Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Krásny príbeh o priateľstve dievčatka s ružovou veľrybou

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Knižná revue)

Priateľstvo medzi človekom a zvieraťom v detskej literatúre často personifikuje schopnosť prijať a rešpektovať vzájomné odlišnosti.

Ema a malá ružová veľryba Lily v knihe Márie Lazárovej žijú obklopené láskou dospelých, no predsa zdieľajú spoločný pocit osamotenosti, akejsi izolovanosti vyplývajúcej z ich jedinečnosti. U veľrybky je tento sociálny status podčiarknutý odlišnou ružovou farbou, kvôli ktorej vzbudzuje zvedavosť i predsudky. Dievčatko Ema žije na nemenovanom pobreží a nemá v dosahu svojho domu nijakých kamarátov. No túži po priateľovi, s ktorým „by sa mohla porozprávať“. Emin ocko – oceánograf – ju zasvätí do tajov podmorských hlbín.

Obe hrdinky sa prvýkrát stretávajú na skalách, Lily hľadá cestu domov, potom čo sa stratila, a Ema hádže na brehu kamienky do vody. Ich puto zvýrazňuje okamžitá schopnosť vzájomného porozumenia, a to i napriek odlišnostiam ľudskej a zvieracej reči. Lenže pre Lily je toto nové priateľstvo riskantné, nachádza sa ďaleko od domova vo svete plnom nebezpečných žralokov a iných podmorských tvorov. Opätovné stretnutie s ľudskou kamarátkou ju však naďalej láka. Rovnako príťažlivým sa stáva i pre Emu, v jej mamičke naopak vzbudzuje obavy dcérina zasnenosť a lipnutie na akejsi nejestvujúcej ružovej veľrybe.

Kniha Ema a ružová veľryba (Vydavateľstvo Slovart) je krásnym príbehom rozmanitých foriem priateľstva a túžby niekam a niekomu patriť. Podstatným prvkom rozprávky je aj dôležitosť odvahy – schopnosti konať v pravú chvíľu pre svojich blízkych. Odvaha je v príbehu pekne zvýraznená nie ako absencia strachu, ale jeho prekonanie v prospech života iných. Spisovateľka Mária Lazárová dokázala zharmonizovať obsah s formou, jej jazyk vystihuje jednoduchosť a akási tajomná, snová atmosféra. Výber ilustrátora bol pri tomto koncepte výnimočne vydarený: Andrea Tachezy stvárnila náladu rozprávky a šikovne ju doplnila svojím vlastným umeleckým podaním. Ema a ružová veľryba sa tak môže pýšiť citlivým a napínavým príbehom, v ktorom absentuje zbytočná fabulácia a ktorý podáva autorkino svedectvo hlbokého porozumenia detskému svetu.

Diana Mašlejová                                            

Recenzie zaujímavých kníh nájdete v Knižnej revue 11 (28. mája)!

Krásny príbeh o priateľstve
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

-Reklamná správa-

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu