Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slovák mal šťastie desaťročia: Začal kopať bazén a našiel ukrytý poklad na FOTO

Strieborná minca s vyobrazením Ferdinanda III. Zobraziť galériu (4)
Strieborná minca s vyobrazením Ferdinanda III. (Zdroj: TASR)

KOSTOLNÉ KRAČANY/TRNAVA - Majiteľ domu v Kostolných Kračanoch v okrese Dunajská Streda našiel na svojom pozemku unikátny poklad - 312 strieborných mincí a teraz mu prináleží odmena vo výške 100 percent jeho hodnoty. Podľa archeológa Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) v Trnave Petra Grznára ide v tomto regióne o výnimočný nález za posledné viac ako desaťročie.

„Vlastník pozemku išiel kopať jamu pod bazén, mince boli uložené v keramickej, už rozbitej nádobe a sú mimoriadne zachované. Hneď sa obrátil na nás, pri ďalšom preskúmaní miesta detektorom sme našli ešte štyri kusy,“ povedal pre TASR Grznár. Archeológ chváli prístup nálezcu, ktorý neváhal v rozhodovaní, čo s nájdeným pokladom urobiť. „Platí, že ak sú splnené všetky zákonné podmienky, má nálezca nárok na plnú hodnotu vyčíslenú súdnym znalcom. Je ale dôležité, aby ponechal nález bez zmeny na pôvodnom mieste, ak to okolnosti dovoľujú,“ uviedol Grznár. Odborníci totiž často z miesta nálezu vedia zistiť ďalšie zaujímavé historické okolnosti.

Popredný archeológ odokryl kus histórie: V pravekej Európe sme mali dôležité miesto

„V Kostolných Kračanoch nájdené strieborné toliare, pol- a štvrťtoliare, i 15-grajciare sa pohybujú na trhu v priaznivých cenách, takže aj výsledná suma pre tohto nálezcu bude iste inšpirujúca,“ konštatoval Grznár.

Strieborná minca s vyobrazením Ľudovíta XIV.
Zobraziť galériu (4)
Strieborná minca s vyobrazením Ľudovíta XIV.  (Zdroj: TASR)

Podľa predbežného posúdenia pracovníkmi KPÚ Trnava poklad obsahuje razby zhruba z rokov 1630 až 1704 panovníkov Ľudovíta IV., Ferdinanda II. a Ferdinanda III., tiež Ferdinanda a Márie Schwarzenberg a najviac je mincí Leopolda I. Habsburského. Presné údaje budú známe až po numizmatickej analýze, celý poklad váži viac ako 4,5 kilogramu. 

Slovák mal šťastie desaťročia:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR)

Vlastník musel byť boháč

„Ak ho vlastnil jeden človek, musel byť mimoriadne bohatý. Veď len za jeden toliar sa dali v danom čase kúpiť dve až tri kravy. V danom období bolo na území Rakúsko-Uhorska povstanie Františka Rákocziho II. a v nepokojných dobách patrilo uloženie do zeme k najistejším riešeniam, ako uchrániť peniaze, keď vojenské výpravy bývali spojené s plienením nepriateľského územia. Kto takto poklad schoval, sa asi nikdy nedozvieme. Môže byť i dokladom tragédie, lebo vlastník už nedostal možnosť sa poň vrátiť,“ povedal Grznár.

Prístup nálezcu z Kostolných Kračian by mal byť podľa Grznára príkladom pre ostatných. Aby ľudia ohlasovali nálezy a odovzdávali ich, odmeny sa dočkajú v plnej hodnote nálezu. Príkladom je nález mincí v Bratislave, keď bola odmena v desiatkach tisícov eur.

Mince s nádobou
Zobraziť galériu (4)
Mince s nádobou  (Zdroj: TASR)

Viac o téme: MincePokladKostolné Kračany
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu