Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kto bude novým prezidentom Ukrajiny? Kandidáti navštívili Paríž, Macron záhadne mlčí

Macron prijal Zelenského a Porošenka Zobraziť galériu (3)
Macron prijal Zelenského a Porošenka (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler, Pool)

PARÍŽ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron prijal v piatok v Elyzejskom paláci ukrajinských prezidentských kandidátov Volodymyra Zelenského a Petra Porošenka, súčasnú hlavu štátu.

"Bola tam veľmi pokojná, vrelá atmosféra. Videl som pred sebou skutočného lídra zjednotenej Európy," citovala Zelenského agentúra UNIAN. Ako uviedol, s Macronom "diskutovali o otázkach, ktoré sú pre ukrajinskú spoločnosť najdôležitejšie", najmä o ukončení vojny v Donbase.

Petro Porošenko a Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
Petro Porošenko a Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP/Michel Euler)

Elyzejský palác oznámil, že k schôdzke sa nebude oficiálne vyjadrovať. Agentúra UNIAN dodala, že s Macronom sa potom stretol Petro Porošenko. Podľa agentúry AP Porošenko po schôdzke na Twitteri napísal, že je "rád, že sa stretol s úprimným priateľom Ukrajiny".

Macron mlčí

Macron sa k stretnutiu s Porošenkom nevyjadril. Ukrajinský prezident pricestoval do Paríža po tom, ako sa v piatok stretol v Berlíne v nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Tá sa na spoločnej tlačovej konferencii vyhla otázke, koho podporuje v ukrajinských prezidentských voľbách. Povedala len to, že je v "trvalom kontakte" s terajším prezidentom.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Olivier Matthys)

V prvom kole prezidentských volieb, ktoré sa konalo 31. marca, ani jeden z 39 kandidátov nezískal podporu viac ako polovice zúčastnených voličov. Dvaja najúspešnejší kandidáti — Zelenskyj (získal 30,24 percenta hlasov) a Porošenko (15,95 percenta hlasov) — sa tak stretnú 21. apríla v druhom kole.

Viac o téme: UkrajinaPetro PorošenkoEmmanuel MacronVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu