Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tomáško (3) túži po samostatných krôčikoch: Dokáže to aj vďaka vám?

Tomáško je bojovník. Túži sa postaviť na vlastné nôžky. Zobraziť galériu (4)
Tomáško je bojovník. Túži sa postaviť na vlastné nôžky. (Zdroj: archíva ivana hulinová)

BRATISLAVA - Malý Tomáško z Detvy trpí detskou mozgovou obrnou, ale napriek tomu rozdáva úsmevy na všetky strany a pre svojich rodičov a bračeka je tým najväčším pokladom. Jeho nožičky mu však neslúžia tak ako ostatným drobcom, preto potrebuje nákladné rehabilitácie, ktoré stoja nemalé peniažky. Každé euro, ktorým mu dobrí ľudia prispejú, ho však posúva bližšie k vytúženému cieľu: Tešiť sa zo života rovnako ako jeho rovesníci.

(Píše Tomáškova mamička)

Ja som ešte maličký, preto tieto riadky píšu rúčky mojej mamičky. Volám sa Tomáško, mám tri rôčky a diagnózu DMO. Nevzdávam sa, aj keď je to pre mňa niekedy veľmi náročné, ale bojujem zo všetkých síl a robím všetko preto, aby som sa mohol hrať s mojim bračekom Dávidkom, aby som sa mohol naháňať s kamarátmi, aby som mohol do školy vykročiť mojimi nožičkami bez maminkinej a ockovej pomoci a aby som vlastne mohol žiť plnohodnotný život ako ostatní moji kamaráti.

Tomáško (3) túži po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archíva ivana hulinová)

Môj ocko pracuje a maminka je na rodičovskej dovolenke, aby sa mi mohla dostatočne venovať, učiť ma novým veciam a hlavne poctivo so mnou cvičiť. Za jej starostlivosť, obetavosť a lásku jej veľmi ďakujem. Mám bračeka Dávidka, má 5 rôčkov a je to môj ochranca. Keď treba, vždy mi pomôže.

Doteraz som absolvoval veľmi veľa rehabilitačných pobytov, aj v štátnych, ale aj v súkromných rehabilitačných zariadeniach. V súkromných centrách sa mi cvičí najlepšie a všetci ma potom chvália, aký nový pokrok mám, aký som opäť šikovnejší. Vtedy vidím, že moja snaha a slzy neboli márne.

V Piešťanoch som bol zatiaľ trikrát a nedávno som sa vrátil zo Šúroviec. Tam sa mi tiež páčilo. Okrem toho chodím na koníky, maminka to volá hipoterapia, chodíme plávať a tiež chodím k ujovi doktorovi Fedotovi na kraniosakrálnu terapiu do Banskej Bystrice. Viem, že tieto terapie a cvičenia v súkromných centrách sú veľmi drahé (doteraz to maminka vyčíslila na sumu 9000 eur), preto som sa rozhodol, že oslovím aj Vás, či by ste ma trošku finančne nepodporili, aby som opäť mohol ísť cvičiť.

Tomáško (3) túži po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archíva ivana hulinová)

Chcel by som ísť znovu do Šúroviec, tam som cvičil v špeciálnom obleku, ktorý robil so mnou zázraky. A vôbec som neplakal. Všetci v bielych plášťoch vravia, aký som šikovný a ak budem takto pekne cvičiť, budem aj chodiť. A to je môj veľký sen. Ja verím, že čím skôr sa mi špeciálnej zdravotnej starostlivosti dostane, tým skôr sa mi splní sen a viem, že môj sen je na dosah!

Pobyt v Šúrovciach stojí 2500 eur, ja ešte neviem, aká je to suma, ale maminka s ockom vravia, že je to veľmi veľa peniažkov a oni si to dovoliť už nemôžu, lebo pracuje iba ocko. Tiež nedostávam žiadne iné peniažky, ani kompenzačné prostriedky z ÚPSVaR, vraj nemám na to ešte nárok. Pomáhajú mi len dobrí ľudia s veľkým srdiečkom a celá moja rodina.

Tomáško (3) túži po
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: archíva ivana hulinová)

Som rád, že mám okolo seba takých ľudí, ktorým som nie ľahostajný. Ja ich za to vždy obdarím mojim šibalským úsmevom. Preto, ak sa rozhodnete mi pomôcť, budem Vám veľmi veľmi vďačný za akúkoľvek korunku, teda euro :). Ďakujem, že ste si našli čas, aby ste prečítali moje riadky a nechávam aj kontakt na moju maminku. Ona Vám na všetko ochotne a rada odpovie.

Kontakt na Tomáškovu mamičku:

Mgr. Ivana Hulinová

e-mail: hulinova.ivana@gmail.com

tel. č.: 0903 811 156

Ste v ťažkej životnej situácii a svojmu dieťatku nedokážete poskytnúť pomoc, akú potrebuje? Poznáte rodičov, ktorí majú podobné problémy? Zašlite nám vaše či príbehy vašich známych aj s fotografiami na potrebujupomoc@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu