Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rómom na východe chýba motivácia voliť: Chceme prácu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ZÁMUTOV - Rómski voliči z obce Zámutov majú dnes podobne ako aj v prípade prvého kola malý záujem o prebiehajúcu voľbu slovenskej hlavy štátu. V spomínanej dedine pod Slanskými vrchmi žije najpočetnejšia komunita Rómov v okrese Vranov nad Topľou.

V Zámutove evidujú približne 700 oprávnených rómskych voličov. Väčšina z nich prvé kolo prezidentských volieb ignorovala. 

"Je tu taký zvyk. Majú vyšší záujem o parlamentné a komunálne voľby, lebo majú vyšší dosah na to, čo táto komunita potrebuje, alebo považuje za dôležité," povedal podpredseda okrskovej volebnej komisie v Zámutove Vladimír Krivák. 

Do druhého kola voľby prezidenta sa zatiaľ zapojilo v Zámutove malé množstvo Rómov. Viacerí z nich sa zhodujú vo svojich očakávaniach od budúcej hlavy štátu. Sú pre nich prioritou prakticky aj pri ostatných voľbách. "Chceme, aby sa to u nás zlepšilo, stále niet roboty," konštatuje pred volebnou miestnosťou v Zámutove Ján Daňo. "Aby roboty bolo, hlavne pre tých mladých, nás starších už nezamestná nikto," dopĺňa Daňove slová volička Regina Kroková. 

"Tá zamestnanosť ľudí asi najviac trápi, s tým sa nerobí nič," zapája sa do diskusie rómsky poslanec obce Ján Tancoš. Miestni ľudia sú podľa jeho slov znechutení z politiky. Nízku účasť Rómov na voľbách však dáva všeobecne do súvislosti aj s chýbajúcou "motivačnou" kampaňou v osadách, ktorá je typická pre komunálne či župné voľby.

Adam Kroka dnes vyrovnáva pozemok pri svojom dome so synom a skupinou kamarátov. "Ľudia tým politikom už neveria," odpovedá na otázku, prečo sa miestni Rómovia na prezidentské voľby nehrnú. "Ja asi pôjdem voliť, lebo môj a tu kamarátov hlas možno rozhodnú. Ale zatiaľ je to 50 na 50 či pôjdem voliť, lebo máme ešte robotu," chytá sa lopaty a pokračuje v naberaní hliny do fúrika.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu