Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopäťdesiaty tretí (20. mája 2023)

Ruský útok zranil 5 osôb. Zobraziť galériu (7)
Ruský útok zranil 5 osôb. (Zdroj: Twitter/@KyivIndependent)

KYJEV - Kyjev sa v noci na dnes znovu stal terčom útoku ruských dronov. V niektorých častiach mesta zneli výbuchy, nasadená bola protivzdušná obrana, ktorá podľa ukrajinských úradov všetky bezpilotné lietadlá zostrelila. Na niektorých miestach ale dopadli ich trosky, napísali ruskojazyčná verzia spravodajského serveru BBC a agentúra Ukrinform, podľa ktorej to bol už 11. letecký útok na ukrajinskú metropolu tento mesiac.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č.450

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 450 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

 

ONLINE

21:12 Medzinárodný trestný súd dnes vyhlásil, že je "hlboko znepokojený" po tom, ako Rusko vydalo zatykač na prokurátora a sudcov, ktorí vydali zatykač na ruského diktátora Vladimira Putina.

21:11 Tvrdenie šéfa Wagnera Jevgenija Prigožina, že jeho žoldnieri zajali Bachmuta, malo za cieľ odvrátiť pozornosť od obrovskej podpory Ukrajine počas zahraničných návštev prezidenta Volodymyra Zelenského, uviedol poradca prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak.

21:10 Situácia v Bachmute na východe Ukrajiny je pre ukrajinské sily kritická, pripustila dnes námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. Stalo sa tak nedlho potom, čo šéf ruskej súkromnej vojenskej Wagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ohlásil úplné dobytie mesta. 

20:27 Pápež František vymenoval kardinála Mattea Zuppiho za osobitného vyslanca Vatikánu pre vojnu na Ukrajine. Predseda Talianskej biskupskej konferencie (CEI) by mal viesť misiu, ktorá by prispela k zmierneniu napätia v nádeji, že sa tak začne "cesta k mieru", oznámil v sobotu Vatikán. TASR informácie prevzala z agentúr DPA a AP.

19:51 Ruské sily zaútočili raketami Grad na mesto Toreck v Doneckej oblasti, pričom zranili päť ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa, informoval 20. mája gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

18:29 Ukrajina v sobotu uviedla, že naďalej kontroluje časť mesta Bachmut na východe krajiny. Po tvrdení ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny o jeho dobytí zdôraznila, že boje pokračujú, hoci situácia je kritická. TASR informácie prevzala z agentúry AFP.

17:45 "Úloha bola stanovená nahlas a otvorene - poraziť Rusko na bojisku, ale nezastaviť sa pri tom, ale odstrániť ho ako geopolitického konkurenta," vyhlásil ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov uprostred prebiehajúceho samitu G7 v Hirošime.

16:58 Neústupnosť v sankčnej politike voči Rusku prisľúbil ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému predseda Európskej rady Charles Michel. Stretli sa v sobotu popri summite skupiny G7, ktorý sa koná v japonskej Hirošime. TASR o tom informuje s odvolaním sa na agentúru DPA.

16:22 Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v sobotu povedal, že rozhodnutia krajín skupiny G7 prijaté na summite v japonskej Hirošime majú za cieľ obmedziť vplyv Ruska a Číny. Nespokojnosť s vyhlásením G7 vyjadrila aj Čína. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

15:53  Prigožin zároveň poslal odkaz ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému, ktorý v sobotu pricestoval na summit G7 v Japonsku. "Ak uvidíš (amerického prezidenta Joea) Bidena, pobozkaj ho na čelo a pozdravuj ho odo mňa," povedal. Kyjev tvrdenie šéfa vagnerovcov poprel. "Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute," reagoval hovorca ukrajinskej armády Serhij Čerevatyj.

15:31 Zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Kyjev na toto vyhlásenie bezprostredne nereagoval. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

14:42 Prezident Volodymyr Zelenskyj sa dnes stretol so svetovými lídrami na samite G7 v Hirošime, vrátane premiéra Spojeného kráľovstva Riša Sunaka, talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, indického premiéra Naréndru Módího a predsedu Európskej rady Charlesa Michela.

14:40 Osobná účasť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na summite G7 v japonskom meste Hirošima môže byť prelomová. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron po stretnutí so svojím ukrajinským kolegom. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

13:45 Rusko priváža do Bachmutu vzdušné, motorizované puškové jednotky. Okrem žoldnierov z Wagnerovej skupiny Rusko posiela do Bachmutu vzdušné a motorizované puškové jednotky, informoval Serhii Cherevatyi, hovorca ukrajinského východného operačného veliteľstva.

12:50 Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexander Gruško v sobotu upozornil na riziko, ktorému sa západné krajiny vystavia v prípade dodania moderných stíhačiek na Ukrajinu. Informuje stanica BBC a denník The Guardian, odvolávajúc sa na ruské médiá.

12:31 V Janakijeve sa ozývali výbuchy.

11:58 Lídri skupiny najvyspelejších krajín G7 "čo najdôraznejšie" odsúdili "brutálnu" vojnu Ruska na Ukrajine a označili ju za vážne porušenie medzinárodného práva. Lídri to uviedli v sobotu na summite v japonskom meste Hirošima v pasáži záverečného vyhlásenia venovanej ruskej vojne na Ukrajine, informoval portál britského denníka The Guardian.

11:00 USA vycvičila ukrajinských pilotov na prúdových stíhačkách F-16, zároveň budú spolupracovať so spojencami pri doprave lietadiel na Ukrajinu. Na tlačovom brígingu to oznámil poradca pre Národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

10:45 Ruskí útočníci ostreľovali mesto Cherson.

10:39 Nad okupovaným Mariupoľom sa spustil systém protivzdušnej ochrany.

9:50 Peking by mal "tlačiť na Rusko, aby zastavilo svoju agresiu" proti Ukrajine, vyzvali vo vyhlásení lídri skupiny veľkých ekonomík G7 na summite v Japonsku. Informujú o tom agentúry AFP a Kjódó. Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že chcú konštruktívne a stabilné vzťahy s Čínou.

9:27 Ukrajinský prezident Zelensky pricestoval do Japonska na summit G7.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA (Kyodo News via AP))

8:30 Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena zakázala vývoz veľkého množstva spotrebného tovaru do Ruska, vrátane sušičiek bielizne, snežných pluhov či dojacích zariadení. Urobila tak pre obavy, že pôvodný účel použitia tohto tovaru by mohol byť zmenený a mohol by byť použitý Ruskom vo vojne proti Ukrajine, informuje agentúra Reuters.

8:17 Úlomky z leteckého útoku spôsobili požiar v Kyjeve. Trosky, ktoré dopadli na Kyjevský obvod Dneprovskyi, ktorý sa nachádza na východnom brehu hlavného mesta, podpálili strechu obytnej budovy, informovali predstavitelia Kyjeva a Kyjevskej oblasti v Telegrame.

7:15 Americký prezident Joe Biden na summite šéfov štátov a vlád krajín skupiny G7 v japonskej Hirošime oznámi ďalšiu pomoc Ukrajine vo výške 375 miliónov dolárov (8,2 miliardy Kč). Jej súčasťou budú munícia aj raketomety HIMARS. S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa o tom dnes informovala agentúra Reuters.

6:30 Americký prezident Joe Biden "sa teší na stretnutie" s ukrajinským lídrom Volodymyrom Zelenským v Hirošime, uviedol v sobotu Biely dom a potvrdil tak informáciu, že títo dvaja politici sa stretnú na okraj summitu krajín G7. "Je isté, že sa s ním prezident Biden stretne," povedal poradca pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan, no neuviedol žiadne podrobnosti ohľadom toho, kedy sa rokovanie uskutoční. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj pocestuje do Hirošimy v sobotu

Japonsko oznámilo, že Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj pocestuje v sobotu do Hirošimy, kde sa má zúčastniť na summite krajín G7 o Ukrajine.Informuje tom správa agentúry AP. Očakáva sa, že Zelenskyj dorazí do Hirošimy, miesta prvého jadrového útoku na svete, v sobotu večer. K lídrom siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta sa pripojí v nedeľu.

Pôvodne bolo potvrdené, že Zelenskyj sa k účastníkom summitu G7 pripojí v piatok prostredníctvom videokonferencie. Tento tento plán sa však zmenil po tom, čo Zelenskyj vyjadril "silnú túžbu" zúčastniť sa na summite osobne, uvádza sa vo vyhlásení japonského ministerstva zahraničných vecí.

Japonsko predtým odmietalo potvrdiť Zelenského osobnú návštevu krajiny a do piatkového neskorého večera trvalo na tom, že sa zúčastní na summite iba online. Počas jeho návštevy v Hirošime bude Zelenskyj rokovať aj s japonským premiérom Fumiom Kišidom, uviedlo ministerstvo.

Lídri skupiny G7 oznámili sprísnenie sankcií uvaľovaných na Rusko za inváziu na Ukrajinu. Počas trojdenného summitu, ktorý sa začal v piatok, by mali tiež rokovať o postupe vo vojne na Ukrajine. Skupinu G7 tvoria Británia, Francúzsko, Japonsko, Kanada, Nemecko, Taliansko a USA.
 

Ukrajina odrazila "masívny" útok dronmi na Kyjev, uviedla armáda

Po páde trosiek jedného z dronov vzplála strecha deväťposchodovej obytnej budovy východne od centra mesta, uviedol kyjevský starosta Vitalij Kličko. Na mieste zasahovali hasiči. Požiar už je uhasený.

V ďalších častiach ukrajinského hlavného mesta trosky bezpilotných lietadiel poškodili ďalší bytový dom, autá a čerpaciu stanicu. O obetiach ani zranených ukrajinské úrady neinformovali.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu