Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ďalší prieskum prekvapil: Fico je prvý, za ním však nastali totálne zmeny!

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Keby sa prezidentské voľby konali v januári, v prvom kole by zvíťazil Robert Fico so ziskom 40,1 percenta hlasov. Druhé miesto by obsadil Radoslav Procházka s 13,6-percentnou podporou, Andrej Kiska by mal na treťom mieste 13,2 percenta hlasov. Štvrtý by bol Pavol Hrušovský s deväťpercentnou podporou, nasledovaný Milanom Kňažkom s výsledkom 8,9 percenta hlasov.

Gyula Bárdos by získal 6,6 percenta, siedmy Ján Čarnogurský 3,1 percenta, Helena Mezenská 1,5 percenta, Peter Osuský 1,3 a Viliam Fisher jedno percento. Zvyšní kandidáti by mali výsledok nižší ako jedno percento. Vyplýva to z prieskumu agentúry MVK, ktorý urobili od 15. do 21. januára na vzorke 1 106 respondentov, ktorá bola reprezentatívna pre populáciu SR z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a regiónov. Informoval o tom Pavel Haulík z agentúry MVK.

Prieskum uskutočnili štandardizovaným rozhovorom prostredníctvom anketárskej siete. Pri otázke - Keby sa prezidentské voľby konali už dnes, ktorému kandidátovi by ste dali svoj hlas? - dostali respondenti na osobitnom hárku zoznam všetkých kandidátov, pričom 38,7 percenta účastníkov výskumu uviedlo, že sa určite chcú zúčastniť na voľbe a ďalších 38,9 percenta svoju účasť zvažuje. 

Agentúra MVK sa pýtala aj na preferencie pre druhé kolo volieb. Z dvojice Radoslav Procházka - Robert Fico by súčasného premiéra podporilo 52,5 percenta opýtaných. Fico by získal viac hlasov aj v súboji s Andrejom Kiskom, v takejto dvojici Fica označilo 52,6 percenta respondentov. Ani Pavol Hrušovský by neporazil Fica, ktorého by v druhom kole s Hrušovským volilo 58,4 percenta ľudí. Robert Fico by zvíťazil v druhom kole aj s Milanom Kňažkom, Fica by uprednostnilo 59,1 percenta opýtaných. 

KANDIDÁT POČET PERCENT
Robert Fico 40,1
Radoslav Procházka 13,6
Andrej Kiska 13,2
Pavol Hrušovský 9,0
Milan Kňažko 8,9
Gyula Bárdos 6,6
Ján Čarnogurský 3,1
Helena Mezenská 1,5
Peter Osuský 1,3
Viliam Fischer 1,0
Jozef Behýl 0,5
Jozef Šimko 0,3
Milan Melník 0,3
Ján Jurišta 0,3
Stanislav Martinčko 0,2
Údaje sú uvedené v percentách.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu