Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Českú Národnú cenu za študentský dizajn získal Slovák: Navrhol unikátnu ekostoličku

Ekologická stolička SENO Zobraziť galériu (2)
Ekologická stolička SENO

BRATISLAVA - Ekologická stolička SENO je určená pre krátkodobé sedenie do verejných priestorov kultúrnych centier, galérií či iných spoločenských priestorov. Sedacia časť stoličky je vyrobená z biodegradovateľného a 100-percentne recyklovateľného materiálu.

Jej autor je študent Fakulty architektúry Slovenskej technickej univerzity v Bratislave (STU) Ján Forgáč. So stoličkou získal Národní cenu za studentský design. Tlačovú agentúru SITA o tom informovala manažérka pre komunikáciu STU Andrea Settey Hajdúchová.

„Cieľom bolo navrhnúť minimalistický čistý tvar, ktorý bude funkčný, ale zároveň bude odkazovať na harmóniu človeka s prírodou. Prvotný dôraz bol kladený na sedaciu časť, ktorá je vyrobená zo sušenej trávy a ekologického celulózového lepidla. Oblúkový tvar nesie inšpiráciu v hornatej krajine s pasienkami. Sedacia časť sa nesie na oceľovom drôte, symbolizujúci kovové nástroje, ktoré boli potrebné na kosenie lúk,“ vysvetľuje Ján Forgáč.

Do súťaže sa tento rok prihlásilo 256 autorov s 231 prácami z 12 univerzít a vysokých škôl a 16 stredných odborných škôl. Práce študentov hodnotili tri nezávislé poroty zložené z pedagógov, dizajnérov a architektov. Víťazný projekt zaujal porotu nielen po technickej stránke, ale najmä svojim experimentálnym prístupom k nábytkovému dizajnu. Primárnym materiálom na výrobu stoličky bola sušená tráva a seno zmiešané s celulózovým lepidlom. Zmes bola lisovaná za vysokého tlaku vo forme. Podstavec z ohýbaného drôtu a sedacia časť sú vzájomne prepojené dômyselne navrhnutým tvarovým spojom bez ďalších prídavných súčiastok. Konštrukcia stoličky pozostáva len z dvoch častí, ktoré spája napätie medzi doskou a drôtom.

Ergonómia sedenia bola navrhnutá na sedenie po dobu kratšiu ako 20 minút. Jednoduchá manipulácia vďaka nízkej hmotnosti a možnosti zloženia stoličky umožňujú toto sedenie použiť tam, kde bude potrebná častá manipulácia a spratnosť stoličky. Autor riešil aj otázku životnosti. “Seno v prírode dlho nevydrží, ale to vnímam ako pozitívnu vlastnosť. Pri použití v interiéri, správnom postupe a lisovaní je možné zo sena vytvoriť homogénny a pevný materiál, ktorý vykazuje prijateľnú mechanickú a tvarovú stálosť. Pokiaľ by však po nejakom čase došlo k poškodeniu sedacej časti, je možné ju veľmi jednoducho vymeniť za novú,“ uzavrel víťaz českej Národnej ceny za študentský dizajn.

Viac o téme: DizajnSENO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu