Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

ZLATÁ CESTA. ŠKORICOVNÍK

ZLATÁ CESTA. ŠKORICOVNÍK Zobraziť galériu (2)
ZLATÁ CESTA. ŠKORICOVNÍK (Zdroj: Knižná revue)

Škoricovník. Zlatá cesta (Marenčin PT) je paródia na cestopis, dobrodružné romány a príbehy o pirátoch, ktorá načiera do žriediel patafyziky.

Hlavný hrdina Jonáš sa usiluje získať zlato na vyváženie milovanej tanečnice. Na strastiplnej ceste za bohatstvom získava verného priateľa Imha; teda priateľa, hm, je to vlastne lebka mŕtveho domorodca z krajiny, kde sa všetka soľ zmenila na zlato, no bryndza a oštiepky aj tak ostali chutné. Vo vymyslenom svete autorov Martina Juríka a Michala Ružičku stretávame podľa pravidiel stredovekých rozprávaní o cestách púštne jednorožce či chápadlá obrovských sasaniek sťahujúcich lode do hlbín mora – náš hrdina ho brázdi na plavidle Ošarpaná škebľa.

Paródia na príbehy populárnej literatúry sa postupne odhaľuje v podobe radosti z rozprávania a vymýšľania si: autori bravúrne balansujú nad priepasťami braku. Kombinácia intelektuálneho s naivným a vznešeného s prízemno-fekálnym sa vlní v rytme karnevalizácie. Škoricovník.

Zlatá cesta možno považovať za prvú slovenskú humoristicko-absurdnú a exoticko-satirickú fantasy. Koktejl hýriaci desiatkami zdanlivo navzájom nesúrodých prísad napokon predsa drží pohromade. Atmosféra pirátskej línie diela hravo a sviežo evokuje medziiným psychedelické ovzdušie cyklu filmov Piráti z Karibiku, ktoré napriek komerčným zámerom vniesol do diela svojhlavý herec Johnny Depp a svojimi bláznovstvami neraz obrátil logiku deja naopak.

Depp zrejme na rozdiel od postáv románu dua Jurík – Ružička nefičí na škorici, avšak princíp vzdoru voči disciplíne pravidiel príbehu (a produkcie peňazí z vreciek lenivého publika) i logiky je mu tiež vlastný. Paródia na príbehy s exotickými motívmi mieri inde: satirou, miestami až sarkasticky sa vyslovuje voči praktikám sveta dneška. Pasáže z bánk ukuchtené autormi à la horor naozaj vyvolávajú zimomriavky.

Prízraky manažérov, upírski úradníci... Citlivejších čitateľov a čitateľky upozorňujem, aby si pri ich čítaní v prvej polovici knižky zakryli oči (???), inak môžu podľahnúť pokušeniu zlikvidovať vlastný bankový účet a odobrať sa meditovať do púšte. V dôsledku zmienených okolností príprava na cestu v románe príznačne nielen trvá, ale i zaberá väčší počet strán než cesta sama.

Čo, koľko a ako mysleli autori vážne, si patričným, no najmä nepatričným spôsobom vychutnajte sami! Nuž a na záver dodám správu radostnú: nakoľko Jonáš zasa odlúčený od milovanej jest, možno príde aj kúzelník... hoci v pokračovanie niektorých príbehov veriť nehodno; ostáva len dúfať.

Miloš Ferko

Info o nových kninách nájdete v Knižnej revue 3 (5. februára)!

ZLATÁ CESTA. ŠKORICOVNÍK
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Knižná revue)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu