V obci Plavecký Štvrtok v Bratislavskom kraji prebiehajú komunálne voľby zatiaľ pokojne a bez problémov. Medzi tými, ktorí prišli voliť, sú aj Rómovia z blízkej osady. „Ľudí chodí o niečo viac ako po iné voľby,“ informovala Eva Matlovičová z obecného úradu v Plaveckom Štvrtku. V obci je 1800 oprávnených voličov, 300 z nich je Rómov. „Podľa doterajšieho priebehu odhadujeme, že by mohla prísť približne jedna tretina z nich,“ uviedla Matlovičová.

17:05 Ani tri hodiny pred zatvorením 80 volebných miestností v Banskej Bystrici sa kandidáti na poslancov mestského zastupiteľstva nevzdávajú a mobilizujú voličov do poslednej chvíle, napríklad cez sms.Mestská volebná komisia v Banskej Bystrici len pred malou chvíľou zaevidovala podnet od členky okrskovej volebnej komisie, ktorá upozornila na rozposielanie esemesiek od istého kandidáta na poslanca. Ide o podozrenie z marenia volieb.

17:02 Policajtom sa podarilo odhaliť ďalší prípad volebnej korupcie. Tentoraz sa kupovanie hlasov vyskytlo v Kremnici.

17:00 Vo volebných miestnostiach v bratislavskej Vrakuni chcú sedieť ako pozorovatelia aj niektorí kandidáti na poslancov a starostu. Jednotlivé okrskové komisie tak hlasujú, či ich do miestností pustia alebo nie. Predseda mestskej volebnej komisie Patrick Lutter vraví, že zákon to umožňuje, ak to okrsková komisia schváli.

16:50 Prípad kupovania hlasov vo Zvolene sa mal udiať pred volebným okrskom č. 5, ktorý sídli na tamojšom mestskom úrade. Okrskovej komisii to nahlásil občan, ktorý si všimol nezvyklý počet pravdepodobne bezdomovcov pred volebnou miestnosťou. Podľa informácií z mestskej volebnej komisie na miesto prišla krátko po nahlásení podozrivých osôb štátna polícia. O čo konkrétne malo ísť, ale členovia komisie nevedeli.

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

16:45 K urnám v Trhovej Hradskej  prichádza 50 – 60 percent oprávnených voličov. O komunálne voľby majú občania najväčší záujem, pred štyrmi rokmi sme mali až 70-percentnú účasť,“ povedal Vasil Nyeso, predsa komisie s tým, že predpokladá, že aj v tomto roku dosiahnu podobný výsledok. Dodal, že doobeda chodia starší občania, v popoludňajších hodinách a večer mladí voliči. „Na dedine je to už tak,“ uzavrel.

16:40 V Trsticiach v okrese Galanta, vo volebnom okrsku číslo jeden je evidovaných viac ako tisíc oprávnených voličov. Do 16.00 h svoje volebné právo využila viac ako tretina občanov, skonštatoval predseda volebnej komisie János Cserko. Dodal, že voľby sú pokojné, očakáva, že v skorých večerných hodinách bude väčší nával voličov.

16:35 V Trnavskom kraji je viac obcí, kde je len jeden kandidát na starostu. Vo Vlčkovciach pri Trnave majú iba jedného kandidáta na starostu a o deväť poslaneckých miest sa uchádza desať kandidátov. Skutočnosť, že už nie je príliš o čom rozhodovať, ovplyvnila aj doterajšiu účasť Vlčkovčanov na hlasovaní. Do 15.00 h prišlo podľa zapisovateľky miestnej volebnej komisie zhruba 20 percent z 1088 zapísaných oprávnených voličov.

16:30 V Dolnom Dubovom pri Trnave dnes starostu nevolia. Nikto, kto by chcel kandidovať, sa totiž nenašiel.

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Niektoré okrsky hlásia štvornásobnú volebnú účasť!

16:27 Vysokú účasť na dnešných komunálnych voľbách odhadujú členovia volebných komisií v južných okresoch Nitrianskeho kraja. Prví záujemcovia čakali pred volebnými miestnosťami už pred ich otvorením. Záujem sa neznížil ani neskôr a volebná účasť v niektorých okrskoch bola už v čase obeda vyššia ako celková volebná účasť pred štyrmi rokmi.

16:25 V obci Važec bol na úradnej tabuli volebný plagát kandidátky na starostku. Popri tabuli sa pritom ide k obom volebným miestnostiam. Tabuľa je na budove obecného úradu a obe miestnosti sú v tejto budove, upozornil predsedu volebnej komisie redaktor RTVS Milan Velecký. Po jeho upozornení plagát odstránili.

16:20 Polícia v Prešovskom kraji prijala dve trestné oznámenia týkajúce sa volieb, ktoré sa budú ďalej prešetrovať. Prvé je z obce Torysa v okrese Sabinov, kde jeden z kandidátov na starostu v miestnej krčme údajne kupoval občanom alkohol, aby ho volili. Druhé trestné oznámenie podala volička z Vranova nad Topľou, ktorú poslanci podľa jej slov ovplyvňovali.

16:14 Jeden z kandidátov na post poslanca mesta Prievidza za druhý volebný obvod, 64-ročný Jaroslav Daniš náhle zomrel.

Zmätení voliči kontaktujú volebnú infolinku

Nejasnosti spojené s obecnými voľbami objasnia voličom až do skončenia hlasovania, do 20:00 h, na informačnej telefonickej linke ministerstva vnútra. Volať sa dá na bratislavské čísla: 02/4859 2312 a 02/4859 2313. Volebná infolinka slúži výlučne voličom a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám a obciam.

Voliči sa podľa zapisovateľky Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Evy Chmelovej často informujú, ako sa hlasuje, ako majú upraviť hlasovacie lístky a kedy je hlasovací lístok neplatný. Zaujímajú sa tiež o to, či si môžu vypýtať aj nový hlasovací lístok, ak by omylom pochybili. Volajúci sa sťažujú aj na kampaň, napríklad na stále vylepené plagáty, no v tejto oblasti ÚVK nemá žiadne kompetencie.

16:00 Televízie ku komunálnym voľbám pripravili mimoriadne vysielanie. RTVS odvysiela v Žurnáli Rádia Regina o 20.00 h. informácie o priebehu volieb. Od 21.00 budú vysielané informácie s prvými výsledkami volieb až do 22.30. Prvé výsledky prinesie Jednotka o 23.00 h. TA3 chystá po uzavretí volebných o 20.00 h miestností moderované vysielanie doplnené o prvé výsledky volieb.

V Buzitke starostu nevolia

Iba poslancov obecného zastupiteľstva si dnes volia obyvatelia obce Buzitka v okrese Lučenec. Ministerstvo vnútra rozhodlo o odložení volieb starostu po tom, ako dostalo uznesenie Ústavného súdu, ktorý musí najskôr preskúmať registráciu  kandidátov. 

Dôvodom na odloženie volieb starostu je sťažnosť jedného z kandidátov, pretože ho miestna volebná komisia odmietla zaregistrovať pre nesprávne vypísané petičné hárky. Problém bol v tom, že podľa komisie neboli všetky strany označené menom a adresou kandidáta. 

Predtým, ako pôjdete voliť, nezabudnite na toto:

  • Po príchode do velebnej miestnosti sa musíte legitimovať preukazom totožnosti.
  • Dostanete prázdnu obálku a dva hlasovacie lístky – jeden pre voľbu starostu obce alebo primátora v meste. Druhý je pre voľbu poslancov.
  • Hlasovacie lístky pre voľby primátora a mestských poslancov budú označené na ľavom okraji farebným pruhom.
  • Na hlasovacom lístku pre voľbu starostu obce, primátora mesta alebo starostu mestskej časti zakrúžkujete poradové číslo len jedného kandidáta.
  • Na hlasovacom lístku pre voľbu poslancov obecného, mestského alebo miestneho zastupiteľstva zakrúžkujete poradové čísla jednotlivých kandidátov. Krúžkujete však iba taký počet kandidátov, aký má byť zvolený vo vašom volebnom obvode - tento údaj nájdete na hlasovacom lístku.
  • Na záver hlasovacie lístky vložíte do obálky, zalepíte ju a vhodíte do urny.

Vo Zvolene predávali hlasy!

Polícii sa podarilo odhaliť a zdokumentovať kupovanie hlasov počas dnešných komunálnych volieb vo Zvolene. Médiám to potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. „Bolo možné hneď vzniesť obvinenie,“ dodala Chmelová. 

15:10 V troch obciach žiarskeho volebného obvodu - Lovči, Slaskej a Prenčove sú dnešné komunálne voľby bez súboja. Zaregistrovali tam totiž rovnaký počet kandidátov na poslancov, ako je miest v obecnom zastupiteľstve, a po jednom kandidátovi na starostu.

15:00 Väčšine voličov na Nobelovom námestí v bratislavskej Petržalke trvá 15 až 20 minút, kým sa za plentou rozhodnú, ktorému z kandidátov dajú svoj hlas. Do volebných miestností totiž chodia podľa slov predsedníčky jednej z okrskových komisií nepripravení a často mená kandidátov vidia vo volebnej miestnosti prvýkrát. „Jeden z voličov tu bol dokonca 40 minút,“ povedala pre TASR Alena Hrabovská.

Kandidátka musela podať sťažnosť kvôli vandalizmu

Jedna z kandidátok v mestskej časti bratislavského Nového Mesta musela podať podnet na ústrednú volebnú komisiu. „Je mi ľúto, že niekto nedokáže akceptovať férovú kampaň a uchýlil sa k podobnej špinavosti,“ komentovala Katarína Augustinič, kandidátka na poslankyňu Bratislavy.

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: topky)

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: topky)

V rómskej osade volili celé rady

Značný záujem voličov o komunálne voľby zaznamenali od rána v rómskej osade v Trebišove, kde je volebná miestnosť v budove základnej školy. „Museli sme poprosiť mestskú políciu, aby voličov púšťala do budovy postupne, stáli tam veľké rady,“ povedala podpredsedníčka volebnej komisie v okrsku číslo tri Jaroslava Topoľančinová. 

Volebná účasť je podľa nej vyššia ako v predchádzajúcich voľbách, voliči chodia po skupinkách. Okrsková volebná komisia zatiaľ nemusela riešiť nejaké problémy. „Špecifikum v rómskej osade je, že im častejšie musíme opakovať, že na malom lístku si majú vybrať len jedného kandidáta a na veľkom hlasovacom lístku najviac 12, a že ich majú krúžkovať,“ povedala Topoľančinová.

14:15 V okresnom meste Senec v Bratislavskom kraji prebiehajú komunálne voľby bez problémov a voličská účasť je sľubná. Pracuje tam 15 okrskových komisií so 75 členmi a jedna mestská so šiestimi členmi. Vo voličských zoznamoch je zapísaných 14 696 oprávnených voličov, z toho 270 cudzincov s trvalým pobytom v Senci. Evidujú tam 14 nesvojprávnych osôb, ktoré sa na voľbách zúčastniť nemôžu, ani jeden občan Senca nie je ku dňu volieb väzobne stíhaný.

14:00 Voľby majú pokojný priebeh aj v Dolnom Lopašove v okrese Piešťany, kde očakávajú veľmi dobrú účasť. Zatiaľ je to veľmi dobré, očakávame, že príde vyše 60 % voličov, povedal člen volebnej komisie Adam Zemko.

Prvovolič Daniel Ilenčík
Zobraziť galériu (92)
Prvovolič Daniel Ilenčík  (Zdroj: topky)

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: topky)

Výsledky komunálnych volieb: Totálne
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: topky)

12:55 Polícia v Banskobystrickom kraji zaznamenala dnes od rána do 12.00 h už niekoľko podnetov od občanov, ktorí sa domnievajú, že počas komunálnych volieb dochádza k narušeniu ich korektného priebehu. 

Na Luníku IX. volička opisovala z lístka!

V košickej mestskej časti Luník IX. prerušili voľby po tom, čo zistili, že jedna z voličiek za plentou opisovala z papierika, koho má voliť za starostu a za poslancov. Ako uviedla predsedníčka miestnej volebnej komisie Alena Straková, prišli na to náhodou. Vo volebnej miestnosti boli plenty na tajné hlasovanie umiestnené napravo a naľavo od uličky a dverí do kuchynky, kam si členovia volebnej komisie chodili variť kávu. Z uličky bolo vidieť za plenty, a tak všimli, že jedna volička má lístok.

„Našli sme u nej lístoček, na ktorom mala napísané, koho má voliť za starostu a za poslancov. Zavolali sme na políciu a dočasne sme voľby prerušili,“ povedala Straková. Doložila, že to ohlásili aj okresnej volebnej komisii. Policajti ženu vypočuli, podľa neoficiálnych informácií jej lístok dal otec jedného z kandidátov na starostu. Situáciu rieši košická okresná i mestská volebná komisia. 

Po 38 minútach voľby pokračovali. O tento čas sa voľby na košickom Luníku IX predĺžia. Podľa viacerých Rómov, ktorí postávali a diskutovali pred materskou školou, kde je volebná miestnosť, mala predsedníčka najprv voličku upozorniť a nezastavovať voľby. „Veď ak si človek dačo nepamätá, je normálne, že si to napíše na lístok,“ tvrdili Rómovia.

Komunálne voľby 2014 v
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

12:15 Najdiskutovanejšie kandidátske trio na post bratislavského primátora stihlo odvoliť už doobeda.

Ivo Nesrovnal
Zobraziť galériu (92)
Ivo Nesrovnal  (Zdroj: TASR)

Milan Kňažko
Zobraziť galériu (92)
Milan Kňažko  (Zdroj: SITA)

Milan Ftáčnik
Zobraziť galériu (92)
Milan Ftáčnik  (Zdroj: SITA)

Polícia v Nitre prevetrala volebnú komisiu

Na políciu v Nitre sa obrátil občan, ktorý nahlásil, že v Novom Tekove v Levickom okrese otvorili volebnú miestnosť ešte pred siedmou hodinou. Informáciu potvrdila aj hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Nitre Renáta Čuháková. „Máme takýto podnet. Volebná miestnosť mala byť otvorená o desať minút skôr. Ešte pred oficiálnym začiatkom volieb údajne stihol odvoliť jeden občan. Prípadom sa budeme ďalej zaoberať,“ uviedla Čuháková.

Podľa zapisovateľky Miestnej volebnej komisie v Novom Tekove Marcely Čižmárovej nebola volebná miestnosť v obci otvorená skôr, ale presne o siedmej hodine ráno. „Otvorili sme presne. Dotyčný občan sa bol pred začiatkom volieb iba informovať, ale svoj hlas odovzdal až po siedmej hodine,“ uviedla Čižmárová.

12:05 Voľby v Banskej Bystrici doobeda prebiehajú pokojne. V meste riešili len jeden podnet, ktorý sa týkal auta zaparkovaného pred obchodným reťazcom, na ktorom majú reklamu niektorí kandidáti na poslancov do mestského zastupiteľstva. Ako sa však ukázalo, auto tam parkuje už asi týždeň.

12:00 Takto nakupuje počas volieb jeden z bratislavských kandidátov:

11:55 Aj voľby v severnej časti Nitrianskeho kraja zatiaľ prebiehajú pokojne a bez incidentov. Podľa väčšiny členov oslovených obvodných i okrskových volebných komisií ľudia chodia k urnám priebežne. 

11:50 Voliči v južných okresoch Trnavského kraja chodia k urnám priebežne. Viacerí občania chceli využiť pekné jesenné počasie na záhradkárske práce, a preto svoje voličské právo uplatnili v ranných hodinách.Voľby majú pokojný priebeh.

Prezident volil v Poprade

Hlas v komunálnych voľbách dnes odovzdal vo svojom rodnom Poprade aj prezident SR Andrej Kiska. Odvoliť prišiel v spoločnosti manželky a syna. „Dnes ráno sme sa na voľby pripravili, chystám sa však aj na zajtrajšie stretnutie prezidentov. Prídu prezidenti, ktorí reprezentujú takmer 200 miliónov ľudí, takže sa na to veľmi dobre pripravujem, aby tie oslavy a stretnutia prebehli na úrovni,“ povedal novinárom Kiska.

Do Popradu sa prezident snaží chodiť čo najviac, aby prežil čas s rodinou. Z jeho príchodu sa tešila aj manželka. „Šla so mnou voliť veľmi rada, nemusel som ju prehovárať. A hoci máme spoločné názory na spoločnosť i život, tak naozaj neviem, koho dnes volila,“ zdôraznil.

Dnešný deň ešte prežije prezident s rodinou v Poprade, v nedeľu skoro ráno však už rodné mesto opustí a čakajú ho pracovné povinnosti. Tvrdí, že chodí voliť poctivo celý život, občas mu voľby narušila zahraničná pracovná cesta.   

Prezident s rodinou
Zobraziť galériu (92)
Prezident s rodinou  (Zdroj: SITA)

K urnám chodia celé rómske rodiny, chcú vodu a elektrinu!

Jediná volebná miestnosť na košickom sídlisku Lunik IX. dnes dopoludnia doslova praská vo švíkoch. Rómovia tieto komunálne voľby berú vážne a od rána chodia voliť celé rodiny.

Pri vchode stoja pomocníci, ktorí ich usmerňujú a púšťajú postupne, aby volebná miestnosť nebola preplnená. Radia im, ale len technicky, ako využiť volebné právo. To znamená, že im len povedia, že kandidáti sa krúžkujú a nie krížikujú. Dokonca i na stene pri vstupe do volebnej miestnosti, je takýto inštruktážny lístok.  „Od rána chodia. Čakáme, že najviac ich bude okolo obeda,“ myslia si. Samotní Rómovia od týchto volieb očakávajú, že sa budú mať lepšie. „Aby sme mali vodu, elektrinu a všetko, čo nám chýba.“

Komunálne voľby 2014 v
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 

Tento muž volil na Slovensku ako prvý!

9:40 Prvým voličom Slovensku bol Jaroslav Fuska, krátko po ňom prišiel vodoinštalatér Jozef Hanko, podľa ktorého mu skorá hodina na volebný akt vyhovuje pre prácu, nie je však pravidlom. „Pokiaľ skoro ráno nemusím, tak odvolím v priebehu dňa,“ povedal. Pre nástup do práce sa ako tretí k urne dostavil Jozef Mečiar, ktorý je povolaním hasič. K urne v Kultúrnom dome v Lazanoch v okrese Prievidza sa začali voľby o hodinu skôr ako v iných obciach a mestách, a tak voliči prišli k urnám už krátko po 6.00 h pre následné pracovné povinnosti.

Prvý volič
Zobraziť galériu (92)
Prvý volič  (Zdroj: TASR)

9:20 V Ižipovciach obyvatelia nemajú koho voliť.V maličkej liptovskej obci s 92 obyvateľmi sa opakuje situácia spred štyroch rokov, keď nikto neprejavil záujem o post starostu ani poslanca obecného zastupiteľstva. 

9:00 Komunálne voľby sa v hlavnom meste začali pokojne. Za prvé dve hodiny nemusela mestská volebná komisia v Bratislave riešiť žiadne problémy. Hovorca bratislavskej mestskej časti Nové Mesto Marek Tettinger uviedol, že pred mnohými volebnými miestnosťami stáli dnes ľudia už pred ich otvorením. „Počas iných volieb zvyknú prví voliči prichádzať pol hodinu až hodinu po otvorení volebnej miestnosti. Mnohí si tak dnes prišli ráno odvoliť a odchádzajú z mesta na predĺžený víkend,“ opísal.

Komunálne voľby 2014
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

8:30 V dnešných komunálnych voľbách bude mať právo voliť len minimum slovenských väzňov, pretože toto právo budú mať len obvinení, ktorých miesto trvalého pobytu pred vzatím do výkonu väzby patrí do volebného okrsku, na území ktorého je obvinený vo výkone väzby. Voliť tak budú môcť len dvaja obvinení vo väzbách v Žiline a Nitre. Vo voľbách 2010 využil svoje volebné právo len jeden z troch obvinených, ktorí mohli hlasovať.

8:20 „Prišla som voliť s vierou, že starosta a poslanci v ďalších štyroch rokoch naplnia to, čo pred voľbami nasľubovali,“ uviedla 62-ročná pani Katarína z bratislavskej Karlovej Vsi, ktorá prišla k urnám medzi prvými voličmi. Podľa jej názoru sa však medzi predvolebnými sľubmi „akosi zabudlo na ľudí“. „Väčšinou sa hovorilo o doprave, parkovaní, psoch, nie o ľuďoch,“ dodala.

Za kupčenie s hlasmi hrozí väzenie

8:15 Osobitnú pozornosť budú muži zákona venovať aj prípadom „kupovania hlasov“. „Upozorňujeme občanov, že kto inému násilím alebo hrozbou násilia či ľsťou bráni v ústavnom práve voliť svojho kandidáta vo voľbách, dopúšťa sa trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb. Za takéto konanie, a to aj v prípade, že niekto občana k voľbe určitého kandidáta núti, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky,“ upozornila Denisa Baloghová z Prezídia Policajného zboru.

8:00 V mestách a obciach dohliadajú na verejný poriadok motorizované a pešie policajné hliadky. V teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície. V prípade potreby sú tiež pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici.

Otvorenie volebných miestností počas
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

Aj poškodený hlasovací lístok môže byť platný

7.40 Občania hlasujú tak, že kandidátov krúžkujú. Hlasovací lístok bude platný, aj keby bol poškodený, pokiaľ z neho bude jasné, ako volič hlasoval. V prípade, že starosta či primátor nebudú zvolení, do dvoch týždňov budú nové voľby.

7.30 Predtým, než voliči odovzdajú hlas preferovaným kandidátom na poslancov, mali by si pozorne prečítať hlasovací lístok. Bude na ňom totiž uvedený maximálny počet poslancov, koľkých môžu vo svojom obvode voliť. V prípade starostu či primátora vyberajú len jedného kandidáta.

7:20 Hlasovať môžu nielen Slováci, ale aj cudzinci. Slováci sa musia preukázať platným občianskym preukazom, cudzinci dokladom o pobyte pre cudzinca. Voliť môžu aj ľudia, ktorým zdravie bráni ísť do volebnej miestnosti. Keď požiadajú členov okrskovej volebnej komisie o prenosnú hlasovaciu schránku, prinesú im ju domov.

Otvorenie volebných miestností počas
Zobraziť galériu (92)
 (Zdroj: SITA)

Prvovoličov je viac ako 28 000

7.15 Právo voliť má vyše štyri milióny voličov. Prvovoličov je podľa odhadov viac ako 28 000. Tých, ktorí už v iných voľbách hlasovali, ale v komunálnych môžu až tento rok, je 256 000. Voliť možno len v mieste trvalého bydliska.

7:10 Starostov, primátorov a komunálnych poslancov si volí 2923 obcí, vrátane mestských častí Bratislavy a Košíc. Vytvorených je 5989 volebných okrskov.

7:05 Pre voličov je zriadená infolinka. Otázky súvisiace s voľbami môžu volať od 7.00 h do 20.00 h na telefónne čísla 02/4859 2312 a 02/4859 2313.

7:00 Volebné miestnosti sú dnes otvorené od 7.00 h, hlasovať sa bude môcť do 20.00 h. Potom sa začnú sčítavať hlasy.

Volebné miestnosti vítajú prvých voličov
Zobraziť galériu (92)
Volebné miestnosti vítajú prvých voličov  (Zdroj: SITA)

Otvorenie voleb...
Zobraziť galériu (92)
Otvorenie voleb...  (Zdroj: SITA)

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (92)
Ilustračné foto  (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu