Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ROZHOVOR Sulíkov kandidát na bratislavského župana Droba: Keď vyhrám, odchádzam z parlamentu

Juraj Droba Zobraziť galériu (6)
Juraj Droba (Zdroj: archív JD)

BRATISLAVA - Kampaň v župných voľbách smeruje do finále. Podľa prieskumov majú stále šancu vyhrať viacerí a pôjde zrejme o najvyrovnanejšie voľby na Slovensku. Juraj Droba je jedným z nich. Prečítajte si rozhovor o jeho plánov do budúcna.

Prezentujete sa ako kandidát, ktorý v bratislave spojil pravicu. Podľa prieskumov to zatiaľ vyzerá, že šance viacerých kandidátov sú veľmi vyrovnané. S čím idete do volieb?

Cieľom je ponúknuť ľuďom konkrétne riešenia, ktoré vedia za päť rokov zlepšiť náš kraj a urobiť z Bratislavy fungujúci a moderný región. Podporuje ma široká pravicová koalícia, okrem SaS aj OĽANO, SMK, OKS, NOVA a Zmena zdola Jána Budaja. A Bratislava bola vždy pravicová. Ak zaberieme všetci spolu aj s voličmi strán našej koalície, je reálne, aby sme v tomto boji 18 kandidátov vyhrali. Najdôležitejšia bude mobilizácia v posledný týždeň kampane.

Matematicky to však vychádza tak, že momentálne rozloženie nahráva Ftáčnikovi.

Dôležité bude, koľko ľudí príde voliť. Ak príde k urnám dostatok pravicových voličov, som si istý, že nenechajú tento kraj kandidátovi prepletenému so Smerom, ktorý bol ešte aj členom Ústredného výboru Komunistickej strany Slovenska. Milana Ftáčnika podporil Smer už najmenej 3-krát, takže hru na nezávislého kandidáta mu voliči určite neuveria. V nedávnom prieskume som bol na druhom mieste o šesť bodov za ním a myslím si, že dobrou mobilizačnou kampaňou ho dokážem poraziť.

Juraj Droba so synom
Zobraziť galériu (6)
Juraj Droba so synom  (Zdroj: archív J.D.)

Nerokujete s niektorým s vašich súperov, aby sa vzdal vo váš prospech?

Nie. Myslím si, že málokto takto uvažuje, pretože kandidáti si chcú otestovať výtlak svojho mena aj pred komunálnymi voľbami. A sú minimálne štyria, ktorí aj reálne môžu vyhrať.

Kampaň vám financuje strana?

Moje financovanie je úplne transparentné, čo v týchto voľbách vôbec nie je samozrejmosťou. Strana SaS mi prispela sumou 120-tisíc eur a k tomu dávam do kampane z vlastných prostriedkov 20-tisíc eur. Nie je to až tak veľa, keď to porovnám s niektorými inými kandidátmi. Napríklad kampaň Rudolfa Kusého odhadujú marketingoví experti už teraz minimálne na 300-tisíc eur. Od februára otapetoval celý kraj stovkami bilbordov. Otázkou je, kto mu to celé financuje. Voliči by sa ho mali spýtať, komu by v prípade víťazstva musel splácať dlhy. Jeho financovanie je pre mňa, a dúfam, že aj pre voličov, úplne nedôveryhodné. Pavol Frešo sa transparentnosť nesnaží ani len predstierať. Na jeho volebnom účte svieti okrem pár centov od vtipkárov veľká nula, hoci jeho tvár už dlho straší každého, kto jazdí prímestskými autobusmi alebo MHD. Milanovi Ftáčnikovi zase platí kampaň osoba, ktorá si takmer všetky peniaze následne berie naspäť cez svoju firmu. Nech si na to každý spraví názor sám...

Skúsme zrekapitulovať pôsobenie bývalých županov. Čo sa podľa vás urobilo dobre a zle v kraji?

Obyvatelia Bratislavského kraja majú nárok na viac, kraj ide v súčasnosti hlboko pod svoje možnosti. Sú veci, ktoré sa podarili, napríklad cyklomost medzi Devínskou Novou Vsou a rakúskym Schlosshofom. Je síce úspechom nás všetkých, ale politické body si samozrejme pripisuje Pavol Frešo. Na druhej strane ľudia ani netušia, kde župa sídli, aký z nej majú osoh. A k tomu si pridajte kauzu opráv bez verejného obstarávania, cez ktorú odtieklo zo župy veľa peňazí, kauzu divadla Aréna či mnohé predražené zákazky.

Tri generácie Drobovcov
Zobraziť galériu (6)
Tri generácie Drobovcov  (Zdroj: archív J.D.)

Podľa mňa župa dokáže nakupovať o 15 až 20 percent lacnejšie. Tieto peniaze potom vieme investovať do dopravnej infraštruktúry či na zlepšenie podmienok v domovoch sociálnych služieb pre dôchodcov, ktorí to najviac potrebujú. Pavla Freša kritizujem, lebo posledné štyri roky pod jeho vedením kraj stagnoval. Na to, že so železnou pravidelnosťou obchádzal všetky obce kraja, je výsledkov pramálo a viacerí starostovia majú na neho ťažké srdce. Pavol Frešo už kraju nemá čo dať. Kraj potrebuje dynamického manažéra, ktorý sa nebojí zmien.

 

Ako hodnotíte personálnu politiku župy?

Pavol Frešo zdeformoval pracovné prostredie tým, že si na úrad "upratal" svojich straníckych kolegov potom, ako mu skrachovala SDKÚ. Na župe pracuje veľa kvalitných a slušných ľudí, len sa nikto nevenoval ich riadeniu a rozvoju. Moderný manažment ľudských zdrojov orientovaný na výsledok bude jedna z prvých vecí, do ktorých sa interne pustím.

 

S akými prioritami idete do volieb?

Úplne prvý krok je nulová tolerancia korupcie. Župa musí verejnosti do detailov ukázať, čo všetko robí a za akú cenu. Dopredu hovorím, nebude nám stačiť, aby úradník konal „v súlade so zákonom”. Pre mňa je dôležitá aj hospodárnosť a morálnosť všetkých rozhodnutí.
Najpálčivejším problémom je samozrejme doprava, pociťuje to celý kraj. Dá sa urobiť veľa, musíme zdvojiť koľajiská, aby mohli vlaky z celého kraja chodiť častejšie. Budem presadzovať dobudovanie nových trás električiek. Predĺžiť treba trať zo Zlatých Pieskov až po Vajnory, v Petržalke po Janíkov Dvor a z Dúbravky do novovznikajúcej štvrte Bory a až po Volkswagen a Devínsku Novú Ves. Okamžite musíme riešiť aj katastrofálnu situáciu v domovoch sociálnych služieb a tiež začať myslieť na zeleň. Vo svojom programe mám samostatnú kapitolu s názvom zeleň je dôležitejšia ako betón. 

Keď hovoríte o podpore strany SaS, prečo ste na bilboardoch sám bez predsedu Sulíka? Nevyhodnotili ste to v strane tak, že v bratislave by to bolo kontraproduktívne, keďže svojimi vyjadreniami sa môže zdať, že stráca podporu liberálnej Bratislavy?

Richard Sulík mal v minulých voľbách 180-tisíc preferenčných hlasov, čo je najviac zo všetkých pravicových politikov. Jeho politická váha je nespochybniteľná, navyše SaS má dnes vo všetkých prieskumoch vyššie preferencie, ako bol jej volebný zisk v roku 2016. Nemyslím si, že ide o pokles podpory liberálnej Bratislavy, skôr pár vyjadreniami zabrnkal na nervy tzv. bratislavskej kaviarni.

S Richardom som zakladal SaS, mám jeho plnú podporu a som veľmi rád, že stojí za mnou. Intenzívne mi pomáha s kampaňou. Cez billboardy sme chceli zvýšiť moju vlastnú poznateľnosť, preto som na nich sám. Koniec koncov za župana kandidujem ja a nie Richard Sulík.

ROZHOVOR Sulíkov kandidát na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív J.D.)

Ak by sa podarilo vyhrať voľby, budete na kandidátke sas v budúcich voľbách?

Už skôr som dal verejný prísľub, že ak ma ľudia zvolia za župana, vzdám sa poslaneckého mandátu v NR SR. Župan musí venovať práci 110 % svojej energie, preto si neviem predstaviť, že by som mohol sedieť na dvoch stoličkách. Ak mi občania dajú dôveru, budem županom na plný úväzok a budem sa venovať len a len Bratislavskému kraju.

Dano Krajcer na posledný deň odovzdávania kandidátok oznámil, že ide do boja o župana. Vy ste dobrí kamaráti, prekvapilo vás to, že budete v tomto boji rivalmi?

S Danom som priebežne komunikoval a už niekoľko mesiacov vopred mi avizoval, že nad svojou kandidatúrou uvažuje. Akceptujem jeho rozhodnutie, ideme každý sám za seba.

Koniec kamarátstva nehrozí?

Nie. Poznáme sa príliš dlho na to, aby sme nevedeli oddeliť politiku od osobného vzťahu. Každý má právo kandidovať.

Nezoberie vám najviac hlasov? Pre voličov ste dosť podobní a máte aj rovnaký hodnotový rebríček.

Pri 18 kandidátoch to už nebude hra len o tom, kto je liberál a kto pravicový. Skôr to vidím tak, že máme dvoch vyhoretých kandidátov, pánov Ftáčnika a Freša, ktorí mali veľa príležitostí dokázať, ako dobre to vedia robiť. Na škodu celého mesta a kraja však svoje príležitostí prepásli. A potom tu máme pána Kusého, ktorý má pochybné financovanie vlastnej kampane a je v rukách oligarchov.

Kotlebizácie Bratislavy sa neobávate?

Zrejme nie, pretože dnes veľa voličov cíti, aké sú tieto voľby dôležité. V Bratislave je určite viac voličov SaS ako voličov Kotlebu. Dôležité je, aby voliči SaS a ďalších pravicových strán prišli voliť a nenechali rozhodnúť iných.

ROZHOVOR Sulíkov kandidát na
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: archív J.D.)

Narodili ste sa v Bratislave?

Narodil som sa v mestskej časti Podunajské Biskupice, bola tam v tom čase jedna z troch pôrodníc v Bratislave. Vyrastal som na sídlisku v Ružinove, neskôr som býval na Jelačičovej a v Starom meste. Mama pochádza z Ivanky pri Dunaji, kde som pre zmenu strávil každé prázdniny. Som srdcom Bratislavčan a k mestu i jeho okoliu mám citový vzťah.

Žili ste aj v zahraničí, prečo ste sa vrátili? Státisíce mladých tam zostali a vrátiť sa nechcú kvôli systému, ktorý tu nefunguje.

Tri roky som strávil v Belgicku a v USA. Získal som iný pohľad na život, ale vždy som sa rád vrátil na Slovensko a nikdy som nerozmýšľal, že by som žil inde. Do Bratislavy jednoducho patrím. Milujem tento kraj a toto mesto, dokonca už ako 18-ročný som robil turistického sprievodcu pre zahraničných návštevníkov Bratislavy. Myslím, že kraju mám čo ponúknuť. Nechýba mi chuť ani motivácia veci meniť a priniesť dynamiku do Bratislavského kraja, ktorý potrebuje energického župana. Obyvatelia nášho kraja majú nárok na viac.

Viac o téme: RozhovorJuraj Droba
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu