Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kličko kandidovať na prezidenta nebude: Pozrite sa, koho podporí

Vitalij Kličko
Vitalij Kličko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Líder ukrajinskej strany UDAR Vitalij Kličko dnes oznámil, že sťahuje svoju kandidatúru v prezidentských voľbách. Podporil v nich zároveň miliardára, podnikateľa Petra Porošenka.

Kličkovo stiahnutie kandidatúry a oznámenie Porošenka z piatkového večera, že sa vo voľbách 25. mája bude uchádzať o post prezidenta, pripravilo pôdu pre volebný súboj medzi mužom známym ako "čokoládový kráľ" a bývalou premiérkou Julijou Tymošenkovou, uviedla agentúra Reuters.

"Jedinou šancou na víťazstvo je nominovať jedného kandidáta z demokratických síl," povedal Kličko na stretnutí delegátov strany UDAR s tým, že podporuje Porošenka.

Porošenko viedol v posledných prieskumoch s výrazným náskokom pred Tymošenkovou i Kličkom. Lehota na podanie kandidatúry v prezidentských voľbách vyprší v nedeľu 30. marca. Na tento víkend preto väčšina politických strán zvolala nominačné zjazdy.

Porošenko, ktorého majetok sa odhaduje na približne miliardu eur, je vnímaný ako jeden z finančných podporovateľov revolúcie z roku 2004 i nedávnych protivládnych protestov. Súčasťou jeho impéria sú okrem iného televízna stanica Kanal 5 a cukrovinkársky koncern Rošen (Roshen), ktorý má teraz problémy so svojimi prevádzkami v Rusku. Porošenko pôsobil aj v politike, v parlamente i vo vláde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu