Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NATO: Zaznamenali sme zvýšenú účasť Ruska v bojoch na východe Ukrajiny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (9)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Severoatlantická aliancia má indície, podľa ktorých sa Rusko opäť výraznejšie angažuje v bojoch na východnej Ukrajine. Uviedol to dnes hlavný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove, ktorého citovala agentúra Reuters.

Podľa Breedlova sa v súčasnosti v niektorých oblastiach východnej Ukrajiny bojuje intenzívnejšie než pred podpísaním minskej dohody o prímerí z vlaňajšieho septembra. Po uzavretí dohody Rusko podľa tvrdení NATO stiahlo časť svojich vojakov nasadených na ukrajinskom území. Vláda v Kyjeve však v ostatných dňoch hovorí o opätovnom posilnení ruských síl na Ukrajine. Breedlove uviedol, že nemôže potvrdiť odhad ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, podľa ktorého na východe krajiny operuje až 9000 ruských vojakov. Generál však v tejto súvislosti poukázal na zvýšenú bojaschopnosť síl separatistov, ktoré v niektorých oblastiach zatlačili ukrajinskú armádu. 

"Sme svedkami toho, že Ruskom podporované sily znovu dokážu vyvíjať tlak na ukrajinské jednotky a na viacerých miestach posunuli kontaktnú líniu smerom na západ, a to je znepokojujúce," vyhlásil Breedlove. Podľa jeho slov NATO zaznamenalo na východe Ukrajiny dôkazy, ktoré svedčia o používaní systémov protivzdušnej obrany a elektronického boja. Takéto signály v nedávnej minulosti sprevádzali presuny ruských vojsk na ukrajinské územie, uviedol Breedlove. Moskva dlhodobo popiera tvrdenia o nasadení svojich vojakov na východe Ukrajiny. Rovnako odmieta aj obvinenia, že dodáva zbrane tamojším proruským separatistom. 

Merkelová obviňuje Rusko z porušenia povojnového poriadku v Európe

Nemecká kancelárka Angela Merkelová obvinila dnes Rusko, že svojimi intervenciami na Ukrajine porušilo povojnový mierový poriadok v Európe. Európa podľa nej nemôže uvažovať o zrušení ekonomických sankcií voči Moskve, kým Kremeľ nezaujme iný postoj. "Anexia Krymu nie je hocijakou anexiou. Ide o porušenie hodnôt, na základe ktorých bol po druhej svetovej vojne vytvorený mierový poriadok, konkrétne stanovenie hraníc a rešpektovanie územnej celistvosti," uviedla Merkelová podľa agentúry Reuters na Svetovom ekonomickom fóre, ktoré sa koná vo švajčiarskom Davose. "Ekonomické sankcie boli nevyhnutné. Nie sú samoúčelné, môžu sa však zrušiť, ak sa odstránia ich príčiny. To sa ale zatiaľ nedeje," dodala kancelárka, ktorá verí, že nové kolo mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou v Berlíne by mohlo priniesť prímerie na východnej Ukrajine. Varovala však pred prílišnými očakávaniami. 

Zatiaľ čo promoskovskí povstalci zintenzívnili útoky a Kyjev plánuje posilniť svoje ozbrojené sily v reakcii na "zvýšenú ruskú prítomnosť", Berlín vyzval na politické riešenie, tvrdiac, že žiadna strana nezvíťazí pomocou vojenských prostriedkov. Šéf nemeckej diplomacie Frank-Walter Steinmeier pred stredajším stretnutím so svojimi ruskými, ukrajinskými a francúzskymi partnermi uviedol: "Môžem iba dúfať a apelovať na všetky strany, aby vyjednávali konštruktívne; aby tu bol výsledok."

Povstalci posúvajú predné bojové línie ďalej od mesta 

Povstalecké sily samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) posunú svoje frontové línie ďalej od hlavného mesta Doneck, aby znemožnili jeho ostreľovanie ukrajinskými vojakmi. Uviedol to dnes líder DĽR Alexandr Zacharčenko, ktorého citovala agentúra RIA Novosti. Toto rozhodnutie podnietil dnešný incident, pri ktorom delostrelecký granát zasiahol v tejto metropole trolejbusovú zastávku, pričom podľa rozličných zdrojov zahynulo 9-15 ľudí. 

Úrady DĽR navyše tvrdia, že v nedeľu došlo pri vzdušnom útoku ukrajinských lietadiel v meste Horlivka k zabitiu vyše 30 civilistov vrátane detí. Od začiatku roku sa zrážky medzi kyjevskými silami a stúpencami nezávislosti Donbasu zintenzívnili, pričom ukrajinská armáda údajne ostreľuje aj obytné oblasti, píšu RIA Novosti. Námestník generálneho tajomníka OSN pre politické záležitosti Jeffrey Feltman označil momentálnu situáciu na juhovýchodnej Ukrajine za "najhorší vojnový stav" od uzavretia prímeria vlani 5. septembra, pričom zdôraznil, že počet civilných obetí stále narastá.

Vodca separatistov prekvapil slovami: Nemohli sme ich zastreliť, bohužiaľ

Separatisti pri útoku na donecké letisko zajali 16 ukrajinských vojakov, o ktorých oslobodenie teraz so vzbúrencami rokuje generálny štáb ukrajinskej armády. Oznámil to dnes v Kyjeve armádny hovorca Vladyslav Selezňov. Podľa ruských aj niektorých ukrajinských zdrojov povstalci dnes letisko ovládli, Kyjev potvrdil stratu kľúčového nového terminálu.

Niektorí ukrajinskí novinári z miest bojov informovali, že do zajatia padol aj veliteľ ukrajinskej letiskové obrany. Niekoľkí zajatí sú údajne zranení. V ukrajinských médiách sa objavujú výzvy na potrestanie generálov, ktorí vraj obranné boje v letiskovom areáli nezvládli. Terčom kritiky je najmä náčelník generálneho štábu Viktor Muženko. Podľa popoludňajšej informácie hovorcu protipovstaleckej operácie Andrija Lysenka držia vojaci v areáli letiska iba štartovaciu dráhu a hasičskú zbrojnicu. Žiadny ďalší objekt sa už nehodí k vojenskému využitiu, a armáda sa preto rozhodla priestor opustiť, povedal Lysenko.

Žiadne zľutovanie nemieni mať s ukrajinskými zajatcami šéf doneckých povstalcov Alexandr Zacharčenko. "Nemohol som ich bohužiaľ všetky postrieľať," povedal dnes na tlačovej konferencii v Donecku. "Vyženiem ich ale na miesto, kde dnes umierali ľudia. Pôjdu pešo z letiska až na električkovú zastávku, kde budú prosiť o odpustenie," povedal s odvolaním na mínometné ostreľovanie zastávky, pri ktorom dnes zahynulo 13 ľudí. Povstalci z ich smrti obviňujú ukrajinskú armádu, podľa ukrajinského velenie bol útok dielom vzbúrencov.

Zacharčenko neskôr svoju hrozbu splnil. Na zastávku, kde dnes našlo smrť 13 civilistov, privliekli ozbrojenci spútaného ukrajinského vojaka, ktorého na mieste očakávali ruské televízne štáby a desiatky rozhorčených ľudí. Dav sa pokúsil zajatcov lynčovať, ľudia do neho kopali a bili ho päsťami. Ozbrojenci ho len s ťažkosťami dopravili do pristaveného vozidla. Míňali pritom na zemi ležiace mŕtve telá obetí dnešného minometného útoku. Zacharčenko oznámil, že sa dobrovoľne rozhodol odovzdať Kyjevu troch zadržaných vojakov a telá ich ôsmich mŕtvych druhov. Svojich mŕtvych dostali od veliteľov ukrajinských jednotiek aj separatisti. Výmena sa podľa agentúry Unian odohrala na doneckom železničnom nádraží.

Rusko odmieta zodpovednosť za útok v Donecku: Na vine sú ukrajinskí vojaci!

Ruské ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo dnes ako "vážnu provokáciu" raňajší útoku na zastávku mestskej hromadnej dopravy v Donecku na východe Ukrajiny, pričom z jeho spáchania obvinilo ukrajinských vojakov.

"Tento incident považujeme za zločin proti ľudskosti, otvorenú provokáciu s cieľom podkopať snahy dosiahnuť mierové riešenie v ukrajinskej kríze," uviedol v oficiálnom tlačovom vyhlásení rezort ruskej diplomacie, ktorý citovala agentúra Reuters. Pri útoku delostreleckým granátom na zastávku mestskej hromadnej dopravy v Donecku zomrelo dnes ráno podľa úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) najmenej 13 ľudí a 20 ďalších utrpelo zranenia. 

Údaje o počtoch obetí a zranených sa rôznia. Tamojšie úrady pôvodne informovali o deviatich obetiach a deviatich zranených osobách. Podľa agentúry TASS sa incident odohral okolo 08.30 h miestneho času v mestskej štvrti Leninskij. Na zastávku zaútočili neznámi útočníci z mikrobusu. Pri útoku bol zasiahnutý trolejbus a auto.

 

Na Ukrajinu vstúpili ruské jednotky aj s tankami: Ďalší masaker civilistov v Donecku!

Pri zásahu električkovej zastávky v Donecku mínometnou paľbou zahynulo dnes ráno na juhu mesta 13 ľudí a desiatky bolo zranených. Oznámili to separatisti. Paľba bola údajne vedená z mínometu umiestneného na korbe dodávky. Po explózii začal horieť aj prechádzajúci trolejbus. Stalo sa tak len pár hodín po uzatvorení nového prímeria. Ukrajina pritom obvinila Rusko, že vyslali za hranice ďalších vojakov a tanky. Prezident uviedol aj konkrétne počty. 

Podľa agentúry TASS na miesto tragédie prišiel šéf povstaleckej Doneckej ľudovej republiky Alexandr Zacharčenko. K minometnému útoku došlo na Kuprinovej ulici v Leninovom obvode južne od mestského centra. Nové civilné obete si bojové operácie v Donecku vyžiadali len niekoľko hodín po ministerskej schôdzke v Berlíne, kde sa údajne dosiahli pokroky v rokovaniach o urovnaní ukrajinského konfliktu.

Ministri zahraničia Ruska, Ukrajiny, Francúzska a Nemecka sa dohodli na stiahnutí ťažkej výzbroje z línie frontu a potvrdili platnosť demarkačnej čiary, ktorá bola dohodnutá už začiatkom septembra pri rokovaní v bieloruskom Minsku.

NATO: Zaznamenali sme zvýšenú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Podľa dosiahnutej dohody by z frontu mali byť do vzdialenosti 15 kilometrov stiahnuté zbrane kalibrov vyšších ako 100 milimetrov. V prípade Donecku by to znamenalo, že z mesta bude vyvedená ťažká výzbroj vrátane niektorých mínometov.

NATO: Zaznamenali sme zvýšenú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Porošenko: Rusi posielajú vojakov aj tanky

Rusko má na Ukrajine 9000 vojakov, konštatoval dnes ukrajinský prezident Petro Porošenko v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose.

NATO: Zaznamenali sme zvýšenú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Porošenko vyzval Moskvu, aby stiahla z Ukrajiny svojich vojakov, ktorí podľa neho majú k dispozícii rôzne ťažké zbrane vrátane tankov a delostreleckých systémov. "Ak toto nie je agresia, čo je potom agresia?" spýtal sa ukrajinský prezident. Vyzval Rusko, aby plnilo mierový plán a spolupracovalo pri uzatváraní spoločnej hranice, informovala agentúra Reuters.

NATO: Zaznamenali sme zvýšenú
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

Porošenko taktiež oznámil, že Kyjev nebude znovu prerokúvať vlaňajšiu dohodu o prímerí uzavretú v bieloruskom Minsku, informovala agentúra DPA. "Nie je o čom rokovať," zdôraznil ukrajinský prezident a vyzval na plnú implementáciu existujúcej dohody o prímerí vrátane zastavenia dodávok zbraní zo zahraničia, prísunu munície a vojakov a stiahnutia ťažkých zbraní z frontovej línie.

"Ak chcete diskutovať o niečom inom, nie ste za mier, ste za vojnu," odkázal. Pre kanál Bloomberg TV Europe Porošenko povedal, že len dnes prekročilo hranice vyše 2000 ruských vojakov a 200 tankov a obrnených transportérov, uviedla agentúra Ukrinform. Porošenko podľa nej povedal, že na Ukrajine je približne 8000 ruských vojakov.

Podľa agentúry Interfax-Ukrajina Porošenko pre Bloomberg TV Europe uviedol, že hranice prekročilo približne 20 tankov.  Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov dnes na tieto obvinenia reagoval slovami, že ich treba podložiť dôkazmi.

"Počuli sme už veľa o príleve ruských vojakov a zbraní. A zakaždým odpovedám, že ak niekto hovorí s takou istotou, potom by mal predložiť nejaké fakty. Avšak nikto nie je schopný alebo ochotný predložiť nám fakty," citovala Lavrova agentúra TASS.

Armáda oznámila stiahnutie z terminálu letiska v Donecku

Ukrajinská armáda dnes oznámila, že vládne sily sa stiahli z nového terminálu letiska v Donecku, o ktoré viedli prudké boje s proruskými separatistami celé mesiace.  "Včera (v stredu) bolo prijaté rozhodnutie odísť z oblasti terminálu na nové pozície," povedal hovorca armády Vladyslav Selezňov, ktorého citovala agentúra Reuters.

Ukrajinské ministerstvo obrany krátko predtým uviedlo, že časť z budov a areálu doneckého letiska je naďalej pod kontrolou armády a boje s povstalcami pokračujú. Ministerstvo tiež oznámilo, že za uplynulých 24 hodín prišlo pri bojoch o letisko o život šesť vojakov a ďalších 16 utrpelo zranenia. Predstavitelia separatistov hovorili o najmenej ôsmich mŕtvych povstalcoch, uviedla agentúra DPA.

Ruskí televízni reportéri si v stredu podľa agentúry AP prezreli budovu letiska a ukázali telá zabitých ukrajinských vojakov. Boje o letisko, ležiace na severnom okraji Donecka, bašty separatistov, vyvrcholili minulý víkend, keď vystupňované násilie na východe Ukrajiny rozvrátilo relatívny pokojnú situáciu panujúcu od dosiahnutia nového prímeria začiatkom decembra.

V Donecku zajali 16 vojakov

Separatisti pri útoku na donecké letisko zajali 16 ukrajinských vojakov, o ktorých oslobodenie teraz so vzbúrencami rokuje generálny štáb ukrajinskej armády. Oznámil to dnes v Kyjeve armádny hovorca Vladyslav Selezňov. Podľa ruských aj niektorých ukrajinských zdrojov povstalci dnes letisko ovládli; Kyjev potvrdil stratu kľúčového nového terminálu.

Niektorí ukrajinskí novinári z miest bojov informovali, že do zajatia padol aj veliteľ ukrajinskej letiskovej obrany. Niekoľko zajatých je údajne zranených. V ukrajinských médiách sa objavujú výzvy na potrestanie generálov, ktorí vraj obranné boje v letiskovom areáli nezvládli. Terčom kritiky je najmä náčelník generálneho štábu Viktor Muženko.

Žiadne zľutovanie nemieni mať s ukrajinskými zajatcami šéf doneckých povstalcov Alexander Zacharčenko. "Nemohol som ich bohužiaľ všetkých postrieľať," povedal dnes na tlačovej konferencii v Donecku. "Vyženiem ich ale na miesto, kde dnes umierali ľudia. Pôjdu pešo z letiska až na električkovú zastávku, kde budú prosiť za odpustenie," povedal s odvolaním sa na mínometné ostreľovanie zastávky, pri ktorom dnes zahynulo 13 ľudí. Povstalci z ich smrti obviňujú ukrajinskú armádu, podľa ukrajinského velenia bol útok dielom vzbúrencov.

Jaceňuk: Za útok v Donecku by malo niesť zodpovednosť Rusko

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk obvinil dnes proruských separatistov zo spáchania ranného útoku na zastávku trolejbusu v Donecku na východe Ukrajiny, pričom zodpovednosť za tento incident by podľa neho malo prevziať Rusko. "Ruskí teroristi dnes opäť spáchali hrozný čin proti ľudskosti. Zodpovednosť za to nesie Rusko," povedal Jaceňuk na oslavách pri príležitosti Dňa jednoty v Kyjeve, ktorého citovala agentúra Reuters.

Z útoku na civilistov v Donecku obvinil dnes proruských povstalcov aj ukrajinský minister zahraničných vecí Pavlo Klimkin. "Pri takýchto teroristických útokoch zomierajú mierumilovní Ukrajinci. Rusko musí zastaviť teroristov," citovala z vyjadrení Klimkina na Twitteri agentúra DPA. Ukrajinské prozápadné vedenie v Kyjeve obviňuje Moskvu zo zásobovania povstalcov zbraňami a bojovníkmi.

Pri útoku delostreleckým granátom na zastávku električky v Donecku zomrelo dnes ráno podľa úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) najmenej 13 ľudí a 20 ďalších utrpelo zranenia.  Údaje o počtoch obetí a zranených sa rôznia. Tamojšie úrady pôvodne informovali o deviatich obetiach a deviatich zranených osobách.

Podľa agentúry TASS sa incident odohral okolo 08.30 h miestneho času v mestskej štvrti Leninskij. Na zastávku zaútočili neznámi útočníci z mikrobusu. Pri útoku bol zasiahnutý trolejbus a auto.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu