Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rekordný výsadkár Karol (52) prezrádza tajomstvá: Čo treba robiť, keď sa neotvorí padák!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky, FB)

PREŠOV - Slovensko má svojho rekordného výsadkára. S padákom zoskočil presne už 12-tisíckrát. Rodák z Martina Karol Adamčík udivuje aj vo veku 52 rokov. Elitný výsadkár už získal viaceré medailové ocenenia pre Slovensko a teraz odovzdáva skúsenosti mladším.

V piatok 6. júna zaokrúhlil počet svojich zoskokov na rekordných 12-tisíc rotný Karol Adamčík z vrtuľníkového krídla Prešov. Má ich na Slovensku najviac. S parašutizmom začal ešte pred vojenčinou v rodnom Martine v roku 1979. Dnes 52-ročný mladší inštruktor padákovej, výsadkovej a záchrannej služby je od 80-tych rokov až do súčasnosti príslušník štátnej reprezentácie.

Rekordný výsadkár Karol (52)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky, FB)

Už v roku 1989 získal bronz na Európskom pohári a o rok nato bol s mužstvom československej federácie strieborný a bronzový na majstrovstvách sveta. Zlaté, strieborné či bronzové medaily vybojoval z rôznych medzinárodných majstrovstiev aj pre Slovenskú republiku. Veľakrát v rôznych disciplínach sa stal aj majstrom Slovenska. Naposledy minulý rok.

Rekordný výsadkár Karol (52)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky, FB)

A či sa mu niekedy neotvoril padák? "Áno, už štyri razy," odpovedal rotný Karol Adamčík. Prvý raz to bolo keď mal asi 7-tisíc zoskokov.

A ako reagoval? "Jednoducho odopnete hlavný padák, ktorý sa vám napríklad zamotal, a potom otvoríte záchranný. Urobíte skrátka to, čo ste si tisíckrát predtým precízne nacvičovali, mysliac si, že to azda nikdy nebudete potrebovať." Rotný Karol Adamčík, ktorý je tiež zmluvný športovec Dukly Banská Bystrica, a učí v Prešove v rámci výsadkárskeho výcviku aj nádejných pilotov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu