Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovenskí lekári to zvládli: Marekovi (31) v Česku nevedeli pomôcť, u nás sa stal zázrak!

Marek Petružálek sa preberá z bdelej kómy. Zobraziť galériu (2)
Marek Petružálek sa preberá z bdelej kómy. (Zdroj: cz.appa.eu)

BRATISLAVA - Čecha Mareka Petružáleka pobodali pred štyrmi rokmi v Znojme. Aj keď sa podrobil operácii, kvôli veľkej strate krvi a odkysličeniu mozgu sa dostal do bdelej kómy. Jeho rodičia boli zúfalí. Dovtedy aktívny mladík skončil vo vegetatívnom stave, nechodil, nerozprával, kŕmiť ho museli sondou do žalúdka. Bol plne odkázaný na pomoc iných. Pokým českí odborníci nad ním lámali palicu, na Slovensku sa podarilo niečo úžasné. Vďaka liečbe v podtlakovej komore začal reagovať a jeho vyhliadky na ďalšie zlepšenie zdravotného stavu sú veľmi priaznivé.

Nell (14) päťkrát "vstala z mŕtvych": Prechladnutie na školskom výlete sa zmenilo na krutý boj o život

"Syn nevidí, nehovorí, nechodí, neje ústami. Výživa mu je podávaná sondou do žalúdka. Prebaľujeme ho a vyžaduje 24-hodinovú starostlivosť. Lekári určili diagnózu "coma vigile" (bdelá kóma). Žiadne rehabilitačné zariadenie v ČR syna nechce prijať do starostlivosti," písali jeho rodičia ešte minulý rok v decembri na stránke asociácie, ktorá pomáha pacientom s diagnózami prevažne neurologického pôvodu.

"Lekári hovorili, že tak zostane a nemá žiadnu nádej. Žiadne rehabilitačné zariadenie v Českej republike ho nechcelo prijať do starostlivosti," opísala Marekova matka Jana pre Hospodárske noviny peripetie so synovou liečbou. Rodina sa však nechcela zmieriť s tým, že by mladý muž mal v takomto stave zostať do konca života. Pomoc sa rozhodla hľadať aj v zahraničí a neváhala s Marekom chodiť na pobyty do neurorehabilitačného centra v Piešťanoch.

Marek sa preberá z bdelej kómy.
Zobraziť galériu (2)
Marek sa preberá z bdelej kómy.  (Zdroj: cz.appa.eu)

Podľa Jany Petružálekovej synovi veľmi pomohla najmä hyperbarická komora. Dnes už nemusí užívať 15 liekov denne, ale iba tie na podporu mozgu. Hoci Marek stále nerozpráva, ani nechodí, dokáže reagovať na kontakt. Na otázky odpovedá pohybom hlavy "áno" alebo "nie". Žalúdočnú sondu nahradilo kŕmenie rozmixovanou stravou. Pohmkávanie si obľúbených pesničiek je tiež veľmi dobrým znakom. A jeho matka dúfa, že všetko ostatné je len otázkou času a poctivej práce.

Odborníci v tomto prípade právom hovoria o zázraku. "Väčšinou pacienti v tomto stave zostávajú bez akéhokoľvek vývoja celé roky až do smrti. Len naozaj zlomok z nich sa začne zlepšovať. To, že by sa pacient úplne prebral a vrátil sa k svojim bežným aktivitám, je za hranicou zázraku," povedala Dagmar Seidlová, primárka II. anesteziologicko-resuscitačného oddelenia Fakultnej nemocnice Brno.

Vinník, ktorý Mareka pobodal, stále behá na slobode. Turka Eyrilmaza Bülenta síce odsúdili za mreže na 17 rokov, no utiekol do zahraničia a pátra po ňom Interpol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu