Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Volebný debakel na Ukrajine: Zelenskyj má dôvod na široký úsmev, rodí sa veľkolepé víťazstvo

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Zobraziť galériu (7)
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

KYJEV - Strana nového ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského vedie v prvých odhadoch výsledkov predčasných parlamentných volieb, ktoré sa uskutočnili na Ukrajine v nedeľu. Podľa prieskumov medzi zúčastnenými voličmi získala strana Sluha národa 43,9 percenta hlasov, informovala tlačová agentúra AFP.

Proruská Opozičná platforma - Za život sa podľa týchto údajov, vychádzajúcich z troch prieskumov, umiestnila na druhom mieste so ziskom 11,5 percenta hlasov. Odhady boli zverejnené krátko po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (19.00 h SELČ).

O priazeň približne 30 miliónov voličov sa uchádzalo 22 politických strán. Predpokladá sa, že Zelenského strana bude jasným volebným víťazom, na získanie väčšiny v 450-člennom parlamente (Najvyššej rade) však bude pravdepodobne potrebovať koaličného partnera.

Voľby na Ukrajine
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Strana Sluha národa sa zasadzuje za proeurópske a protikorupčné záležitosti, pričom doteraz nemala v parlamente zastúpenie. Jej predpovedaný volebný zisk je podľa AFP najvyšší, aký bol kedy dosiahnutý niektorým zo subjektov vo voľbách na Ukrajine od rozpadu Sovietskeho zväzu v roku 1991.

Prognózy sa však týkajú len polovice kresiel, obsadzovanej podľa straníckych kandidátok. Práve druhá časť, ktorá je obsadzovaná víťazmi v jednotlivých volebných obvodoch, bude rozhodujúca, pokiaľ ide o postup Zelenského pri zostavovaní vlády. Zverejnenie úplných oficiálnych výsledkov volieb sa očakáva v pondelok.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

Zelenskyj už naznačil, že uprednostní spoluprácu s ďalšou novou silou na ukrajinskej politickej scéne - stranou Hlas na čele s rockovou hviezdou Sviatoslavom Vakarčukom. Tá podľa zverejnenej prognózy získala 6,3-percentnú podporu a prekročila tak hranicu piatich percent pre vstup do parlamentu.

Podľa odhadov budú v novom parlamente pôsobiť aj strany Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka (zisk 8,9 percenta) a Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej (7,6 percenta). Zelenskyj (41), ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 20. mája, vyhlásil v nedeľu po skončení hlasovania, že jeho hlavnými prioritami sú ukončenie vojny na východe Ukrajiny a zastavenie korupcie.

Petro Porošenko
Zobraziť galériu (7)
Petro Porošenko  (Zdroj: SITA/AP/Efrem Lukatsky)

Hlavné priority

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v nedeľu po skončení hlasovania v predčasných parlamentných voľbách, že jeho hlavnými prioritami sú ukončenie vojny na východe Ukrajiny a zastavenie korupcie. Vyjadril sa tak po tom, ako prieskumy medzi zúčastnenými voličmi ukázali, že jeho strana Sluha národa získala "rekordný podiel hlasov", uviedla tlačová agentúra AFP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TASR/AP/Evgeniy Maloletka)

"Našimi hlavnými prioritami - a opakujem to pre každého Ukrajinca - sú ukončenie vojny, návrat našich zajatcov a porážka korupcie, ktorá na Ukrajine pretrváva," povedal bývalý komik Zelenskyj (41), ktorý sa ujal prezidentskej funkcie 20. mája.

Viac o téme: VoľbyUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu