Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Putinovi radí boľševický extrémista: Ukrajinu treba podmaniť, toto je jeho diabolský plán!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA, Twitter)

MOSKVA – Čo stojí za rozhodnutiami Vladimira Putina? Akými myšlienkami sa riadi? Budete veľmi prekvapení, kto ovplyvňuje jeho politické rozhodnutia. Jeho meno je Alexander Dugin. Hlavný ruský ideológ, mystik a tvorca nového geopolitického konceptu Eurázie. Jeho snom je vytvoriť veľkú eurázijskú úniu na čele s Ruskom. Nacionálny boľševizmus má vytvoriť nový svetový poriadok.

Alexander Dugin je v ruských kruhoch dobre známy. Pred dvoma rokmi vydal knihu s názvom Štvrtá politická teória. V nej poodkryl svoju víziu na budúce usporiadanie sveta. A je to rozhodne zaujímavé čítanie. Súčasný svetový poriadok by okamžite vymenil za úplne iný. Jeho myšlienky miestami naháňajú hrôzu. Navyše sa zdá, že pri posledných krokoch Vladimira Putina, vodca Kremľa pozorne načúva.

Postupne si podmanil Krym, vyvoláva nepokoje na východe Ukrajiny a najnovšie Rusi uniesli estónskeho predstaviteľa tajnej služby. Existujú u neho dva svety – Atlantída, kde patrí väčšinou súčasný Západ na čele s USA. A Eurázia – Bývalý blok štátov ZSSR. Zvíťaziť by mal projekt Eurázie na čele s Ruskom. Do tohto bloku by mali patriť aj európske štáty okrem Británie.

Podľa Alexandra Dulebu patrí k najvýznamnejším predstaviteľov euroázijskej školy a v súčasnosti predstavuje ikonu ruského geopolitického myslenia. „Alexander Dugin je jeden z najvýznamnejších predstaviteľov tzv. eurázijskej geopolitickej školy. Nadväzuje na tvorcov eurázijskej geopolitickej doktríny (Trubeckoj, Savickij a pod.). Podľa tejto doktríny Rusko nie je ani Európa, ani Ázia, ale predstavuje osobitnú kontinentálnu civilizáciu, ktorej antipólom je tzv. atlantistická civilizácia (krajiny, kontrolujúce more, inými slovami „Západ“). Dugin oživil tradíciu ruskej eurázijskej školy v 90. rokoch minulého storočia, stal sa ikonou súčasného ruského geopolitického myslenia. Je autorom viacerých kníh na túto tému, prednáša na Moskovskej štátnej univerzite,“ povedal nám zahraničnopolitický expert Duleba.

„Konzervatívnu revolúciu“ chce predviesť v Rusku. Všetky ostatné ideológie (liberalizmus, komunizmus a fašizmus) zlyhali. Nová vládnuce myšlienky by mali pozostávať z komunizmu, fašizmu, nacizmu a konzervativizmu. Toto je zmes totalitných a autoritárskych praktík. Hlavne treba poraziť liberalizmus, ktorý prevláda na úpadkovom Západe.

Putinovi radí boľševický extrémista:
Zobraziť galériu (3)

Aj podľa Dulebu je Alexander Dugin nebezpečný. „V súčasnosti za najnebezpečnejší považujem Duginov názor, podľa ktorého Rusko musí viesť vojnu proti Ukrajine (ovládanej atlantistickými silami), pretože vojna s Ukrajinou je nevyhnutná, tak nemá zmysel čakať,“ myslí si.

V jeho plánoch má byť Ukrajina totálne ovládnutá a podmanená. Podľa toho, čo vidíme sa Putin jeho rád zjavne pevne drží. V žiadnom prípade nechce Ukrajinu pustiť na Západ, tým by bola ohrozená integrita eurázijského projektu. Pre samotného Putina je rozpad ZSSR tragédiou. Obnova ríše je teda Duginovým hlavným cieľom.

Cirkev má byť podriadená štátu, čiže je iba jeho slúžkou. Nie ako nezávislé centrum moci. Západ treba zlikvidovať podporou radikálnych pravicových a ľavicových strán proti hlavnému prúdu Európskej únie.

Idea Eurázijskej únie je v Rusku veľmi populárna. Prihlásil sa k nej aj Vladimir Putin. „Dugin je údajne poradcom Sergeja Naryškina, v súčasnosti predsedu Štátnej dumy (dolná komora parlamentu), nie je poradcom prezidenta Putina. Geopolitická koncepcia eurázijstva je v Rusku populárna, hlavne potom, čo Vladimír Putin sa vo svojom predvolebnom programe (prezidentské voľby 2012) rozhodol vytvoriť Eurázijskú úniu, t.j. integračný zväzok Ruska, Ukrajiny, Kazachstanu a Bieloruska podľa vzoru Európskej únie. Eurázijská škola ruskej geopolitiky ponúka ideologickú osnovu pre Putinov projekt Eurázijskej únie. Keďže Dugin je lídrom školy, jeho názory sú rešpektované v širšej verejnosti a majú dosah i na ruskú politiku,“ dodáva uznávaný expert na Rusko.

Video prejavu Alexandra Dugina

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu