Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rozhovor s kandidátom Dobrovodským: Uspieť sa dá aj bez piva a párkov

Oskar Dobrovodský
Oskar Dobrovodský (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Oskar Dobrovodský vníma svoju kandidatúru na post predsedu BSK ako konkrétny krok prispieť k zmene na Slovensku. V rozhovore pre TASR zároveň odmietol, že by kampaň postavil na „osobnom probléme“. Tvrdí, že ani nemôže, keďže žiadnu kampaň nemá. Rozhovor s Oskarom Dobrovodským je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na post predsedu samosprávnych krajov.

Vaša kandidatúra teda nie je ďalším pokusom definitívne vyriešiť problém s neprispôsobivými susedmi na Družstevnej ulici v Malackách?

Tieto hlášky sa zrodili kdesi vo volebných štáboch niektorých kandidátov na predsedu kraja. Čo už iné sa dá na mňa vytiahnuť? Áno ľudia ma poznajú cez problém Družstevnej, ale to je reálny problém, Družstevnú nevytvorila predvolebná kampaň. Družstevnú priniesol život, vlastne prinieslo ju zlyhanie štátu, ktorý zlyháva takmer vždy, ak ma má vyžadovať zákonnosť od asociálnych spoluobčanov.

Keby ste sa teda stali županom, bol by problém z Družstevnej ulice prvým, ktorý by ste riešili?

To teda určite nie. Opakujem, ja na župana nekandidujem preto, aby som si vyriešil svoj osobný problém. Družstevná nie je len záležitosťou kraja, svoje povinnosti si musí plniť štát aj mesto. A myslím si, že priorita riešenia problémov by v deň nástupu do funkcie bola naozaj iná, Družstevná čaká štyri roky, nejaký ten deň by ešte počkala. Na druhej strane, oprávnene si myslím, že Družstevná robí hanbu tomuto kraju. Každý župan, ktorému na kraji skutočne záleží, by ju začal riešiť. Aj keby býval na opačnom konci kraja.

Ktorým oblastiam by ste sa teda prioritne venovali. Bola by to doriešenie dopravnej infraštruktúry, sociálna oblasť, školstvo, rozvoj turizmu...?

Niet v kompetencii kraja činnosti, ktorá by bola súca na odsunutie do úzadia. V každej oblasti v pôsobnosti kraja sa musíme usilovať dosiahnuť maximum, využiť skromné zdroje čo najefektívnejšie. Lebo by bolo naivné očakávať bohaté roky čo sa týka prísunu zdrojov. Mám jeden návrh pre všetky oblasti. Postupovať s rozvahou, na základe poznatkov, hodnoverných analýz a skúseností.

Buďte aspoň trochu konkrétny. Máte v jednotlivých oblastiach konkrétne návrhy na zlepšenie?

Určite by som sa veľmi intenzívne zaujímal o projekt koľajovej infraštruktúry bratislavskej integrovanej dopravy. Z pozície predsedu kraja by som prispel nejakým svojím návrhom, hlavne by som tlmočil návrh, pripomienku či nesúhlas občanov s nejakou časťou riešenia. A hlavne by som sa zasadzoval o to, aby jednotlivé zložky krajskej samosprávy aktívne spolupracovali na riešení konkrétnych úloh tam, kde im to vyplýva z kompetencií.

Ako by ste riešili problém BSK, limitovaný prístup k čerpaniu eurofondov?

Tak toto je veľký problém. Bratislavský kraj eurofondy na niektoré aktivity čerpať môže, na iné nie. Samozrejme je v sumáre na tom horšie ako napríklad Trnava. Problém je v tom, že Bratislavský kraj sa považuje za región bohatý, no veľká väčšina obyvateľov kraja si na vysokej nohe naozaj nežije. Povedzte, aký je rozdiel medzi bohatstvom ľudí v Báhoni a v Cíferi? Trnavský kraj môže čerpať dotácie na niektoré aktivity v cíferskom katastri, bratislavský na rovnaké aktivity v Báhoni nie. Riešením by bola zmena metodiky pri hodnotení regiónov úniou. No viem si predstaviť, že sa môže rozprúdiť aj diskusia o opodstatnenosti bratislavského kraja v súčasnej podobe, keďže na ňu občania doplácajú. Nebudem sa jej brániť.

Keď ste prijali kandidatúru, spomínali ste, že v reálnu šancu vyhrať neveríte, ale môžete zamiešať karty. Znamená to, že by ste za úspech považovali už len to, ak by ste „vyšachovali“ z hry niekoho z tých „hlavných favoritov“?

Záujem voličov v posledných dňoch ukazuje, že bilbordy už nerozhodujú ako kedysi, že ľudia o mne vedia, a že ma budú voliť aj bez piva a párkov. A tak si myslím, že to nemusí byť len o vyšachovaní nejakého hlavného favorita. Pokiaľ voliči posunú niektorého z hlavných favoritov za mňa, bude to silný signál pre všetkých politikov, že občania už nebudú tolerovať súčasný spôsob spravovania veci verejných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu