Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Výskumníci sú vo vytržení: Keď si pozreli, čo zachytila fotopasca, neverili vlastným očiam

(Zdroj: Youtube/The Independent)

FERGUSSON - Odborníkom sa po vyše sto rokoch podarilo opäť spozorovať kriticky ohrozený druh čiernohlavého bažanta-holuba. Tento vták je pre miestnu komunitu veľmi dôležitý, pretože je súčasťou tamojších legiend a kultúry. Expert uviedol, že na tento čarovný okamih čakal celý život.

Kriticky ohrozený čiernohlavý bažant-holub s čiernymi a oranžovými perami a červenými očami zostal záhadou viac ako storočie po tom, čo ho výskumníci prvýkrát a naposledy spozorovali v roku 1882. Ale o 140 rokov neskôr sa opäť objavil na nehostinnom ostrove Fergusson s rozlohou takmer 1300 kilometrov štvorcových, ktorý leží neďaleko pobrežia juhovýchodnej Papuy Novej Guiney. V septembri tam dorazil tím výskumníkov z miestneho Národného múzea, laboratória Cornell Lab of Ornitology a Americkej spoločnosti na ochranu vtákov v nádeji, že vtáka spozorujú. 

 

Scientists have reportedly rediscovered a rare bird that was last sighted almost 140 years ago in Papua New Guinea

Posted by WION on Monday, November 21, 2022

Mal som pocit, ako keby som našiel jednorožca

Expertom pomohli miestni obyvatelia nastaviť fotopasce. Takmer mesiac neúspešne čakali na prvé výsledky. Len dva dni predtým, ako sa chystali opustiť ostrov, Jordan Boersma, postdoktorandský výskumník z Cornell Lab of Ornitology, prechádzal kamerovým záznamom, keď uvidel vtáka kráčať priamo okolo fotoaparátu. "Po mesiaci hľadania, keď som videl prvé fotografie bažanta, som mal pocit, ako keby som našiel jednorožca. Je to okamih, o akom ako ochranca prírody a pozorovateľ vtáctva snívate celý svoj život," vyhlásil riaditeľ programu stratených vtákov v American Bird Conservancy John C. Mittermeier. 

Objav prichádza po tom, čo sa niektorí členovia výskumného tímu pokúsili vtáka nájsť už v roku 2019, no nenašli po ňom žiadne stopy. Vedci za svoj úspech vďačia miestnemu lovcovi Augustinovi Gregorymu, ktorý im povedal, že videl vtáka v oblasti so strmými hrebeňmi a údoliami a počul jeho volanie. Následne preto odišli do hustej lesnej oblasti ostrova, kde umiestnili kameru na 975 metrov vysoký hrebeň blízko rieky, odkiaľ sa bažanta podarilo nasnímať. Miestnu komunitu správa veľmi nadchla, pretože mnohí ľudia vtáka nevideli alebo o ňom nevedeli, dokým výskumný tím neprišiel na ostrov. 

O čiernohlavom bažantovi-holubovi sa toho veľa nevie. Populácia tohto druhu nie je určená, ale Medzinárodná únia na ochranu prírody tento druh kategorizuje ako kriticky ohrozený. V júli 2021 bola jeho populácia odhadovaná na 50 až 249 vtákov. Podľa všetkého klesla v dôsledku ťažby dreva a straty lesného biotopu. Ochranári dúfajú, že potvrdenie existencie čiernohlavého bažanta-holuba poskytne nádej pre ďalšie druhy vtákov, ktoré už desaťročia nikto nevidel. 

Viac o téme: BažantVtákObjavPapua Nová Guinea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu