Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Mladí Slováci už majú po krk hundrania na zlé školstvo: Ich RECEPT na riešenie pálčivého problému

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vieš si predstaviť, že zanecháš svoj doterajší život a začneš učiť deti v mimoriadne ťažkých podmienkach? Viacerí Slováci sa na to podujali, pretože už majú plné zuby prázdnych rečí a chcú prejsť k činom, ktoré prispejú k rozvoju školstva a zmene vzdelávacieho systému.

Na Slovensku nefunguje až príliš veľa vecí, no našťastie sa medzi nami stále nájde dosť ľudí, ktorí to chcú zmeniť. Napríklad v rámci programu Teach for Slovakia, ktorý je súčasťou medzinárodnej platformy Teach for All. Jeho zámerom je zlepšiť kvalitu školstva a znižovať nerovnosť v prístupe ku vzdelaniu tak, aby raz všetky deti mali vzdelanie, ktoré im pomôže uspieť v živote. 

Mladí Slováci už majú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: facebook/stanislav boledovič)

Mladí Slováci už majú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: facebook/stanislav boledovič)

Zmeniť Slovensko sa pokúšajú absolventi univerzít, ešte predtým, než naštartujú svoje vlastné kariéry. Na dva roky idú učiť do škôl v tých najťažších podmienkach. Ako budúci lídri a osobnosti v biznise, médiách, politike i školstve sa budú spoločne usilovať o zreformovanie systému vzdelávania na Slovensku. 

Školy, na ktorých mladí lídri TFS pôsobia, sa nachádzajú na celom Slovensku, najmä však na východe a západe. Pomáha sa všetkým deťom, bez rozdielu rasy či národnosti. 

Mladí Slováci už majú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: teachforslovakia.sk)

Od vzniku programu Teach for Slovakia prejavilo záujem chopiť sa výzvy a stať sa jeho súčasťou už takmer 600 mladých ľudí. Na jeseň sa otvorí už jeho tretí ročník a v tejto súvislosti sa opäť spustilo hľadanie nových lídrov. Prihlásiť sa dá do 31. marca. 

Ako na to

Prvým krokom je vyplnenie registračného formulára na webovej stránke Teach for Slovakia. Na základe registrácie ťa bude kontaktovať tím TFS pre vyplnenie podrobnej prihlášky, súčasťou ktorej sú aj dve eseje. Zhruba tretina najlepších uchádzačov sa dostane do ďalšej časti výberového procesu, takzvaného Assessment day. Nasledujú finálne pohovory a šesťtýždňový intenzívny tréning pod taktovkou skúsených mentorov a koučov. Potom už môžeš nastúpiť do vybranej partnerskej základnej školy. 

Zakladateľ Teach for Slovakia Stanislav Boledovič
Zobraziť galériu (6)
Zakladateľ Teach for Slovakia Stanislav Boledovič  (Zdroj: teachforslovakia.sk)

Najlepší kandidáti sú v prvom rade ľudia, ktorí sa zaujímajú o druhých alebo sa usilujú o nejaké zlepšenie, z ktorého neprofitujú iba oni sami. Žijú aj pre druhých, nielen sami pre seba. Po druhé, už v živote niečo dokázali, alebo sa o to aspoň usilovali. Môžu to byť výborné akademické výsledky, olympiády, medzinárodné súťaže, založenie nejakej organizácie, vedenie tímu ľudí. A taktiež by mali mať nejakú víziu a predstavu zmeny, ktorú chcú dosiahnuť. 

Nestačí len hundrať, že je to celé zle

Možnosť prihlásiť sa v prvej fáze náboru, ktorý trval od polovice októbra do polovice decembra 2015, využilo 175 uchádzačov. 

Mladí Slováci už majú
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: teachforslovakia.sk)

Medzi nimi aj Veronika Hubeňáková. "Debaty o školstve často smerujú k hundraniu a konštatovaniu, že je to "celé zle". Program Teach for Slovakia ale hovorí o tom, že zmena je možná a dokonca, že ju môžem priniesť aj ja. Je to výnimočná výzva a úžasné dobrodružstvo," priblížila svoju motiváciu. 

Pomôcť chce aj Juraj Čokyna. "Až časom som pochopil, aké šťastie som mal, keď som vyrastal v normálnych podmienkach. Na Slovensku je stále príliš veľa detí, ktoré to majú oveľa ťažšie. Preto je teraz rad na mne, aby som pomohol zmeniť to. Budúcnosť tejto krajiny závisí od toho, koľkým deťom pomôžeme využiť potenciál, ktorý sa skrýva v každom z nás," vysvetlil svoje pohnútky. 

Viac o téme: VzdelávanieŠkolstvoTeach for slovakia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu